Cursul Data Access

Lucrul cu datele este baza a aproape fiecărei aplicații, indiferent de tipul și dimensiunea acesteia. În cursurile care s-au ocupat de dezvoltarea aplicațiilor desktop și web, folosind tehnologiile Microsoft, se prezintă cum sunt gestionate datele prin utilizarea diferitelor tipuri de aplicații. Acest curs, însă, va aborda tehnicile de gestionare a datelor prin aplicații dezvoltate folosind tehnologiile Microsoft.

La curs vă veți familiariza cu toate conceptele necesare care vor fi de mare importanță în viitor, în cariera voastră de IT. Veți afla că noțiunea de persistență se referă la posibilitatea de a salva un obiect chiar și după ce aplicația a încetat să ruleze. Având în vedere că aproape toate aplicațiile trebuie să salveze obiectele create pentru utilizare ulterioară din multe motive, cunoașterea rolului de bază al persistenței va fi foarte importantă pentru voi.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Development (pentru Android și iOS) şi Microsoft Development Program.

Descrierea şi obiectivul cursului Data Access

Cursul prezintă tehnicile de lucru de bază cu date, folosind tehnologiile Microsoft. În acest fel, sunt procesate elementele de bază ale cadrului .NET pentru lucrul cu date într-un mediu conectat și neconectat. Cursul explică, de asemenea, și utilizarea unui limbaj special care permite căutarea ușoară a datelor sub diferite forme - LINQ.

O parte semnificativă a cursului este dedicată conceptului de mapare obiect-relațională, iar un accent special este pus pe utilizarea tehnologiei Entity Framework Core. Deci,  vor fi prezentați în detaliu pașii de manipulare a datelor prin aplicarea tehnologiei EF Core, se va explica ce este abordarea Code First, dar și care sunt tehnicile avansate de lucru cu datele.

Descrie ce este concurența, care sunt problemele de competitivitate, în ce cazuri apar și cum pot fi rezolvate. În plus, este prezentată utilizarea tranzacțiilor, precum și modul în care se poate obține atomicitatea. La final, se oferă sfaturi cu privire la modul de îmbunătățire a performanței aplicației, adică modul de gestionare mai eficientă a datelor în cadrul aplicației.

Scopul cursului este pregătirea cursanților pentru lucrul cu date în aplicațiile desktop și web Windows, iar pe lângă asta, celelalte obiective sunt: 

  • Înțelegerea modalităților în care datele pot fi manipulate, ce tehnologii există și când și care este convenabil de utilizat.
  • Diferențierea între mediul conectat și cel neconectat.
  • Pregătirea cursanților pentru utilizarea limbajului de interogare LINQ pentru a căuta date din diferite surse.
  • Familiarizarea cursanților cu tehnologia Entity Framework Core.

Cursanții vor învăța cum se gestionează datele folosind tehnologia EF Core, care sunt condițiile preliminare pentru a începe lucrul, cum se creează clase de model și cum se folosește EF Core într-un mediu neconectat. Vor înțelege ce sunt procedurile stocate, cum sunt create și cum pot fi utilizate.

Cursanții vor înțelege ce sunt vizualizările, când sunt convenabile de utilizat și dacă diferă de tabelele bazei de date. De asemenea, cursanții vor putea aplica operațiuni CRUD pe date folosind EF Core framework. Cursanții vor fi pregătiți să înțeleagă ce este concurența, când apar probleme de concurență și cu ce tehnici pot fi depășite. 

Cursul Microsoft Data Access vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce este persistenţa?

Termenul de persistenţă se referă la posibilitatea de a salva datele după încheierea executării aplicaţiei. Aproape toate aplicaţiile au acest scop – să salveze obiectele create pentru mai târziu. Motivele sunt numeroase. Aplicaţia poate gestiona datele angajaţilor, datele de configurare ale aplicaţiei, datele privind statica de utilizare, aşadar putem spune că nevoile sunt, practic, nelimitate.

Pe parcursul execuției aplicaţiei, datele există în memoria de lucru care se mai numește de tranziție sau volatilă, aşadar putem spune că aceste date sunt salvate temporar. În cazul unei pene de curent, acest tip de memorie nu își poate salva starea, aşadar datele respective se pierd. De aceea, datele trebuie salvate pe un alt tip de memorie care le poate salva chiar şi în cazul unei pene de curent. Aceasta este persistenţa.

2. Ce este o bază de date?

Baza de date este o colecţie de informaţii structurate. Principalul rol al bazei este să gestioneze o mare cantitate de date şi să permită utilizatorului să la manipuleze într-un mod organizat şi structurat.

Sistemul de gestionare a bazei de date (Database Management System sau prescurtat DBMS) este un program care permite utilizatorului crearea şi mentenanţa bazei de date. Acest sistem permite utilizatorului să scrie comenzi pentru scrierea, modificarea, ştergerea şi introducerea datelor, respectiv toate acele operaţii care permit manipularea datelor. Sistemul de manipulare a bazei de date relaţionale se numeşte Relational Database Management System sau prescurtat RDBMS. Există câteva sisteme de top de gestionare a bazelor de date, dintre care cele mai cunoscute sunt Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL şi Oracle Database 12c.

3. Ce este ADO.NET?

Înainte de apariţia platformei .NET, programatorii accesau datele folosind tehnologii precum ODBC, OLE DB şi ActiveX Data Object (ADO). Odată cu apariția platformei .NET, Microsoft a creat un nou mod de lucru cu datele, numit ADO.NET.

ADO.NET este un set de clase care oferă programatorilor .NET servicii de accesare a datelor, oferind astfel un set bogat de componente pentru crearea aplicaţiilor distribuite şi aplicate. ADO.NET este parte integrantă a cadrului .NET şi permite accesul la date în formă relaţională, XML sau aplicativă. ADO.NET a fost creat pentru a susţine accesul deconectat la date, o integrare strânsă cu XML şi posibilitatea de combinare a datelor din mai multe surse, toate acestea pe baza platformei .NET.

Cursul Data Access

4. Ce este maparea obiectual-relaţională?

Noţiunea de mapare obiectual-relaţională se referă la tehnici de programare care efectuează convertirea datelor între sisteme incompatibile din punct de vedere al afișării datelor. De exemplu, unele date pot fi afișate în format textual XML, în timp ce altele pot fi afișate sub formă de obiecte ale unui limbaj de programare. În practică, se folosește un format pentru afișarea datelor care vor fi procesate și altul pentru cele care vor fi depozitate sau transferate. În general, aplicaţiile manipulează datele sub formă de obiecte, în timp ce pe cele din baza de date sub altă formă.

Maparea obiectual-relaţională sau prescurtat ORM, este un mecanism care permite crearea mapărilor între date şi entităţile orientate pe obiect ale arhitecturii software. Cu alte cuvinte, maparea obiectual-relaţională permite programatorilor să manipuleze datele folosind obiecte şi clase.

5. Ce este o entitate?

Din punct de vedere al aplicaţiei care foloseşte datele, entitatea este noţiunea care se referă la datele asociate cu un anumit obiect al aplicației. De exemplu, putem numi entitate un exemplu de clasă numită Employee, care se foloseşte pentru a modela noţiunea de angajat. O astfel de clasă ar avea proprietăți apropiate de noţiunea de angajat.

Din punct de vedere al programării obiectual-relaţionale, o noţiune astfel modelată este completă, deoarece încapsulează toate caracteristicile sale, aşadar obiectele acestei clase se pot numi entităţi. Totuşi, în baza de date, datele despre un angajat pot fi împrăștiate în mai multe tabele asociate. Astfel, în baza de date o entitate este un rând dintr-un tabel, dar cu informaţii din rândurile tuturor tabelelor asociate, ajungem la noţiunea de angajat.

6. Ce este Entity Framework Core?

Entity Framework Core este tehnologia Microsoft supremă pentru dezvoltarea aplicațiilor de gestionare a datelor. Entity Framework Core în combinație cu mediul de dezvoltare Visual Studio oferă un ecosistem cuprinzător care permite dezvoltarea unui spectru larg de aplicații, inclusiv aplicații desktop, web, cloud și service.

Entity Framework Core este, în primul rând, un instrument pentru realizarea mapării obiect-relaționale, care asigură automat o vedere abstractă asupra datelor. Astfel, EF simplifică accesul la date, eliberând programatorul de nevoia de a se adresa direct bazei de date. Spre deosebire de aceasta, datele pot fi accesate prin scrierea de interogări peste clase strict tipizate, iar EF Core va efectua în fundal toată interacțiunea necesară cu depozitul. Cu alte cuvinte, folosind Entity Framework, programul administrează tot timpul diferite obiecte de clasă, iar Entity Framework Core are grijă de modul de persistență.

7. Ce este LINQ?

LINQ este o abordare standard, integrată de căutare şi modificare a datelor, care poate să susţină practic orice tip de date. Astfel, LINQ permite căutarea datelor în diferite forme, inclusiv baze relaţionale, documente XML, chiar şi structuri de date, stocate în memoria de lucru.

LINQ a fost prezentat pentru prima dată în versiunea 3.5 .NET framework, iar în noile sale versiuni, Microsoft a continuat să îmbunătăţească această tehnologie. LINQ asigură o sintaxă comună pentru căutarea oricărei surse de date, aşadar căutarea datelor în documentul XML se face la fel ca căutarea în baza de date SQL, în ADO.NET DataSet, în colecţiile din memoria de lucru sau în datelor din oricare alt depozit.

Planul și programa cursului

Modulul 1 – Bazele lucrului cu date și tehnologia LinQ

  • Introducere în lucrul cu datele
  • Gestionarea datelor în mediu conectat
  • Gestionarea datelor în mediu neconectat
  • Bazele tehnologiei LINQ

Modulul 2 – Modelul EF și manipularea datelor folosind EF

  • Introducere în Entity Framework
  • Bazele lucrului cu date folosind EF
  • Verificarea datelor
  • Gestionarea procedurilor stocate
  • Gestionarea vederilor
  • Operații CRUD
  • Folosirea EF în mediu neconectat 

Modulul 3 – EF Code First

  • Introducere în Code First
  • Configurarea claselor de model 

Modulul 4 – Concurență, tranzacții și performanțe în EF

  • Concurență
  • Tranzacții
  • Performanțe

Cursul Data Access

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te