Design grafic curs
Nu există multe joburi care se pot aplica practic în toate ramurile industriale. Datorită talentului unic și a aplicării universale a cunoștințelor, designerii grafici sunt foarte căutați, dar și foarte bine plătiți.
Designul grafic are legătură directă cu arta și cu afacerile, așadar se poate aplica în proiectarea creativă a produsului. Cu alte cuvinte, designul reprezintă aplicarea artei în procesul de creare a culturii materiale. Astfel se creează produse funcționale care se folosesc, în primul rând, pentru o mai bună prezentare a brandului la consumator.
Ce este designul grafic?
Pentru a înțelege ce este designul grafic, trebuie să înțelegem aplicarea sa în societatea modernă. Această ramură a designului se aplică în mass-media tipărită și electronică. Acest lucru se face prin combinarea culorilor, a fonturilor, ilustrațiilor, fotografiilor, animațiilor etc. Un designer grafic este un artist care își aplică cunoștințele creând soluții vizuale care comunică cu publicul.
Cu ajutorul designului grafic se trimite un mesaj vizual că un produs sau un serviciu au o anumită valoare, deseori chiar și mai mare decât în realitate. Soluțiile grafice care se creează astfel au propria aplicare funcțională.
Mai mult, soluția de design se poate copia fără a-și pierde din proprietăți, pe când aplicarea este la fel ca la original. Din cele menționate, putem concluziona că părțile create cu ajutorul designului grafic sunt un set de produse cu aplicare practică. Aceasta este o diferență mare comparativ cu operele de artă care sunt nefuncționale și în general nu se pot înmulți fără să se piardă valoarea originală (subiectivă).
Elementele designului
Fiecare soluție de design, bidimensională sau tridimensională, este alcătuită din elementele principale ale designului. Elementele principale ale formei sunt:
- Linie – element de artă de bază. Acesta este un program de spațiu pentru calea de mișcare în spațiu sau un șir legat de puncte în spațiu. Linia are o dimensiune – lungime, dar poate fi plană și curbă.
- Figura – cunoscut și ca formă sau suprafață, reprezintă câteva linii cu direcție diferită care încercuiesc o parte din spațiu și formează suprafețe cu aspecte diferite. Figurile se împart în principale, adică geometrice și naturale. Figurile principale sunt: sfera, triunghiul și pătratul.
- Pattern și textură – modelul (pattern) se referă la un motiv gândit care se repetă pe o anumită suprafață. Pe de altă parte, textura este noțiunea pentru calitatea suprafeței. Diferența dintre pattern și textură este sentimentul că la textură se observă tridimensionalitatea, iar la pattern bidimensionalitatea.
- Iluzia spațiului – totul din jurul nostru este spațiu, iar prezentarea sa se obține cu ajutorul luminii, a obiectului și diferențelor, formelor și culorilor lor. Pentru a obține iluzia de spațiu se folosesc, printre altele, și lățimea, înălțimea, adâncimea, precum și perspectiva.
- Iluzia mișcării – având în vedere că designul grafic nu se ocupă cu animația, sentimentul de mișcare se face cu ajutorul sugestiei. Mișcarea se obține astfel încât designerul grafic creează sugestia de mișcare, creând la observator sentimentul că ceva se mișcă. Asta este clar mai ales dacă se observă o fotografie care a captat o secvență încetinită pe care ochiul nu o poate înregistra, deoarece are loc mult prea repede (zborul unui glonț, mișcarea aripilor unui colibri…).
- Valența – relația dintre lumină și întuneric care evocă profunzimea și spațiul imaginii. Valența este utilizată pentru a reprezenta obiectele din spațiu prin gradarea luminii. Există chiar și o scală de valență, care arată gradarea nuanțelor. Ochiul uman distinge aproximativ două sute de valori de valențe diferite.
Setul acestor elemente formează o unitate care, la rândul lor, formează unitatea unui produs de design. Relațiile lor determină caracterul proiectului la care lucrați și doar de abilitatea și creativitatea voastră depinde cum va arăta soluția finală.
Unde puteți lucra la finalizarea studiilor de design grafic?
Profesia de designer grafic cuprinde toate activitățile care presupun crearea unei anumite soluții grafice. Concret, aceasta presupune crearea soluțiilor multimedia vizuale. Asta înseamnă că vă puteți aplica cunoștințele și talentul în:
- reviste;
- newslettere corporative;
- logouri;
- ziare;
- postere de publicitate;
- site-uri web;
- flyere și broșuri promoționale;
- soluții grafice pentru televiziune;
- ambalajul produsului.
Un bun designer grafic se perfecționează în permanență pentru a putea răspunde la toate provocările în timpul procesului de creare a celei mai bune soluții. În primul rând, la fiecare soluție grafică, înainte se face o analiză și o cercetare, după care urmează nașterea unei idei și realizarea acesteia.
Pentru a asimila aceste cunoștințe, mulți consideră că este suficient să se înscrie la un design grafic curs. Designul este un lucru dinamic, care se schimbă în permanență, la fel ca și tendințele tehnologice care influențează procesul de muncă.
Ce trebuie să știe un designer grafic?
Pentru a avea succes în designul grafic, trebuie să știți ce face un designer grafic. De asemenea, trebuie să aveți capacitatea de comunicare vizuală și verbală. Pe lângă asta, trebuie să aveți și bune abilități de comunicare, deoarece deseori veți lucra cu alte persoane la proiect.
Asta înseamnă că de la voi se așteaptă să fiți un jucător de echipă, care este pregătit de compromisuri, înțelegând că produsul final trebuie să trimită un anumit mesaj care a fost deja asimilat. Poate că veți lucra ca designer grafic într-o agenție de marketing unde clientul va avea cerințe speciale. Sarcina voastră va fi să creați în mod profesional cea mai bună soluție posibilă în conformitate cu așteptările prezentate.
Ca să faceți asta, ca designer grafic veți colabora în diferite domenii precum: ziariști, editori, copywriteri, ilustratori, manageri… După cum puteți vedea, există o listă lungă de experți care vă vor ajuta să ajungeți la soluția finală cerută.
În ceea ce privește cunoștințe concrete, designerul grafic trebuie să știe să lucreze în Photoshop și în alte programe de editare a fotografiilor. De asemenea, trebuie să știe să lucreze în programe precum InDesign, Adobe Premiere, Illustrator etc. În general este vorba de programe în spatele cărora stă compania Adobe, deși există și alte programe care se aplică în designul grafic.
Unde este cel mai bine să lucrezi în calitate de designer grafic?
Cu astfel de cunoștințe și abilități dobândite puteți conta pe joburi foarte bine plătite. Un lucru bun este că puteți să lucrați independent de acasă sau să vă găsiți un job la o companie. Când este vorba de design, orașele care oferă cele mai multe joburi din România sunt București și Cluj.
Design grafic – București
Orașul București este locul unde se caută cel mai mult designeri grafici. Asta este de înțeles având în vedere că multe case de producție, agenții de marketing și marile sisteme de afaceri au sediul la București. Este vorba despre o piață mare care este în permanentă căutare de experți care vor oferi idei noi și creativitate. De aceea, pentru design grafic Bucureștiul este una dintre cele mai populare destinații, iar voi trebuie să vă găsiți locul pe această piață.
Design grafic – Cluj
Când este vorba de design grafic, Clujul este deja de câțiva ani o destinație atractivă. În acest oraș se găsesc numeroase companii de IT care sunt în permanentă căutare de noi talente. Interesant este că un număr mare de firme se ocupă de gaming, adică cu crearea jocurilor video (popular – jocuri). În industria de gaming designul este foarte important, motiv pentru care multe companii au poziții legate de design deschise în permanență. Clujul este interesant și datorită companiilor startup, dar și datorită companiilor de marketing care sunt orientate pe afaceri online.
Design grafic – cursul sau programul – ce să alegeți?
Ca să învățați designul grafic, cursul este primul lucru care ne vine în gând. Totuși, trebuie să fim sinceri și să spunem că trebuie parcurs programul de design grafic de cel puțin 12 luni pentru a dobândi cunoștințe pe care le puteți aplica profesional.
Dacă chiar doriți o carieră de designer, trebuie să progresați în mod constant, chiar și după finalizarea școlarizării. Ca să reușiți asta, se presupune că vă veți educa în permanență, veți împărți cunoștințele cu alții și vă veți strădui ca fiecare proiect să fie perfect. Acesta este primul drum către o carieră de succes la un designer grafic.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te