Content marketing: ce este, cum și de ce ar trebui folosit pentru promovare
Conținutul util se află la baza oricărui tip bun de marketing. Având în vedere că obiceiurile consumatorilor se schimbă, iar canalele tradiționale de marketing, precum billboard-urile și reclamele TV, devin scumpe și voluminoase, a apărut nevoia de un tip de marketing nou, precis, dar ieftin. În ultimii douăzeci de ani, acesta a devenit așa-numitul content marketing.
Ce este content marketing?
Termenul de content marketing, respectiv marketing prin conținut, se referă la abordarea strategică a marketingului orientat pe crearea și distribuirea conținutului drăguț, dar relevant pentru atragerea și menținerea publicului clar definit. Scopul final al acestei forme de marketing este același ca la oricare altul – să stimuleze potențialul client în a face acțiunea dorită. Diferă doar modalitatea în care se ajunge la acest rezultat.
În marketingul prin conținut, în loc de oferta și vânzarea directă a produsului sau serviciului, se creează un conținut interesant și util care ajută utilizatorii să-și rezolve problemele și, în final, să aleagă produsul sau serviciul pe care îl oferiți. Acest tip de marketing este folosit de brandurile de toate dimensiunile: de la antreprenoriat, afaceri mici, până la marile corporații, precum Microsoft sau Cisco Systems. Simplu, content marketing a devenit un standard global.
Ce înseamnă acest lucru pentru cei care fac reclamă? Că această abordare funcționează. Oricine dorește să se ocupe de marketing poate beneficia de stăpânirea tehnicilor și a „armelor” marketingului de conținut. În continuare veți afla de ce.
Care sunt avantajele content marketingului?
Beneficiile marketingului prin conținut sunt greu de calificat după valoare, deoarece acestea depind de nevoile specifice ale diferitelor afaceri. În linii mari, există trei avantaje-cheie pentru care companiile folosesc content marketing, și anume:
- creșterea vânzării;
- reducerea costurilor;
- clienți loiali.
Dacă eliminați noțiunile „relevant” și „plăcut” din definiția citită în primul paragraf al textului, veți obține definiția marketingului tradițional și diferența va fi clară. Content marketing este acel conținut care nu vă obligă să achiziționați și nu insistă cu un anumit produs. Acesta este conținutul care vă ajută să obțineți o idee cu privire la tema de interes sau să rezolvați o anumită problemă.
Unde putem găsi marketingul prin conținut și cum ajută?
Privit în general, marketingul prin conținut nu ar trebui privit diferit de marketingul în general. Acestea ar trebui să se intercaleze și să se ajute reciproc. Un content marketing de calitate ar trebui să existe în toate activitățile de marketing ca și consecință a tacticii complete de brand de orice tip.
Astfel, ar trebui să-l găsiți în activitățile companiilor ca marketing pe rețele sociale, optimizarea motoarelor de căutare (SEO), relații publice, marketing digital – model de plată per clic (PPC) sau marketing de intrare. Iată și de ce:
- marketing pe rețele sociale – conținutul util se partajează și se citește;
- SEO – munca continuă privind optimizarea motoarelor de căutare cu conținut de calitate influențează pozitiv clasarea site-ului și duce la poziții mai bune în căutare;
- PR – cele mai de succes strategii de relații publice țin mai mult de cititor decât de companie;
- PPC – cu cât conținutul este mai de calitate, cu atât mai multe persoane vor da clic;
- marketing de intrare – un marketing bun stimulează traficul.
Formele marketingului prin conținut
Dacă în continuare nu sunteți siguri ce este marketingul prin conținut și unde îl puteți găsi, acestea sunt câteva forme pe care le întâlniți zilnic și motivele pentru utilizarea lor.
Infografice: Vizualizarea datelor a devenit populară, deoarece oamenilor le este mult mai ușor să privească decât să citească rapoartele statistice și rezultatele cercetării. Informațiile prezentate în acest mod se rețin mai bine, iar prezentarea în sine poate fi plăcută.
Una dintre formele de prezentare des întâlnită este infograficul. Este vorba despre prezentarea grafică a faptelor care sunt relevante pentru un anumit produs, brand sau situație. Introducând elementele ilustrate, care reprezintă elementele raportului dat, conceptul începe să prindă contur pentru cititor. Pentru un infografic bun, pe lângă conținut textual, trebuie avut și un designer grafic.
Podcast: Podcastul este un fișier digital pe internet. În majoritatea cazurilor, este vorba despre un material audio în care vorbitorii, cel mai des experții, prezintă o anumită idee din domeniul lor. Conținuturile podcastului pot fi diferite, dar scopul lor este să transmită mesajul de marketing.
Se folosesc adesea în scopuri educaționale, unde ajută oamenii să depășească anumite probleme. Dacă această formă de comunicare nu acționează ca ceva ce se poate considera content marketing, întoarceți-vă la definiția de content marketingului de la începutul textului și veți vedea că descrierea podcastului corespunde perfect cu aceasta.
Cărți: Da, indiferent dacă credeți sau nu, cărțile de internet marketing sunt o parte importantă a strategiei de content. Gândiți-vă numai la literatura de specialitate. Mulți scriitori folosesc tocmai acest canal pentru promovare personală și stabilirea credibilității în domeniul lor de activitate.
Site: Poate că nu v-ați așteptat ca ceva precum un site să facă parte din content marketing. Asta înseamnă că fiecare site creat este în același timp și o formă de content marketing? Nu. Diferența dintre prezentarea obișnuită pe internet și site-ul care reprezintă marketingul prin conținut este mică, dar există. Este vorba despre calitatea și conceptul textului în sine și a materialelor aferente.
Materialul prezentat pe site urmărește anunțul de unde a ajuns utilizatorul la el? Dacă răspunsul este afirmativ, iar promisiunea dată în anunț este îndeplinită, despre un astfel de site se poate spune că face parte din content marketing.
Iată doar câteva dintre formele de content marketing. Acestea sunt și blogging, video, marketing prin e-mail, e-books, cursuri, postări pe rețele sociale și multe alte forme de conținut digital.
Cum știm că ceva este content marketing?
Cel mai bun mod este de a pune următoarele întrebări:
- Conținutul crește traficul către paginile web-cheie?
- Conținutul crește gradul de conștientizare a brandului?
- Conținutul creează o relație cu clienții?
- Conținutul crește profitul?
- Conținutul stimulează partajarea și are linkuri către alte pagini?
Dacă răspunsul la această întrebare este afirmativ, atunci este vorba despre content marketing.
Cum se creează corect marketingul prin conținut?
Dacă vreți să încercați singuri marketingul prin conținut, acestea sunt 4 strategii verificate:
- Formular lung
De regulă, vizitatorii site-ului fie caută soluția pentru o problemă, fie vor să se informeze mai bine despre o temă de interes. Care este munca unui expert în content marketing? În primul rând, să identifice problema și să prezinte produsul, serviciul sau sfatul ca o soluție a problemei menționate.
Un formular mai lung, dacă conținutul este informativ și plăcut, poate oferi o valoare mai mare vizitatorilor, deoarece o rezolvare amănunțită a problemelor care abundă de dovezi nu va înlătura cititorii, ci dimpotrivă.
Când vă gândiți la formular, nu vă gândiți doar la text, ci și la imagini și la materiale video. Conținuturile vizuale, video și audio sunt o strategie bună pentru redarea de conținut și separarea blocurilor mari de text.
- Personalizare cu conținut interactiv
Cercetările au arătat că 75% dintre specialiștii în marketing intervievați cresc numărul conținuturilor interactive pentru un grad mai mare de personalizare. Motivul este simplu. Crearea experienței pentru utilizator care să corespundă nevoilor sale specifice este mai rentabilă decât servirea conținuturilor generice. Acestea duc astfel la o rentabilitate mai mare a investiției, care este un element important pentru proprietarii de afaceri. De exemplu, anunțurile interactive plătite și apelurile la acțiune înregistrează o rată mai mare de clicuri.
Ce face parte din conținutul interactiv? Infograficele interactive, „360 de grade”, clipurile video, care prezintă produsul sau spațiul companiei într-un mod atractiv, chestionare personalizate care le oferă vizitatorilor posibilitatea de a-și tasta abilitățile sau de a descoperi ceva despre ei – toate aceste forme de comunicare sunt populare și se partajează ușor pe rețelele sociale.
Cum se pot folosi aceste cunoștințe? Iată primul exemplu. Dacă organizați o conferință sau un eveniment similar, lansarea unui sondaj chiar înainte de eveniment poate genera așa-numitul „buzz”, respectiv împărtășirea poveștii despre evenimentul în sine. Pe lângă asta, prin sondaj puteți obține îndrumări din partea publicului cu privire la îmbunătățirea evenimentului.
- Crearea traficului organic prin muncă continuă la conținutul de succes din trecut
Un mare avantaj al marketingului prin conținut este că fiecare unitate de conținut produsă se poate modifica, se poate reutiliza sau se poate extinde cu un material nou. Astfel, de la investiția în conținut – de timp sau financiară – se poate scoate maximul. Când identificați care sunt cele mai bune conținuturi în sensul de mesaj și mod de trafic, puteți începe să recompensați.
Cum să folosiți asta? Nimic nu vă împiedică să readuceți în discuție tema care a stârnit reacție la publicul vostru prin anunțarea unei continuări a celui mai citit articol. Același lucru este valabil și pentru alte postări. Actualizați postarea originală cu cele mai noi știri sau cu o statistică relevantă. Adăugați linkuri la conținuturi originale pentru crearea interesului organic.
Profitați de conținutul popular sau sezonier pentru a doua oară prin promovarea lor pe rețelele sociale la timp – în sezon sau când corespund știrilor actuale. Fiți creativi în modul în care le prezentați din nou. De exemplu, un conținut vechi de blog poate fi transformat într-un infografic nou sau într-un șir de conținuturi publicate sub formă de e-book.
- Creșterea traficului pe pagina web prin intermediul rețelelor sociale
Crearea unui conținut de calitate este doar un aspect al marketingului prin conținut. Acesta vine la pachet cu crearea traficului pe pagina web și cu aducerea utilizatorului la conținutul creat.
Promovarea pe platforme media și rețele sociale este una dintre cele mai bune modalități de a ajunge la public. Conform cercetărilor CMI menționate mai sus, Facebook și YouTube sunt platforme bune pentru lansarea unei promoții. Instagram este, de asemenea, o alegere bună.
Este important să știți ce platforme funcționează pentru diferite conținuturi. Dacă sunteți un consultant pregătit pentru marketing, recomandați-le clienților să respecte canalele care corespund cel mai bine produselor sau serviciilor voastre.
De exemplu, Instagram este minunat pentru afacerile precum florărie sau magazin de mobilă, care pot oferi conținut vizual plăcut. De aceea, uneori este mai bine să se limiteze prezența pe una până la două rețele sociale decât publicarea conținutului identic pe mai multe platforme.
Cariera în content marketing
Mulți antreprenori nu sunt siguri cum să folosească aceste canale și sunt sceptici în ceea ce privește marketingul prin conținut, deoarece consideră că investiția în acest tip de promoție este prea mare. Însă, multe studii disponibile arată că până și o mică investiție la nivel de șase ore pe săptămână poate duce la creșterea drastică a conținutului. Asta înseamnă că, dacă nu imediat, sigur în viitorul, fiecare afacere va avea nevoie de un expert pentru această formă de publicitate.
Ce abilități trebuie să aibă un expert în marketingul prin conținut? Persoana care vrea să aibă o carieră în acest domeniu, în primul rând trebuie să cunoască strategiile de administrare a profilurilor corporative. De asemenea, aceasta trebuie să cunoască tehnicile de creștere a vizibilității pe rețele sociale. În cele din urmă, aceasta trebuie să cunoască și bazele vânzării. Dacă vreți ca administrarea de profil pe rețelele sociale și crearea unui conținut să fie activitatea voastră de zi cu zi, atunci pregătirea de un an de zile în domeniul marketingului digital este soluția potrivită pentru cariera voastră.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te