Design Web pentru începători: 10 lucruri pe care trebuie să le ştiți
Dacă sunteți interesat de designul web, înseamnă că sunteți creativi, talentați și interesați de tendințele și tehnologiile moderne. Acestea sunt un plus suplimentar pentru un job căutat și foarte bine plătit. Aflați ce trebuie să învățați ca începător în acest domeniu IT.
Deși designul web folosește multe elemente ale designului clasic, dezvoltarea lui este direct legată de evoluția internetului și a tehnologiilor asociate. Pur și simplu, pentru ca designul web să se evidenţieze în prim plan, este necesar să existe condiții tehnice.
Acestea sunt, mai întâi de toate, hardware-ul și software-ul modern, precum și internetul (relativ) rapid și dispozitivele avansate în care va fi afișat produsul final. Desigur, primul și cel mai important lucru sunt talentul și dorința de a dobândi cunoștințele necesare. Pentru început, trebuie să răspundem la întrebarea ce este designul web.
1. Ce este designul web?
Designul web reprezintă procesul de proiectare a aspectului primei părţi a paginii (frontend), precum și proiectarea site-ului, inclusiv scrierea codului. Deși procesul de proiectare începe cu un concept vizual, este necesar să se cunoască scrierea codului pentru a face ca ideea să fie transpusă în practică. În acest scop, se utilizează codurile HTML și CSS pentru crearea paginilor web. Pe scurt, HTML se ocupă de structura site-ului, în timp ce CSS se ocupă de partea vizuală. Este vorba, în primul rând despre activitatea de design care a evoluat de la imprimare, doar că este necesar, printre altele, să se cunoască şi optimizarea SEO. De asemenea, trebuie să fie urmărite permanent noile oportunități pe care le oferă tehnologia modernă, precum și să țineți pasul cu tendințele de design actuale din lume.
2. Asemănări și diferențe între web și print design
Diferența dintre web și print design este clar definită. Pentru început, există diferența în modul în care utilizatorii se uită la aceste două tipuri de design. Este clar că print design-ul aduce ceva tangibil.
Deci, prima diferență este că există un sentiment diferit atunci când aveți ceva imprimat și îl țineți în mână faţă de ceea ce observaţi pe ecran.Este foarte important modul în care priveşte utilizatorul aceste două forme de design deoarece afectează modul în care designerul va aborda un anumit proiect în timpul lucrului.
Rezultatul unui print design este un produs care are proprietățile lui fizice, care depind de materialul utilizat, de forma, de efectele de imprimare (injectare, print screen, ștanțare) etc. În felul acesta, print design comunică suplimentar cu noi, fapt de care designerul trebuie să țină cont în timpul lucrului.
Unul dintre cele mai bune exemple de print (tipărit) design este cartea, deoarece majoritatea oamenilor preferă să țină în mâinile lor cartea, să simtă textura ei şi mirosul. Niciunul dintre cele de mai sus nu poate fi realizat în designul web.
Pe de altă parte, designul web poate oferi clientului o varietate de elemente audio și video, precum și multe alte opțiuni interactive. Spre deosebire de tipărirea cărților, e-book, mai exact cărțile electronice, au propriile calități unice care nu pot exista sub forma unei cărți tipărite. Acestea pot fi ilustrații animate, conținut audio și video suplimentar.
Principala diferență între web și print design este acela că produsul print design, atunci când acesta va merge la imprimare, nu mai poate fi schimbat. Ceea ce ați făcut până atunci pe el va fi tipărit. Spre dosebire de asta, designul web este supus unor modificări constante.
Acesta se poate modifica, adapta la nevoile utilizatorilor, dar se poate și reproiecta complet. Cel mai bine dintre toate este că se poate face asta în orice moment. Există într-adevăr numeroase site-uri a căror conținut se schimbă de la o zi la alta. Un exemplu în acest sens reprezintă news portal cu știrile zilnice, cum ar fi, de exemplu, site-urile cu ziare pe care le accesăm zilnic.
Când este vorba de lucrările similare care necesită un set similar de cunoștințe, se subînţelege că designerul web poate face majoritatea dintre lucrurile pe care le face și designerul. Aceasta este o veste excelentă pentru toţi cei care își doresc să intre în lumea designului web şi în acelaşi timp să lucreze în continuare la proiecte „offline“.
3. Elementele designului web
Ca un viitor designer web trebuie să știți care sunt elementele designului web. Este vorba de elementele de bază care vă vor ajuta să înțelegeți ce trebuie să învățați pentru a putea să vă ocupaţi cu succes de această afacere.
- Aspectul paginilor - reprezintă aspectul elementelor care pot fi găsite pe o pagină web. Scopul este ca pagina să ofere o prezentare funcțională și atractivă vizual a conținutului.
- Culorile – Cu combinația de culori este exprimată estetica site-ului. Uneori alegerea este limitată la combinațiile pe care le prescrie clientul.
- Grafica - Imaginile lasă de multe ori o impresie mai bună decât o mie de cuvinte. Elementele grafice cum ar fi fotografiile, simbolurile, infografica și altele servesc la a atrage atenția vizitatorilor pentru a rămâne pe site.
- Fonturile - aspectul site-ului dvs. depinde foarte mult de alegerea aspectului literelor care vor fi folosite.
- Conținutul – Întregul design se realizează pentru a prezenta conținutul site-ului în cel mai bun mod posibil, adică textele, fotografiile, înregistrările video și audio. Scopul este ca conținutul să fie mai presus de toate transparent și textul să fie ușor de citit.
- Mediul cu utilizatorul - interfața grafică cu utilizatorul este un mediu software. Acesta permite utilizatorului să comunice cu computerul utilizând funcțiile definite anterior.
- Arhitectura informației - Structura site-ului; aceasta reprezintă planul de construire a unui site.
4. Răspuns - transparență pe toate dispozitivele
Response/răspunsul unui site atunci când îl folosiți pe diferite platforme este un lucru cheie când se lucrează la design. De calitatea transparenței pe toate dispozitivele depinde şi experiența utilizatorului. Este foarte important ca site-ul să se încarce rapid pe orice dimensiune a ecranului, dar și navigarea pe pagină să fie simplă şi transparentă.
Cum utilizatorii folosesc mai mult telefoanele, Google vede în răspunsul site-ului un element important atunci când se clasifică în căutările pe internet. De aceea, este important ca designerul web să fie familiarizat cu bazele SEO, deoarece în acest fel lucrează de la bun început la o prezentare de calitate.
Un număr mare de persoane utilizează dispozitive portabile cum sunt smartphone-urile, tabletele și laptop-urile şi odată cu această tendință a apărut şi nevoia ca paginile să fie făcute astfel încât să fie transparente și funcționale pe toate dispozitivele.
Pentru a face acest lucru posibil, există Responsive Web Design. Cu ajutorul acestei abordări, paginile sunt dezvoltate și concepute astfel încât să se țină cont de comportamentul utilizatorilor, precum și de mediul în care este afișată pagina, în funcție de dimensiunea ecranului, de platforma și de orientarea ecranului. Simplu spus, vi se permite ca pagina să arate bine pe toate dispozitivele (desktop, tabletă, telefon mobil).
5. Elemente de bază ale site-ului
Aşa cum cartea are coperți și pagini, tot aşa există și elementele de bază ale site-ului care îl fac mai uşor de examinat și mai funcțional. Indiferent cum v-ați imaginat aspectul site-ului, acesta trebuie să conțină un: header, body şi footer.
Header
Scopul antetului/header pe site este de a promova brandul, iar oamenii care sunt familiarizați deja cu acest brand să fie imediat conștienți că este vorba despre el.
Elementele care pot fi găsite în fiecare antet/header sunt:
- Logoul companiei sau al individului - De obicei, acesta se află pe partea stângă a header-ului (este preferabil ca logoul să fie un link către pagina de pornire a site-ului (home page);
- Browserul site-ului – De obicei, se află în partea dreaptă a header-ului;
- Bara de navigare - Trebuie să aibă în compoziţia sa conținutul site-ului. Cel mai simplu site din meniul de navigare trebuie să aibă Home, Contact și Despre noi, iar acest meniu poate fi mult mai mare în funcție de nevoi;
- Image banner – Se află în navigație și poate fi deasupra meniului de navigare, dar şi sub el. Este compus dintr-o imagine sau mai multe imagini care sunt prezentate ca un slide show.
Header-ul, pe lângă aceste elemente, poate avea și multe alte elemente. El poate fi conceput diferit și proiectat. Oricum este bine să fiţi creativ când proiectați, dar trebuie să aveți grijă să nu creați un site confuz, deoarece veți respinge vizitatorii. Dacă vizitatorilor nu le este clar cum pot să ajungă la conținutul dorit, îşi vor pierde repede răbdarea și vor părăsi site-ul.
Body
Corpul site-ului reprezintă conținutul (content), respectiv corpul site-ului. În acest loc sunt aliniate elementele care explică în detaliu site-ul propriu-zis și esența lui. În body puteți găsi informațiile relevante pe care le prezintă site-ul. De obicei este împărțit în câteva părți:
Coloana principală cu conținut
Aceasta este coloana în care se află informațiile principale. Ce anume va sta în acest loc depinde de tipul site-ului. Astfel, aici se pot găsi știrile principale în cazul site-ului news sau informații despre produsele pe care le oferă site-ul. Dacă este vorba de prezentarea companiei, în această secțiune puteți găsi şi fotografii promoționale, videoclipuri, precum și multe alte informații.
Coloana din stânga și/sau dreapta
În ele se pot găsi de obicei: navigarea pe pagină, navigarea suplimentară, formulare, linkuri, bannere, secțiuni diferite ale site-ului, diferite widget-uri, banner ads și așa mai departe. Aceste coloane pot exista pe site, dar nu sunt și obligatorii. Depinde de designul și nevoile proprietarului site-ului.
Footer
În footer/subsol se află informațiile despre site, data, companie, informații despre conținutul paginii și informații privind drepturile de autor. Acesta este situat chiar la capătul paginii şi cu el site-ul este complet proiectat. Aşa cum cartea are ultima pagină/copertă, aşa şi designul web are un footer, care modelează întregul design și cu el încheie site-ul.
6. Photoshop și alte programe necesare
Există multe instrumente pe care fiecare designer trebuie să le utilizeze în timpul lucrului. Este vorba despre programele care ușurează mult munca, așa că este recomandat să le încercați și să le selectați pe cele care sunt cele mai practice pentru dvs. Pe lângă numeroasele instrumente care vă vor fi recomandate de experții experimentați, există programe de bază fără de care proiectarea este imposibilă (sau extrem de dificilă).
Programele Mockup
Acestea sunt programele care vă permit să creați o „machetă " a site-ului pentru a facilita proiectarea. Cu ajutorul lor, se poate „crea site-ul“ pentru a se afișa, de exemplu, clientului, chiar dacă nu este un produs finit. În felul acesta, se pot observa posibilele deficienţe în proiectare, ce permit actualizări în timp util. Programe în care se poate face o schiță, adică paginile site-ului mockup sunt UXPin, Moqups, Mockplus, Balsamiq... Aceste programe sunt concepute pentru a facilita proiectarea site-ului.
Photoshop
Un site web modern trebuie să ofere o relaţie adecvată între atracția vizuală și fezabilitate. Din acest motiv este important programul Photoshop, folosit pentru crearea și prelucrarea elementelor grafice raster cu posibilitatea desenării vectoriale. Cum programul acoperă toate elementele esențiale necesare pentru proiectarea site-ului, este foarte important să stăpâniţi utilizarea acestui program. Din acest motiv cursul Photoshop este foarte căutat și oferă elementele de bază necesare pentru lucrul la crearea site-urilor web.
Dreamweaver
Adobe Dreamweaver este unul dintre cele mai cunoscute instrumente de design care permite crearea conținutului pentru web. Acest program permite crearea site-urilor web și a aplicațiilor web într-un mod user-friendly. Versiunile recente ale programului conţin suport pentru tehnologii Internet precum CSS, JavaScript și PHP.
7. Ce este HTML?
HTML, adică HyperText Markup Language este limbajul cu care puteți crea și edita pagini web. Ca limbaj descriptiv, codul HTML este utilizat pentru a se marca un document textual pentru utilizare folosind tagurile care indică browserului web în ce mod trebuie să afișeze conținutul.
Dacă am deschide o pagină HTML într-un program de procesare a textului, s-ar deschide și s-ar afișa codul HTML (text). Pe de altă parte, dacă am porni aceeași pagină în browserul web, acesta o va interpreta și afișa în mod corect.
HTML5 este o versiune a acestui limbaj care aduce elemente noi, atribute și îmbunătățiri. În felul acesta face posibilă crearea paginilor web şi a aplicaţiilor diverse şi mai puternice.
Toate site-urile de astăzi de pe web sunt un fel de limbaj HTML. Chiar și site-urile care sunt create complet în Flash sau într-un instrument similar necesită măcar o parte minimă a codului scris în HTML pentru a fi afișat în browser. De aceea, se poate spune că HTML este baza întregului internet.
8. Ce este CSS?
CSS, adică Cascading Style Sheets reprezintă limbajul style sheet care reglementează aspectul și formatarea oricărui element de pe pagină. Acest limbaj servește la stilizarea elementelor HTML. CSS este folosit pentru a defini elementele paginii web, cum ar fi culorile, fonturile și aspectul general al paginii.
Deși colaborează îndeaproape cu HTML pentru ca site-ul să funcționeze așa cum a fost gândit, CSS funcționează independent, ceea ce este util în menținerea site-ului. În felul acesta, este mai ușor să se partajeze stilurile între pagini și să se afișeze paginile în alte medii.
9. Cum să deveniți un designer web?
Pentru a deveni un designer web, pentru început trebuie să iubiţi într-adevăr designul. Acest lucru este absolut necesar deoarece este vorba de o muncă creativă care necesită o perfecţionare continuă și urmărirea tendințelor. Doar în felul acesta veți putea fi întotdeauna în top. Totuşi, pentru a fi un designer web de succes, trebuie să dobândiți competenţe potrivite de la experţi recunoscuţi. În felul acesta, veți intra în lumea designului și veți dobândi practica și experiența necesară în această muncă.
Vă recomandăm să începeți să proiectați şi singuri, să exersați crearea site-urilor și să depășiți toate provocările care apar. Aceasta este în acelaşi timp și esența activității unui designer web - soluționarea provocărilor pentru a face produsul final să fie mai frumos, mai eficient și mai bun.
10. Este greu să gasiți un loc de muncă?
Ca designer web, nu trebuie să vă faceți griji că veți rămâne fără un loc de muncă! Dacă aveți combinația adevărată de cunoștințe și talent, veți deveni foarte repede extrem de căutat. Cum este vorba de un loc de muncă pentru care aveţi nevoie doar de un computer, puteți lucra din orice parte a planetei.
Acest lucru înseamnă că puteți lucra part time de la domiciliu ca freelancer pentru clienții locali și străini. Desigur, puteți obține întotdeauna un loc de muncă şi într-o companie. Totul depinde de dvs. și de efortul pe care îl depuneți în dobândirea cunoștințelor, deoarece designul web pentru începători poate fi o adevărată provocare.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te