Joburi pentru freelanceri începători
Poate că tocmai aţi terminat o facultate sau încă mai studiaţi şi, în prezent, sunteţi în căutarea unui loc de muncă bun. Freelancing-ul se leagă, de obicei, de experţi care deţin o mare experienţă de muncă şi câştigă excelent lucrând de acasă. Totuşi, există numeroase joburi pentru freelanceri începători care vă vor deschide porţile unei industrii şi vă vor îmbogăţi cunoştinţele prin colaborarea cu diferiţi clienţi. De fapt, munca independentă sau popularul freelancing este una dintre modalităţile sigure de a dobândi experienţă profesională, de a vă promova abilităţile şi de a fi mulţumiţi de alegerea carierei.
În raportul său anual, UPWork a publicat că a fost atins un număr record de freelanceri activi pe platformă în anul 2021 şi că această tendinţă a continuat şi în acest an. Nu trebuie să ne mire faptul că tot mai mulţi oameni decid să lucreze online, având în vedere că 44% din freelanceri câştigă mai mult prin freelancing în raport cu un job tradiţional. În continuare veţi afla ce joburi puteţi ocupa ca freelancer începător.
De ce să optaţi pentru freelancing ca începător?
Experienţa pe care o puteţi dobândi ca freelancer este unul dintre cele mai utile lucruri atunci când sunteţi la începutul carierei. Colaborarea cu clienţi din întreaga lume vă va permite să dobândiţi o experienţă profesională valoroasă, să lucraţi la proiectele dorite şi să stăpâniţi comunicarea de afaceri, care se va dovedi o abilitate crucială de-a lungul carierei.
Care sunt avantajele freelancing-ului?
Spre deosebire de munca la birou, în cadrul unei companii, freelancerii îşi pot determina în mod independent programul de lucru, precum şi valoarea câştigului pe care tind să-l obţină. Puteţi lucra doar câteva zile pe săptămână sau puteţi creşte numărul de proiecte în conformitate cu nevoile voastre. Prin urmare, freelancing-ul este o alegere excelentă pentru cei care doresc să aibă un loc de muncă part-time ca sursă suplimentară de venit sau pentru cei în proces de recalificare pentru domeniul IT.
Indiferent dacă sunteţi student sau aveţi deja experienţă de muncă, proiectele şi conexiunile pe care le realizaţi prin freelancing vă vor ajuta să fiţi cu adevărat competitivi pe piaţa muncii. Companiile medii şi mari, reuniunile, proiectele bune şi un CV cu date complete sunt o bază pentru obţinerea oportunităţii de afaceri noi şi, pe lângă aceasta, puteţi lucra de oriunde şi oricând.
Fiecare persoană de succes din prezent a fost odată la început, la fel ca voi. Aceasta a trecut prin perioada de dobândire a cunoştinţelor şi de dovedire - pentru care trebuie să fiţi independenţi şi responsabili în lucru - ceea ce veţi putea dezvolta la un nivel foarte înalt ca freelancer.
Ce abilităţi trebuie să aibă un freelancer?
Pe lângă cunoştinţele tehnice, pentru a lucra ca freelancer, aveţi nevoie mai întâi de o organizare bună. Acest lucru implică faptul că ştiţi să evaluaţi cât timp aveţi nevoie pentru a termina o sarcină şi pentru a o împărţi, dacă este necesar, în mai multe sarcini mici. Este util să țineți o evidenţă, într-un jurnal sau în calendarul Google, pentru a nu omite termenul limită pentru trimiterea proiectului sau ora la care aţi programat o întâlnire cu clientul. De asemenea, joburile variază în funcţie de dinamică şi solicitare. Flexibilitatea pentru a vă adapta la astfel de condiţii vă va facilita semnificativ modul în care abordaţi munca.
Abilităţile de comunicare şi profesionalismul includ să fiţi concreţi, amabili şi să trataţi clienţii cu respect, aceştia fiind factorii care vă deschid porţile pentru o colaborare ulterioară. Trebuie să aveţi o idee clară despre ceea ce vi se cere să finalizaţi cu succes și, dacă nu primiţi o descriere detaliată a postului, sunteţi liber să clarificaţi totul şi să aveţi întotdeauna grijă să vă exprimaţi corect gramatical în comunicare.
7 joburi de freelancing foarte bine plătite pentru începători
Ştiaţi că Google are semnate contracte cu mai mulţi freelanceri decât cu angajaţi tradiţionali? Acest lucru înseamnă că, în calitate de freelancer, puteţi fi angajat pe termen lung la proiecte care durează mai multe luni.
Ştiind acest lucru, încurajaţi, vizitaţi site-uri de freelancing şi acolo veți fi copleşiţi de o mie şi una de oferte, de concurenţă şi de diferite cifre monetare. Pentru a preveni acest lucru, vă vom prezenta care sunt abilităţile foarte solicitate pe care le puteţi oferi ca începător şi cum să le puteţi taxa pe oră sau în funcţie de proiect.
1. Programarea
Dezvoltarea software-ului şi a noilor tehnologii este îmbunătăţită zilnic, prin urmare, dacă sunteţi începători, stăpâniţi limbajele de programare de bază şi încercaţi să ţineţi pasul cu cele mai recente evoluţii din industria IT, veţi avea ocazia să ocupaţi joburi pentru începători (entry level) şi să vă construiţi treptat portofoliul şi o carieră de dezvoltator. Joburile populare pentru începători includ: prelucrări, upgrade-uri şi mentenanţa site-urilor, depanarea şi testarea software-ului - identificarea erorilor, documentarea şi crearea rapoartelor. De asemenea, la început, puteţi folosi cunoştinţele IT dobândite şi puteţi lucra în calitate de freelancer ca scriitor de articole tehnice.
Toptal este una dintre platformele freelance pe care vă puteţi informa despre joburile actuale de programare.
Salariul mediu al programatorilor freelance este de 60-70 de dolari pe oră, iar anual această cifră poate fi şi până la 146.000 de dolari.
2. Designul web
De multe ori veţi auzi că un designer web s-a interesat de crearea site-urilor, deoarece aceasta este o ocupaţie interesantă, creativă şi bine plătită – mulţi au intrat în lumea designului web după prima utilizare a programului Photoshop, văzând că acest domeniu se dezvoltă cu o viteză uimitoare şi că, odată cu creşterea Google, fiecare afacere are nevoie, inevitabil, de un site.
Piaţa externă abundă de cereri pentru soluţii de design inovatoare şi practice, necesare pentru realizarea paginilor web. Dacă înţelegeţi elementele de bază ale HTML-ului, CSS-ului şi JavaScript-ului, veţi găsi diferite joburi pe platforme de freelance ca designer web junior. Totuşi, înainte de a crea un site pentru primul client, se recomandă să vă creaţi portofoliul, astfel încât să le puteţi demonstra clienţilor munca şi rezultatul final. În acest fel, veţi obţine încredere din partea clienţilor şi veţi stabili colaborarea mult mai uşor.
Salariul mediu al designerilor web care lucrează ca freelanceri este de 50-60 de dolari pe oră.
3. Designul grafic
Sunteţi talentaţi în design şi estetică? Aveţi o mulţime de idei atunci când vă gândiţi la soluţii creative? Indiferent dacă priviţi un Bbillboard sau un post pe reţelele sociale, ştiţi cum aţi putea să-l faceţi într-un mod mai bun? Un astfel de mod de gândire este intuitiv pentru designerii grafici.
Dacă doriţi să vă oferiţi serviciile online, vă veţi distinge de alţi freelanceri prin abilitatea de utilizare a suitei Adobe (Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat etc.) şi prin cunoaşterea principiilor de design. Cu cât ştiţi mai mult, puteţi oferi o gama mai largă de servicii. Proiectarea logotipurilor în format SVG este un job freelance excelent pentru un începător în designul grafic, după care puteţi trece la designul cărţilor de vizită, broşurilor, ambalajelor şi la construirea identităţii unui brand corporativ – prin care veţi completa abilităţile necesare pentru branding.
Salariul mediu al designerilor grafici freelance este de 40-45 de dolari pe oră.
4. Marketingul digital
Marketingul digital este un domeniu foarte fructuos dacă sunteţi creativi şi doriţi să obţineţi rezultate semnificative. Deoarece dezvoltarea exponenţială a reţelelor sociale este încă în curs şi nu există niciun indiciu că se va opri, de ce să nu deveniţi un specialist în marketing, creându-vă astfel oportunitatea pentru un loc de muncă profitabil pe reţelele sociale? Un Account Manager este responsabil de crearea campaniilor, monitorizarea reţelelor sociale, comunicarea cu grupul ţintă, planificarea conţinutului, precum şi de monitorizarea metricii - a rezultatelor obţinute.
Avantajul în marketing este că joburile freelance mici pentru începători pot deveni joburi mari, datorită cărora deveniţi expert. Pe lângă faptul că vă puteţi ocupa cu mai multe conturi la nivel lunar, dacă într-o colaborare pe termen lung dovediţi că sunteţi o persoană cu un potenţial mare, cu cunoştinţe necesare şi eficientă în muncă, un singur client vă poate inversa cariera şi poate aduce recomandări şi angajamente incredibile.
Salariul mediu al unui freelancer în marketing este de 50 de dolari pe oră.
5. SEO & Managerul de conţinut
Dacă aveţi nevoie să contactaţi Google pentru fiecare informaţie, ştiţi cât este de importantă calitatea primelor rezultate pe care le obţineţi în motorul de căutare pentru ca să fiţi mulţumiţi de informaţiile obţinute. Pentru ca utilizatorii să găsească exact ceea ce caută, există numeroşi algoritmi pe care motoarele de căutare îi folosesc pentru a răspândi conţinutul adecvat pentru fiecare căutare.
Expertul SEO (Search Engine Optimization) ştie cum să optimizeze (personalizeze) un site şi întregul conţinut de pe acesta, pentru o clasare cât mai bună în rezultatele căutării, acesta având abilitatea de poziţionare bună a oricărui conţinut, de exemplu, a clipurilor video de pe platforma YouTube. În calitate de începător, puteţi oferi analiza cuvintelor-cheie, domeniilor, linkurilor şi a concurenţei, precum şi aspectele de optimizare tehnică şi on-page pentru motoarele de căutare.
Pentru a avea succes ca freelancer SEO şi pentru a aduce rezultate clientului, cel mai important este să ţineţi pasul cu ultimele schimbări din acest domeniu. Motoarele de căutare se îmbunătăţesc constant, aşadar trebuie să aveţi cele mai recente informaţii pentru a aplica o strategie bună.
Salariile freelancerilor SEO şi a managerilor de conţinut variază între 40-200 de dolari pe oră.
6. Expert în materiale video - vorbiţi mai bine prin imagini decât prin cuvinte
Ultimele cercetări pe tema atenţiei umane au arătat că omul îşi concentrează atenţia mai puţin de 9 secunde pe o pagină web. Prin urmare, imperativul de astăzi este de a capta o atenţie cât mai mare în cât mai puţine secunde. Acest lucru se aplică tuturor tipurilor şi formatelor de conţinut, fie că creaţi conţinut pentru utilizare personală, fie pentru divertisment, fie pentru promovarea afacerilor. Veţi fi de acord - este tot mai greu să captaţi atenţia, însă reuşim să facem acest lucru cel mai des prin clipuri video.
De ce sunt populare materialele video şi de ce sunt atât de căutaţi freelancerii în editare video? Se ştie că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, iar videoclipul nu este altceva decât o colecţie de imagini audio, cu sunet, care realizează interacţiune cu utilizatorul. Pentru joburile freelance trebuie să ştiţi să lucraţi foarte bine în programele de editare şi montaj, cum ar fi Adobe After Effects şi Adobe Premiere, şi să vizionaţi toate conţinuturile video actuale şi populare.
Joburile freelance pentru începători în industria video pot fi editarea clipurilor, reclamelor video pentru reţelele sociale şi altele, iar dacă ştiţi să utilizaţi efecte speciale, puteţi lucra şi în industria muzicală şi în cinematografie. În ceea ce priveşte munca la distanţă, toate materialele video le primiţi de la client sau căutaţi singuri Stock Footage - materiale video pe care cameramanii le oferă spre uz în scopuri comerciale, la care aveţi acces după ce vă abonaţi la anumite platforme, cum ar fi Envato Elements şi Shutterstock. Apoi editaţi acel conţinut independent, în conformitate cu instrucţiunile pe care le-aţi primit de la client.
Salariul mediu al unui freelencer în editare video este de 60-70 de dolari pe oră.
7. Designul 3D
Computerele asigură multe joburi inovatoare. Unele dintre ele sunt menţionate deja şi doar gândindu-ne la ele este destul de clar ce înseamnă. Totuşi, utilizarea programelor CAD (Computer-Aided Design, proiectare asistată de computer) nu este atât de larg răspândită şi vizibilă în practică, dar vă permite să creaţi şi să desenaţi orice vă vine în gând sau ceea ce concepe un client, oricât de imposibilă ar părea ideea.
Deoarece piaţa muncii nu este supraîncărcată cu designeri 3D, vă puteţi găsi nişa şi vă puteţi crea un profil de calitate în aceasta. Aveţi la dispoziţie crearea animaţiilor, designul interior, modelarea produselor sau poate modelarea obiectelor - toate acestea sunt necesare şi foarte căutate în multe industrii. Prin crearea renderelor realiste, veţi capta atenţia clienţilor.
Pentru a avea succes ca freelanceri în acest domeniu al tehnologiei, învăţaţi de la traineri Autodesk certificaţi pentru a obţine o eficienţă maximă în utilizarea software-urilor pe care le folosesc designerii 3D în munca lor zilnică.
Salariul mediu al unui designer 3D freelance este de 25-50 de dolari pe oră.
Ce se întâmplă dacă nu reuşesc ca freelancer?
Şi dacă reuşeşti? În calitate de lideri în domeniul IT timp de două decenii, cu certitudine îţi putem spune că toate lucrurile mari încep cu determinare. Nu orice început este uşor. Mai ales când există o mulţime de opţiuni şi nu eşti sigur care este cea mai bună pentru tine.
Freelancing-ul este unul dintre modurile prin care poţi dobândi experienţă profesională de calitate şi îţi poţi dezvolta cariera în continuare, mai ales atunci când te afli în etapa iniţială şi îţi doreşti să fii cu adevărat mulţumit de tine şi de jobul pe care îl ai.
Dacă aveţi ambiţia de a învăţa de la experţi din domeniul IT şi de a dobândi competenţe care vă vor conduce la un loc de muncă extrem de bine plătit, aflaţi cum programele noastre certificate, Microsoft şi Cambridge, vă pot da oportunitatea de a vă găsi jobul de vis.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te