Cum să devii tester QA
În prezent, industria IT domină piața muncii. Specialiștii în acest domeniu au șanse mari de angajare și câștig mare. Este important să atragem atenția asupra faptului că oamenii asociază adesea sfera IT exclusiv cu programarea. Deși munca de programator este printre cele mai căutate, tehnologia informației oferă o varietate mult mai mare de joburi. În prezent, jobul de tester QA este la fel de căutat. Sarcina persoanelor care se ocupă cu aceasta este testarea software-ului și controlul calității (Software Testing and Quality Assurance). Testarea determină corectitudinea software-ului, adică sunt detectate bug-urile care trebuie remediate. În continuarea textului, puteți citi ce este testarea software-ului și cum puteți deveni un tester QA.
Ce este testarea software-ului
Testarea software-ului include diferite tipuri de testare care sunt efectuate pentru a găsi defecte, a îmbunătăți calitatea și a ușura utilizarea produsului (joc, aplicație etc.). Dacă software-ul nu îndeplinește toate funcțiile preconizate, clienții aleg produsele care le satisfac nevoile, ceea ce face ca software-ul să fie necompetitiv și neprofitabil. Prin urmare, testarea este o parte integrantă a procesului de creare a software-ului funcțional.
Testarea software-ului este un proces complex care se face în moduri diferite. Există mai multe tehnici, metode, niveluri și tipuri de testare. Pentru a vă face o idee despre cum funcționează testarea software-ului, vă vom explica mai întâi câțiva dintre termenii și procedurile de bază.
Tehnici de testare
În cele mai multe cazuri, experții împart tehnicile de testare în două categorii, în funcție de cât de mult acces este permis testerului, adică dacă testerul va avea o perspectivă asupra codului programului. A treia categorie este o combinație a primelor două.
- Black box este o metodă de testare a software-ului fără o perspectivă asupra codului sursă. Testerul nu este familiarizat cu structura internă a sistemului și o examinează ca utilizator final. De exemplu, dacă sarcina este de a testa o anumită aplicație sau joc, testerul va fi în rolul utilizatorului. Utilizatorii au acces doar la produsul final, dar nu și la codul cu care a fost creată aplicația.
- White box este o metodă de testare a software-ului cu o perspectivă completă a codului sursă. Testerul cunoaște întreaga structură internă a sistemului și o testează ca programator. Astfel, testerul este în rolul unui programator care are acces la întregul cod.
- Grey box este o combinație de tehnici de testare black box și white box a software-ului și implică o perspectivă parțială a codului sursă. Testerul este parțial familiarizat cu structura datelor și cu algoritmii utilizați pentru a crea software-ul.
Metode de testare
Metodele de testare diferă în funcție de faptul dacă testarea este efectuată „manual”, adică prin activitatea testerului însuși, sau prin scenarii de testare automată.
- Testarea manuală înseamnă că testerul își asumă rolul de utilizator final care caută bug-uri. Efectuează manual cazuri de testare, înregistrează rezultate neașteptate (erori/defecte/bug-uri) și le analizează prin rapoarte.
- Testarea automată a software-ului implică aplicarea scenariilor de testare automată. De obicei, aceste teste sunt folosite pe piese de software care nu se schimbă des. Testarea automată reduce costurile de proces, dar previne și potențialele erori umane.
Niveluri de testare
Testarea software-ului se poate face la mai multe niveluri. Unele dintre nivelurile comune de testare sunt testarea unitară, testarea de integrare și testarea sistemului.
- Testarea unitară/modulară (engl. Unit Testing) este testarea părților de bază ale codului. În această etapă sunt detectate erori în unitățile inferioare (units).
- Testarea de integrare (engl. Integration Testing) arată dacă mai multe unități pot lucra împreună corect. Se aplică după testarea componentelor individuale.
- Testarea sistemului (ebgl. System Testing) verifică funcționalitatea întregului sistem. Include un test de stabilitate, fiabilitate, securitate, performanță și multe altele.
Tipuri de testare
Există mai multe tipuri de testare software care se aplică: testare de securitate, testare de performanță, testare de regresie, testare statică, testare smoke, testare funcțională, testare de utilizare etc. Vom explica esența unora dintre tipuri.
- Testarea de securitate reprezintă detectarea defectelor de securitate pentru a proteja împotriva hackingului. Acesta este un aspect deosebit de important pentru software-ul care va fi găsit pe internet.
- Testarea performanței este un test al stabilității sistemului la diferite sarcini. Unele dintre subtipurile de testare a performanței sunt testul de stres (când software-ul suferă o sarcină peste limitele normale), testul de încărcare (când software-ul suferă o creștere a sarcinii în condiții normale), testul spike (creșterea sarcinii într-un anumit moment) și multe altele.
- Testarea de regresie este efectuată atunci când programatorii fac modificări la codul programului. Testarea de regresie este retestarea software-ului pentru a determina faptul că o modificare a codului nu a cauzat efecte nedorite.
- Testarea smoke este un test al funcțiilor cheie. Dacă funcțiile cheie sunt corecte, este posibil să testați în continuare software-ul.
- Testarea funcțională verifică dacă partea testată a software-ului îndeplinește funcțiile pentru care este destinată.
- Testarea de utilizare se referă la testarea ușurinței de utilizare. Dacă software-ul este complicat de utilizat, probabil că utilizatorii vor căuta o alternativă mai simplă.
Tester QA: descrierea jobului
Rolul unui tester QA este extrem de important pentru crearea de software funcțional și profitabil. Pe scurt, jobul unui tester QA este să detecteze erori pe care programatorii le-ar fi putut omite în timpul scrierii codului. După eliminarea acestor erori și defecte, software-ul va fi potrivit pentru utilizare și utilizatorii nu vor avea dificultăți.
În partea anterioară au fost descrise elementele de bază ale testării software-ului, adică ce tipuri există, la ce niveluri sunt efectuate și ce tehnici și metode sunt utilizate. Ce tester QA dintre cei de mai sus vor folosi în munca lor depinde de proiectul la care lucrează și de software-ul pe care urmează să îl testeze, precum și de poziția lor (junior, medior, senior).
De asemenea, este important de menționat că toți testerii QA lucrează în echipe și au o colaborare strânsă cu programatorii și designerii produsului specific. Scopul final al fiecărei testări efectuate de un tester QA este de a îmbunătăți calitatea produsului.
Cum să devii un tester QA fără experiență
Este posibil să devii un tester QA fără experiență anterioară în sfera IT. Însă, veți avea nevoie de câteva cunoștințe tehnice pentru a începe o carieră în acest domeniu. Puteți dobândi cu ușurință cunoștințele și abilitățile necesare participând la cursuri de calitate. Unul dintre programele educaționale de la LINK Academy, care este destinat celor interesați de acest domeniu, este Software Testing and QA. Acest program vă permite să faceți primul pas către un job în IT.
Un tester QA nu trebuie să fie programator sau expert în domeniul IT, dar trebuie să aibă anumite cunoștințe tehnice. Abilitățile tehnice de care aveți nevoie pentru un job de tester QA sunt următoarele:
- cunoașterea limbajului SQL – acesta este un limbaj de programare care găsește date în baze de date;
- utilizarea instrumentului Test Management – permite monitorizarea întregului proces de testare;
- lucru cu instrumente de urmărire a defectelor;
- lucru cu instrumente de automatizare;
- cunoașterea bazei limbajelor de programare de script, cum ar fi JavaScript, poate fi de mare ajutor.
De ce cursul pentru un tester QA este o alegere bună
Aveți nevoie de aceste cunoștințe tehnice în majoritatea cazurilor. Unele companii pot cere mai mult, iar altele mai puțin. De asemenea, unii angajatori vă pot oferi instruire pentru programele pe care le folosesc. Având în vedere că totul variază de la companie la companie, cea mai sigură opțiune este să asimilați mai întâi cele mai solicitate cunoștințe tehnice de bază, apoi să aplicați pentru un job.
Pentru a asimila abilitățile necesare și pentru a dobândi cunoștințe de bază, trebuie să urmați o anumită pregătire. Software Testing and QA este o opțiune excelentă pentru a intra în domeniul IT sau pentru recalificare. Un program bine structurat vă va oferi o bază pe care o puteți construi în continuare prin practică.
Nivel de pregătire: tester QA junior/medior/senior
La căutarea unui anunț de angajare pentru tester QA, întâlniți mai multe tipuri de poziții. Un tip este junior, celălalt senior, iar ocazional poate fi văzut un al treilea tip, adică funcția de medior. Acest mod de repartizare a nivelului de posturi este caracteristic companiilor IT, dar nu este obligatoriu.
De obicei, determinarea nivelului se folosește pentru a diferenția responsabilitățile și salariul. Cu toate acestea, unele companii nu folosesc acest sistem. Unul dintre motive este imposibilitatea de a determina cu precizie nivelul de responsabilitate, datorie și câștig. Nu este întotdeauna posibil să se delimiteze clar ce va face un senior și ce va face un medior. În astfel de companii, angajații avansează numai în funcție de merit și aptitudini.
Tester QA junior
Majoritatea companiilor încă folosesc acest sistem, iar unele caracteristici generale pot fi văzute. În primul rând, un tester junior QA nu este întotdeauna o poziție de nivel de intrare. Unele companii oferă și opțiunea de a angaja stagiari. De la ei se așteaptă să aibă cunoștințe teoretice de bază, dar și prezența anumitor caracteristici personale. Stagiarii sunt instruiți pentru muncă independentă prin cooperare cu un mentor și au o responsabilitate mai mică.
Junior tester QA este următorul nivel. Totuși, în majoritatea companiilor, junior este poziția de plecare. Se așteaptă ca juniorii să cunoască procesul de testare și să poată lucra independent, cu sprijin minim de la mentor. Ei se perfecționează prin muncă și studii suplimentare, astfel încât să poată fi promovați în poziții superioare. Sarcina juniorilor este de a efectua teste care vor detecta erori în software.
De asemenea, testerii juniori QA colaborează strâns cu inginerii QA pentru a crea strategii de testare adecvate. Sarcina lor este să găsească erori și să le raporteze programatorilor. Pentru a asigura calitatea procesului de testare, testerii juniori QA lucrează de obicei cu mediori sau seniori.
Tester QA senior vs junior
Nivelul de tranziție între juniori și seniori este medior. Această poziție nu este atât de comună, dar există. Mediorii, pe lângă cunoștințele vaste în domeniul testării QA, au și câțiva ani de experiență în practică. De obicei, juniorii trec la mediori după 1-3 ani de muncă. Pe lângă experiență, comentariile constructive îi califică de obicei pentru promovare. Prin urmare, dacă au contribuit la dezvoltarea și îmbunătățirea produsului final cu munca și ideile lor, se vor califica pentru această poziție.
Testerii seniori QA petrec mai puțin timp în procesul real de testare. Rolul lor este de a conduce. Seniorii determină ce teste vor fi efectuate, având în vedere că au cea mai bună înțelegere a produselor care trebuie testate. De asemenea, au cele mai multe contacte cu alte echipe (programatori, designeri) și lucrează îndeaproape cu aceștia. Seniorii avansează de obicei în această poziție dacă au lucrat la testarea și îmbunătățiewa software-ului cu succes. Nu există un timp mediu pentru trecerea de la funcția de medior la cea de senior. Unii au nevoie de un an, în timp ce alții rămân în aceeași poziție timp de 5-10 ani. Totul depinde de capacitățile personale, de efort și de timp.
Care este salariul mediu al unui tester QA
Salariul mediu al unui tester QA depinde în mare măsură de vechime, dar și de compania care îl angajează. Avansarea vă va aduce o responsabilitate mai mare, dar și câștiguri mai mari.
Pentru a face o comparație, vom furniza date despre câștigurile testerilor QA din Statele Unite și Germania. Conform datelor colectate și analizate pe platforma „PayScale”, salariul mediu al unui tester QA în SUA variază între 37.000 și 83.000 USD pe an.
Salariul va crește în funcție de schimbarea vechimii și a anilor de experiență.
- Salariul estimat pentru un tester QA cu mai puțin de un an de experiență va fi de 49.000 USD după primul an.
- Testerii cu 1–4 ani de experiență vor câștiga în medie 54.000 USD pe an.
- Testerii cu 5-9 ani de experiență vor câștiga în medie 64.000 USD pe an.
- Testerii cu 10-19 ani de experiență vor câștiga în medie 74.000 USD pe an.
- Experții cu peste 20 de ani de experiență vor câștiga în medie 81.000 USD pe an.
Potrivit datelor pentru Germania, salariul mediu al unui tester QA variază între 25.000 și 65.000 de euro pe an. Câștigurile variază, de asemenea, în funcție de vechime și anii de experiență.
- Salariul aproximativ al unui tester QA cu mai puțin de un an de experiență va fi de 36.000 de euro după primul an.
- Testerii cu 1-4 ani de experiență vor câștiga în medie 40.000 de euro pe an.
- Testerii cu 5-9 ani de experiență vor câștiga în medie 48.000 de euro pe an.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te