Marketing pe Instagram
Cât de relevant este Instagram în prezent pentru promovare și publicitate este cel mai bine dovedit de următoarele date: pâna la 90% din conturile de Instagram urmăresc o afacere, în timp ce peste 1,7 miliarde de conturi (dintre care 500.000 sunt conturi private) folosesc zilnic povestea pe Instagram (Stories).
Cu siguranță, acesta este un motiv bun pentru a cunoaște mai bine modalitățile de promovare pe această platformă socială. În rândul populației mai tinere, 1 din 4 mileniali caută pe această rețea produsele pe care le cumpără. Marketing pe Instagram nu mai este doar un lux, ci și o obligație a fiecărui antreprenor.
Cum se creează un marketing de succes pe Instagram?
Există numeroase cursuri în care puteți învăța în detaliu cum să conduceți cu succes pe Instagram, iar noi vă vom oferi câteva sfaturi cu această ocazie.
Fiți prezenți și implicați în discuții
James Scherer, blogger și expert în marketing, spune: „Prima regulă a oricărei strategii de social media – nu este suficient doar să postezi conținut, trebuie să te și implici.”
„Să te implici” pe Instagram presupune următoarele câteva lucruri:
- urmăriți brandurile și personalitățile influente, dar și pe ceilalți utilizatori;
- participați la discuții – răspundeți la comentariile postărilor voastre și comentați la postările altora;
- menționați, partajați, lăudați; menționați-vă potențialii clienți într-o lumină pozitivă și partajați conținutul de calitate postat de ei – nimeni nu este imun la atenție, oamenilor le place să interacționeze și atunci când conținuturile lor primesc like-uri și comentarii; în schimb, vă vor răspunde cu aceeași măsură.
Faceți ca oamenii să vă găsească mai ușor
Tim Sajko, expert în marketing digital și blogger, este de acord cu părerea lui Sherer și oferă trei sfaturi utile pentru obținerea unui număr mai mare de urmăritori pe Instagram:
- conectați-vă contul de Facebook cu cel de Instagram;
- folosiți hashtag-uri relevante și populare;
- faceți ca oamenii să ajungă mai ușor la voi – puneți pozele de pe Instagram și pe pagina de Facebook și folosiți hashtag-ul care este în legătură cu campania voastră sau cu numele brandului vostru; astfel, îi veți ajuta pe cei care vă știu, dar care nu știu că sunteți prezenți pe Instagram.
Combinați imaginile distractive cu materialele referitoare la afacerea sau brandul vostru
Rachel Sprung, bloggeriță și autoare de conținut pentru revista „HubSpot”, scrie: „Folosiți spațiul de pe Instagram pentru a spune povestea în imagini. Creați un echilibru între imaginile distractive și cele de afaceri”.
Cum ar putea arăta asta în practică? De exemplu, dacă promovați pe Instagram un restaurant local sau o cafenea în care animalele de companie sunt binevenite, deoarece localul vostru este unul „pet friendly”, pe lângă imaginile obișnuite, puteți pune și poza unui câine simpatic în cadrul localului. Astfel, le veți trimite un semnal clienților că își pot aduce animalul de companie cu ei.
Deși această mișcare nu vă promovează direct restaurantul, se poate întâmpla cu ușurință ca în felul acesta să atrageți mult mai multă atenție decât ați face-o cu o imagine generică a unora dintre articolele din meniul dvs.
Construiți încrederea urmăritorilor voștri
Când Kayla Itsines, antrenor personal, a început să-și facă publicitate pe Instagram, fotografiile și înregistrările ei conțineau poze legate de fitness, clipuri video de la antrenamentele ei și fotografii cu mesele ei. Cu timpul, a început să atragă atenția și să primească o mulțime de întrebări legate de modul de alimentație și recomandări pentru antrenament și exerciții.
Cum a reușit Itsines să atragă atâta atenție și să-și dezvolte atenția printre atâtea mii de alte persoane care partajează conținut similar? Primul pas a fost un e-book intitulat „Bikini body” și un ghid pentru 12 săptămâni de antrenament. Pe măsură ce succesul ei creștea, a creat și a doua parte a ghidului său, apoi și linia de echipament pentru fitness. Acum are peste 1,7 milioane de urmăritori și o bază de clienți dedicată.
Care este elementul-cheie al succesului ei? Totul stă în încredere. Itsines a câștigat încrederea clienților săi poziționându-se cu conținuturile ei ca un expert în fitness. Urmăritorilor le oferea conținut important, deoarece le oferea ceva util.
Pe lângă sfaturi pentru alimentație și exerciții, printre conținuturile sale se puteau găsi și dovezile clienților săi care au descris cu propriile cuvinte cum i-a ajutat Itsines.
Două lecții pe care le puteți învăța din acest exemplu sunt:
- ca să atrageți atenția, trebuie să le oferiți oamenilor o valoare – indiferent că este vorba despre soluția pentru problemele lor sub formă de plan de alimentație și exerciții, un obiect vestimentar neobișnuit cu care vor ieși în evidență, un meniu extraordinar într-un restaurant plăcut sau o atmosferă plăcută într-o cafenea unde se pot bucura de o cafea și pot citi în liniște o carte, trebuie să existe o valoare unică.
- oamenii au încredere în oameni – este mult mai eficient să vă laude alții decât să vă lăudați singuri; de aceea, găsiți-vă clienții existenți și rugați-i să-și prezinte experiența pozitivă avută cu voi comentând pe Instagram.
Postați conținut pe care oamenii îl adoră
Pozele postate pe profilul de Instagram nu trebuie să fie fotografii profesionale ale produselor voastre. Mai mult, se poate întâmpla ca publicul vostru să fie sătul de vizionarea zilnică a mii de fotografii „perfecte”. Urmăritorii voștri poate vor aprecia mai mult fotografii făcute cu camera telefonului mobil și editate cu filtre simple.
Pe de altă parte, s-ar putea să fie mai curioși de produsele pe care le știu deja pentru a vedea unele dintre evenimentele „din culise”. De exemplu, cum se face un cocktail interesant, cum se planifică un eveniment public sau cum se formează produsul lor preferat.
Contul vostru de Instagram ar trebui să creeze în conținutul vizual valoarea pe care urmăritorii voștri nu o pot găsi în altă parte. Arătați-le de ce sunteți speciali și ce faceți diferit față de concurență.
Nu vă fie teamă să experimentați cu fotografii „imperfecte”. Poate că publicul vostru este interesat de spontaneitatea voastră. Însă, dacă observați că această strategie nu aduce rezultate, întotdeauna puteți reveni la abordarea convențională.
Nu uitați să folosiți materiale video
Deși această platformă a fost dedicată inițial fotografiilor, pe zi ce trece Instagram devine tot mai plin de conținuturi video. Motivul este simplu: publicul reacționează deseori la video decât la fotografii, așadar, numărul de interacțiuni la postările cu acest tip de material este mai mare.
Ca să știți într-adevăr care este angajamentul urmăritorilor voștri în funcție de tipul de conținut, urmăriți analizele de Instagram ale contului vostru. Aici veți găsi o prezentare mai bună a stării reale și veți primi răspunsuri la întrebarea câte persoane au vizionat conținutul vostru video, precum și dacă unii utilizatori l-au văzut de mai multe ori.
Dacă materialele voastre video sunt văzute de mai multe ori de către utilizatori, acesta este semnul că vă aflați pe drumul cel bun și că ați găsit conținutul pe care publicul vostru vrea să-l vadă. Este foarte probabil să nu-l fi văzut ei singuri de mai multe ori, dar l-au arătat prietenilor sau colegilor.
Cum să creați un video drăguț? Una din regulile nescrise ale marketingului pe Instagram este că videoul trebuie să fie scurt și simpatic. Atenția publicului de azi are o gamă tot mai mică, așadar, este de preferat să vă prezentați povestea în cât mai puține secunde.
Nu vă chinuiți cu prea multe detalii tehnice, deoarece o idee bună este mult mai importantă decât rezoluția videoului și a calității camerei. Țineți cont de faptul că foarte mulți utilizatori vor vedea conținutul video pe telefon. Ca să folosiți la maxim potențialul acestei forme de promovare, foarte utilă poate fi cunoașterea marketingului mobil.
Pentru ce informații se poate folosi videoul? De exemplu, este vorba de un format foarte bun pentru dovezile menționate. De aceea, rugați-vă clienții sau cumpărătorii să participe la campania voastră. Dacă sunt de acord, înregistrați-le comentariul despre brandul vostru.
Chiar și aici vă puteți demonstra grija față de clienți. Ținând cont că ei nu sunt profesioniști cu experiență, obișnuiți cu filmarea, faceți tot ce puteți ca să le reduceți disconfortul datorat camerei.
De exemplu, nu trebuie să le filmați fețele dacă nu vor asta. În schimb, fiți creativi. În funcție de ocupație, rugați-vă clienții să îi filmați în interacțiunea cu produsul. Filmați-i când taie o prăjitură delicioasă din meniul vostru sau când încearcă o bijuterie de-a voastră.
Descoperiți în ce termene aduce rezultate postarea
Un material de calitate nu este garanția succesului. Pentru ca fotografiile și materialele voastre video să aibă efect, trebuie să aflați când sunt cei mai activi urmăritorii voștri și când reacționează cel mai bine la conținuturile postate. Fiți atenți la oră și notați când comentează oamenii la postări, când pun întrebări sau când cer o explicație suplimentară.
De exemplu, după unele cercetări, cel mai bun moment pentru postarea conținutului pe Instagram în fusul orar central este între ora 14 și 15. Însă, asta poate varia dramatic legat de ziua postării. Astfel, s-a arătat că cea mai bună zi pentru a posta pe această rețea este joi, și nu doar la ora 15, ci și la ora 5 dimineața, respectiv ora 11, chiar și ora 16.
Deși nu există o regulă universală, aceste descoperiri vă pot ajuta să faceți primele teste. Dacă planificați să lansați o campanie mare, ca să nu pierdeți bani, este important să le faceți înainte de a începe campania. Dacă reușiți să ajungeți la termene corecte din metrică și din testări, postările voastre vor fi mult mai eficiente.
Stabiliți obiective concrete și măsurabile
Marketing pe Instagram funcționează ca oricare altul. Și el trebuie să aibă un plan de marketing. Prin urmare, ca fiecare campanie pe care o creați, trebuie să aibă un obiectiv. Indiferent că este vorba despre vânzare sau creșterea conștientizării despre brand, este important să știți ce vreți să obțineți cu aceasta, apoi și cum să-i măsurați succesul.
Rezultatele nu sunt ușor de prognozat, deoarece acestea depind de mulți factori, dintre care mulți nu sunt în mâinile voastre. Însă, ceea ce puteți face este să vă definiți instrumentele și parametri pe care îi veți folosi ca să schimbați fluxul traficului, numărul de persoane care vă văd campania, numărul lor de reacții, numărul de accesări pe site, întrebări și toate celelalte care vi se par relevante pentru campanie. Atunci veți avea îndrumări tangibile. După finalizarea campaniei, faceți măsuri finale și trageți o concluzie clară – dacă ați reușit sau nu.
Activități de marketing pe Instagram ca și carieră
Rețelele sociale sunt un mod foarte bun de promovare, în special pentru firmele mici, branduri noi și indivizi. Când vine vorba de un mod de publicitate disponibil, dar foarte efficient, experții în acest domeniu devin tot mai căutați. Indiferent că vreți să vă promovați mica afacere sau să faceți o carieră din marketingul pe Instagram, veți avea nevoie de o pregătire.
Toate cunoștințele și abilitățile necesare pot fi dobândite prin programe educaționale pe care le puteți frecventa și de acasă sau în pauzele de la serviciu. Community manager este unul dintre cele mai populare joburi, deoarece permite un program de lucru flexibil, dar datorită naturii muncii, permite și colaborarea cu clienții la nivel global. Programul Social Media, Online PR & Community Manager la LINK Academy vă va oferi cunoștințe din aceste domenii și vă va deschide ușa muncii profesionale în mediul online.
Dacă vreți să aflați cum se obțin mii de urmăritori și cum crește vizibilitatea afacerii, dar și să obțineți câștig pe Instagram, luați în considerare înscrierea la acest program pe care îl puteți finaliza în dinamica aleasă de voi.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te