Marketing personal pe rețelele sociale
La fel ca fiecare brand, o firmă sau o organizație trebuie să aibă propriul marketing, așadar, în prezent, și indivizii trebuie să lucreze la promovarea personală. Marketing personal nu este foarte diferit de cel tradițional. El folosește aceleași principii, dar de data aceasta orientate pe realizarea obiectivelor personale, nu pe cele ale companiei.
Marketingul personal este esențial pentru poziționarea pe rețele
Când vorbim despre autopromovare în condiții moderne, trebuie să subliniem faptul că aceasta este strâns legată de marketingul personal pe rețelele sociale, deoarece acestea reprezintă un mediu de comunicare accesibil tuturor. Rețelele sociale vă permit crearea unei persoane online care să reflecte valorile personale și abilitățile profesionale. Chiar dacă nu utilizați rețelele sociale zilnic, conținutul pe care îl creați, îl distribuiți sau cel la care reacționați devine parte a narațiunii publice. Cu alte cuvinte, modul în care vă comportați în lumea online este la fel de important ca modul în care vă comportați în lumea offline. Tot ceea ce faceți pe internet, și este vizibil și pentru alții, vă influențează reputația online.
Crearea brandului personal pe rețelele sociale necesită timp, dar este vorba despre o investiție în viitorul personal. În continuare, vă prezentăm etapele recomandate de către Institutul de Marketing Digital care vă vor ajuta să creați un brand din propria persoană.
Actualizați-vă în totalitate conturile de pe rețelele sociale
În primul rând, alegeți rețelele sociale pe care vă veți concentra, apoi ștergeți conturile pe care nu le mai accesați. Actualizați-vă datele pentru cele păstrate. Aveți grijă ca informațiile să fie actuale, complete și corecte. Acest lucru vă va ajuta să vă creșteți traficul pe rețelele pe care vreți să vă prezentați munca.
De asemenea, străduiți-vă să înlăturați întregul conținut problematic care a apărut în trecut și care nu are niciun efect pozitiv asupra imaginii voastre profesionale.
Identificați-vă domeniul de expertiză
Toată lumea este expertă în ceva - fie că este vorba de marketing sau de cunoștințe enciclopedice despre o emisiune TV preferată. Primul pas este să înțelegeți nivelul vostru de cunoștințe. Al doilea pas este să stabiliți tipul de conținut creat la care urmăritorii voștri reacționează cel mai bine.
Când veți ști asta, încercați să reproduceți un conținut similar. Cu cât conținutul este mai original și mai plăcut pe tema din sfera voastră de interes, cu atât urmăritorii voștri vor începe să se gândească mai repede la voi ca la un lider în acest domeniu.
Automatizați procesul de publicare a conținutului
Parolele și datele de acces uitate, crearea permanentă a unui conținut nou și, în cele din urmă, actualizarea acestuia pentru fiecare rețea în parte – toate acestea sunt probleme regulate și cerințe zilnice de formare a prezenței online. Din fericire, sunt multe instrumente pentru rețelele sociale care vă pot reduce timpul în aceste eforturi. Asta știu cel mai bine community manageri, care se ocupă în mod profesional cu administrarea conturilor pe rețele sociale.
Hootsuite, Buffer și Sprout sunt câteva instrumente ajutătoare care vă oferă posibilitatea de a conecta profilurile de pe rețelele sociale și, totodată, să le administrați dintr-un singur loc. Astfel, veți evita accesarea fiecărei rețele în parte la fiecare nouă actualizare, iar postările pot fi programate în avans. Majoritatea rețelelor sociale populare, precum Twitter, Facebook și LinkedIn, sunt compatibile cu aplicațiile menționate.
Distribuiți conținut cu regularitate
Înainte, cu cât ați postat mai des pe rețele sociale, cu atât ați avut mai multă interacțiune. În prezent, exagerarea în postări duce la obosirea și plictiseala publicului. Deși trebuie să mențineți contactul cu urmăritorii voștri, nu trebuie să exagerați, deoarece exagerarea cu conținutul nou oferă, de asemenea, un sentiment că sunteți disperați.
Măsura potrivită pentru utilizatorii individuali care lucrează la marketingul personal este de la 3 până la 4 postări pe săptămână.
Desigur, vor fi zile când nu veți avea deloc postări, dar și asta este în regulă. Analizați reacția publicului la postările voastre și încercați să identificați modelul care dă rezultate.
Pe de altă parte, dacă nu aveți inspirație pentru conținut nou, verificați ce este popular printre ceilalți utilizatori. Căutați cu ajutorul hashtag-urilor sau a site-urilor pentru știri, precum Feedly.
Creați un conținut interesant
Deși repostarea conținutului străin este o strategie inteligentă, aceasta nu este suficientă pentru a vă construi brandul personal. În aceeași măsură trebuie să distribuiți conținutul pe care l-ați creat singuri și să demonstrați opinia de specialitate din domeniul de activitate. Acest tip de conținut le arată urmăritorilor că urmăriți trendurile și că aveți cunoștințe actuale din nișa în care vă aflați.
Crearea unui conținut plăcut înseamnă că trebuie să vorbiți câteodată și de propriile realizări, dar și despre viața privată. Aici intră călătoriile voastre, hobby-urile etc. În cele din urmă, rețelele sociale sunt aici ca să ne permită să aruncăm o privire în viața altcuiva.
Partajarea unui astfel de conținut îi oferă publicului o mică perspectivă asupra cine sunteți cu adevărat și care vă sunt valorile. Desigur, niciodată nu trebuie să exagerați cu informațiile despre sine.
Dacă sunteți angajat și vreți să partajați conținut despre companie, mai întâi trebuie să verificați dacă există un manual pentru prezentarea ei pe rețelele sociale. Multe companii încurajează utilizatorii să partajeze conținut despre ei, dar unele pot fi foarte stricte când vine vorba de prezentarea brandului lor. Departamentul de resurse umane ar trebui să vă indice ce este permis și ce este interzis.
Importați-vă contactele
Se poate întâmpla să vă uimească câte persoane cunoașteți din cele care folosesc rețelele sociale. Uneori pot fi câteva sute din cele care sunt aici și cu care să nu fiți conectați. De aceea, importați-vă contactele de la Gmail și Outlook sau pe cele din agenda voastră de telefon. Rețelele populare, precum LinkedIn, Twitter, Instagram și Facebook, permit introducerea gratuită a unui număr limitat de contacte.
Fiți pozitivi în comunicare
Deși știți și singuri ce trebuie să faceți ca să oferiți cea mai bună impresie despre voi pe rețelele sociale, trebuie să vă întrebați cum să mențineți impresia pozitivă creată.
Întrebarea este ce nu trebuie să faceți. Gândiți-vă la interacțiunile și la conținutul pe care îl creați ca la un rezumat. Trebuie să vă prezentați atitudinea personală și personalitatea pe plan larg. De aceea, evitați declarațiile dure și personale. De asemenea, fiți atenți când explicați probleme politice.
Dacă credeți că nu vă puteți exprima părerea așa cum ați dori, analizați strategia următoare: creați două conturi pe rețelele sociale. Pe cel privat puteți spune orice doriți în modul considerat potrivit, iar pe cel profesional străduiți-vă să fiți calculați. Rezervați-vă conturile personale pentru prieteni și familie, iar pe cele profesionale folosiți-le pentru conectare și ocazii pentru carieră.
Găsiți grupurile și deveniți membru
Rețelele sociale, precum Facebook și LinkedIn, oferă mii de posibilități pentru a accesa grupurile referitoare la nișe sau teme specifice. Cu ajutorul căutării pe fiecare rețea, sunt foarte ușor de găsit. Grupurile sunt locurile unde vă puteți partaja cunoștințele și unde brandul vostru poate deveni cunoscut și apreciat. Grupurile cu teme generale referitoare la industrie sunt suprapline de concurenți. De aceea, poate este mai bine să vă concentrați pe grupuri mai mici care sunt orientate pe anumite teme.
Aderarea la grupuri vă va ajuta în multe moduri: să vă motivați pe sine, să vă străduiți mai mult pentru îndeplinirea obiectivelor, să aveți sentimentul de responsabilitate, să primiți idei, să primiți feedback, să câștigați încredere în sine, să vă aprofundați abilitățile, să vă testați cunoștințele, să vă dezvoltați abilitățile de lider, să-i ajutați pe alții, să vă faceți prieteni noi și să vă deschideți oportunitățile pentru dezvoltarea carierei.
Când deveniți membru al unui grup, nu vă fie teamă să participați la discuții și să vă prezentați cunoștințele. Uneori uităm la ce folosesc rețelele sociale, iar comunicarea este pe primul loc. De aceea, nu vă fie teamă să dialogați. Dacă intrați într-un grup și nu sunteți activi, nu veți profita de beneficiile enumerate mai devreme. Participarea la discuții vă va ajuta să vă construiți propriul brand și să depășiți granițele comunității voastre de urmăritori.
Străduiți-vă să păstrați consistența pentru vocea, imaginea și tonul brandului personal
Este important să vă țineți de persoana pe care ați definit-o. Dacă un politician popular ar schimba brusc partidul, ar pierde mulți urmăritori peste noapte. De aceea, trebuie să fiți consecvenți în idei și în prezentarea lor. Trebuie să justificați încrederea acordată în voi.
Profilarea propriului ton necesită multe testări. Nu este suficient să vreți să fiți spirituali, trebuie să dezvoltați și idei astfel încât să susțină abordarea dorită. Când veți dezvolta idei directoare pentru comunicare pe rețelele sociale, încercați să vă țineți de ele. Dacă pe unul dintre profilurile voastre apare conținut sau imagini care nu sunt conforme cu brandul vostru, vă veți afecta reputația pentru construirea căreia a fost nevoie de mult timp.
Analizați influencerii
Conectarea și colaborarea cu influencerii este o modalitate foarte bună de a vă face brandul cunoscut. Cu toate acestea, acest proces necesită timp. Trebuie să dezvoltați relația cu influencerii înainte ca ei să confirme că sunteți expert în domeniul lor.
LinkedIn este un loc excelent să-i găsiți și să vă conectați cu ei. După ce ați identificat influencerii principali în domeniul vostru, analizați-le rețelele, obiceiurile de publicare și tipul de conținut partajat ca să vedeți dacă puteți fi mai buni decât ei. Urmăriți și cum urmăritorii lor personali răspund la postările influencerilor și luați ce este mai bun pentru marketingul personal pe rețelele sociale.
Crearea, menținerea și dezvoltarea brandului personal pe rețelele sociale nu este un lucru ușor. Ca să se lucreze cum trebuie, este nevoie de multă gândire, cercetare și testare. Nu este esențial ceea ce vă place, ci ceea ce prezentați. De asemenea, trebuie să accesați în mod strategic acest domeniu. Perioada de testare și de adaptare o puteți scurta dacă vă pregătiți pentru această muncă. În acest caz, vă puteți privi în mod neutru, ca pe unul dintre clienți.
Tehnicile de branding personal le puteți asimila cel mai repede dacă vă înscrieți la cursul specializat în marketing pe internet. Programul educațional pe două semestre, Social Media, Online PR & Community Manager, se bazează în totalitate pe utilizarea maximă a rețelelor sociale în scopuri profesionale.
Aici veți învăța tot ceea ce vă trebuie – veți începe de la elementele de bază ale marketingului digital, apoi crearea conținutului, până la automatizarea proceselor de afaceri referitoare la publicitate în lumea online. Acest program, pe care îl puteți frecventa online sau tradițional, este cel mai bun mod de a învăța prin practică toate principiile de conducere a unei afaceri online și de a începe să vă tratați ca pe un brand.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te