Programare pentru începători

Programarea este una dintre cele mai recunoscute profesii din industria IT. Astăzi, programatorii sunt extrem de căutați pe piața muncii, iar salariile lor sunt adesea peste medie. Având în vedere dezvoltarea din ce în ce mai rapidă a tehnologiei informației, pe viitor, programarea nu va fi doar o profesie căutată, ci și o abilitate foarte apreciată, care vă va fi la fel de utilă și în alte domenii de activitate, nu doar în domeniul IT. Majoritatea oamenilor sunt conștienți de importanța acestei abilități, dar nu știu cum să facă primul pas. Prin urmare, înainte de a vă decide să treceți în sfera IT, aflați ce este programare pentru începători și care sunt primele provocări de depășit.

Omul învață programare pentru începători

Ce este programarea?

Programarea este modul în care oamenii comunică cu computerele și alte mașini. Reprezintă procesul prin care o persoană oferă instrucțiuni/comenzi detaliate, logice și descriptive unui calculator sau altei mașini. În esență, programarea este procesul prin care o persoană spune unui calculator ce să facă sau să nu facă. Calculatoarele „citesc”, procesează, interpretează și apoi execută comenzile date.

Cum funcționează programarea?

Limbajul calculatoarelor și al altor mașini este un sistem numeric binar. Constă din combinații de zerouri și unu. Un calculator va înțelege, analiza și executa instrucțiunile care îi sunt date în codul binar.

La începutul dezvoltării tehnologiei informației, oamenii au scris codul binar pentru a da instrucțiuni mașinilor. Însă, acest proces a fost foarte nepractic, a consumat timp, iar erorile erau frecvente.

Deși codul binar este încă în uz, în prezent programatorii folosesc limbaje de programare de nivel înalt pentru a scrie coduri și a da comenzi calculatorului. Așadar, pentru a programa, trebuie să învățați unul dintre limbajele de programare.

Ce sunt limbajele de programare?

După cum s-a menționat deja, programarea reprezintă procesul de a da instrucțiuni unui calculator sau unei mașini pentru a îndeplini o anumită sarcină. Având în vedere că limbajul mașină (binar) este nepractic pentru oameni, cu timpul, au fost dezvoltate limbaje de programare care au permis o comunicare mai ușoară cu calculatorul.

Conform unei clasificări, limbajele de programare sunt împărțite în limbaje de nivel scăzut (engl. low level) și de nivel înalt (engl. high level). Limbajele de nivel scăzut includ limbaje de prima (1GL) și a doua generație (2GL), iar limbajele de nivel înalt - a treia (3GL), a patra (4GL) și a cincea (5GL). Diferența dintre niveluri și generații este în abstracție, adică în modul în care este scris codul limbajului.

Limbajele de programare de nivel scăzut, adică prima și a doua generație, sunt dependente de mașină și sunt scrise exclusiv pentru acea mașină. Calculatorul „înțelege” doar limbajul primei generații, adică codul binar, care constă din zerouri și unu. Toate celelalte limbaje (a doua, a treia, a patra și a cincea generație) sunt compilate în cod binar, astfel încât computerul să poată înțelege comenzile.

Limbajele din a doua, a treia și a patra generație sunt limbaje de nivel superior. Ele sunt mult mai asemănătoare cu limbile umane. Sintaxa lor este similară cu limba engleză, ceea ce le face mai ușor de citit, scris și învățat. Astăzi, limbajele de nivel înalt sunt folosite mai ales în programare.

De asemenea, una dintre clasificările limbajelor de programare de nivel înalt este în limbaje front-end și back-end.

  • Limbajele frontend (client-side) sunt responsabile pentru crearea „părții din față”, adică cu ce interacționează utilizatorul.
  • Limbajele backend (server-side) creează toate părțile pe care utilizatorul nu le vede (cum ar fi bazele de date pentru stocarea datelor).

Conform acestei clasificări, programtorii pot lucra ca Frontend, Backend sau Full Stack Developers.

  • Frontend Developers creează ceea ce văd vizitatorii site-ului web sau utilizatorii aplicației. Sarcina lor este să aibă grijă de aspectul și experiența utilizatorului.
  • Backend Developers sunt responsabili pentru funcționarea corectă a site-ului sau a aplicației, adică tot ceea ce se află „în spate” și cu care utilizatorii nu intră în contact.
  • Full Stack Developers combină programarea frontend și backend, adică sunt responsabili pentru întreaga structură a site-ului sau a aplicației.

Un cod de limbaj de programare pe un calculator

Ce limbaje de programare puteți învăța?

În prezent, există o serie de limbaje de programare pe care le puteți utiliza. Unele dintre ele sunt ușor de învățat, în timp ce altele sunt destul de greu de asimilat. Cel mai bine este să începeți cu limbaje mai ușoare, pentru a cunoaște elementele de bază ale programării cât mai rapid și simplu posibil.

Limbajele de nivel inferior sunt mai greu de învățat și nu este recomandabil să le alegeți ca limbaj de pornire. Cu toate acestea, chiar și limbajele de nivel superior diferă foarte mult ca dificultate. În continuare vă prezentăm câteva dintre limbajele care sunt o alegere excelentă pentru începători:

  • Python este un limbaj de programare popular printre începători, deoarece are o sintaxă care poate fi citită (asemănătoare cu limba engleză), ceea ce facilitează asimilarea conceptelor de bază. Python este un limbaj de programare utilizat pe scară largă, care poate fi folosit pentru a crea multe programe. Cel mai adesea, este folosit în analiza datelor, web development, automatizarea și testarea software-ului.
  • C/C++: Limbajul de programare C este, de asemenea, o alegere bună de programare pentru începători. Sintaxa este puțin mai complexă și cere programatorilor să scrie mai multe linii de cod pentru a obține același rezultat. C++ este succesorul limbajului de programare C. Au o sintaxă similară, dar C++ are caracteristici suplimentare, cum ar fi capacitatea de a face programare orientată pe obiecte. C este o bază bună pentru învățarea ulterioară a C++.
  • Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, care are o sintaxă similară cu Python. Este ușor de citit și majoritatea sarcinilor complexe pot fi efectuate prin scrierea unei singure comenzi. Cu ajutorul limbajului de programare se pot crea aplicații mobile Android.
  • PHP (HyperText Preprocessor) este un limbaj de programare de uz general, folosit pentru a crea aplicații web. Acest limbaj poate fi implementat în HTML, facilitând adăugarea de funcționalități la un site web. PHP facilitează accesul și stocarea datelor în baze de date.
  • SQL este potrivit și pentru începători. Este folosit în general pentru stocarea și găsirea datelor în baze de date.
  • HTML (Hypertext Markup Language): HTML este baza internetului. Este folosit pentru a configura pagini web. Din punct de vedere tehnic, HTML nu este un limbaj de programare, deoarece nu este folosit pentru a crea un program care îndeplinește anumite funcții. HTML este folosit pentru a afișa conținut pe paginile web.
  • Nici CSS (Cascading Style Sheets) nu este clasificat ca limbaj de programare. Este legat de HTML și sunt folosite în general împreună. CSS editează stilul de afișare al conținutului – culoare, fonturi, aspectul paginii web etc. Astfel, CSS determină modul în care conținutul va fi afișat în HTML. HTML și CSS sunt o alegere excelentă de programare pentru începători. Nu vă cer să urmați logica limbajelor de programare, sunt mai puțin abstracte, iar rezultatele le puteți vedea imediat. Cu toate acestea, HTML și CSS vor construi pagini web statice. Dacă vreți să „facă” ceva, trebuie să aveți cunoștințe și din alte limbaje, cum ar fi JavaScript.
  • JavaScript este un limbaj de scriere a programelor care transformă pagini web statice în unele dinamice. Permite elementelor să se deplaseze și să reacționeze la comenzile utilizatorului, cum ar fi clicurile. Așadar, majoritatea conținuturilor de pe internet sunt create folosind HTML, CSS și JavaScript.

De ce trebuie să învățați să programați?

În general, oamenii aleg să învețe programarea pentru a găsi un loc de muncă mai bine plătit. Cu toate acestea, stăpânirea acestei abilități vă poate oferi mult mai mult decât beneficii materiale.

Șanse de afaceri

După cum am menționat deja, datorită dezvoltării rapide a industriei IT, munca programatorilor este încă dominantă pe piața muncii. Companiile caută mereu experți care să le permită să țină pasul cu noile evoluții în acest domeniu.

Perfecționare

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că tehnologia informației este foarte răspândită și prezentă în aproape toate domeniile de activitate. De exemplu, software-ul folosit în agențiile de contabilitate este creat de programatori. Așadar, dacă sunteți expert într-un alt domeniu (economie, afaceri, medicină etc.), recalificarea sau pregătirea IT suplimentară vă va oferi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a iniția inovații tehnice în orice domeniu de activitate.

Câștigul, beneficiile și condițiile de muncă mai bune

Unul dintre cei mai comuni factori motivaționali în alegerea sau schimbarea unei profesii este câștigul. Salariul programatorilor din România și din străinătate este de obicei mai mare decât media. Salariul va varia în funcție de nivelul de experiență în muncă, dar și de limbajul de programare pe care îl utilizați. Aproximativ, salariile medii ale programatorilor în raport cu nivelul de experiență sunt următoarele:

  • Programator junior – 700 evra / 700 euro
  • Programator medior – 1.299 evra / 1.299 euro
  • Programator senior – 2.261 evro / 2.261 euro

De asemenea, având în vedere că cererea de programatori este extrem de mare, multe companii, pe lângă salariile mari, oferă numeroase beneficii și condiții de muncă mai bune, care nu sunt caracteristice altor posturi.

Îmbunătățirea abilităților cognitive

Unul dintre avantajele asimilării acestei abilități este impactul programării asupra abilităților noastre cognitive. În esență, programarea reprezintă rezolvarea problemelor. În acest sens, necesită un mod specific de gândire și analiză a situației.

Programarea vă învață cum să gândiți și cum să descompuneți problemele complexe în părți mai mici. De asemenea, vă învață să recunoașteți modelele care se repetă și să identificați erorile din sistem. Deci, programarea vă va arăta cum să găsiți cu succes o problemă și să o rezolvați. În plus, vă dezvoltați imaginația și creativitatea, deoarece vă determină să căutați soluții inovatoare.

Un calculator cu cod de programare scris

Sfaturi pentru programatori începători

Când sunteți începător, a învăța programare poate părea o provocare prea mare. Industria IT se dezvoltă cu o viteză mare, iar numărul mare de limbaje de programare disponibile ne îngreunează alegerea. Totuși, dacă mergeți pas cu pas, cu răbdare și dedicare, cu siguranță vă veți atinge obiectivele. Citiți mai jos câteva sfaturi utile pentru începători.

1. De ce vreți să vă ocupați cu programarea?

În primul rând, trebuie să dați un răspuns la această întrebare. Vreți un câștig mai mare? Știți la ce fel de proiecte vreți să lucrați? Sunteți gata să investiți timp și efort?

Dacă nu aveți un obiectiv final, sunt șanse să renunțați. Înainte de a începe să studiați, definiți un obiectiv clar pe care vreți să-l atingeți.

2. Alegeți limbajul pe care vreți să-l învățați

Pentru a decide ce limbaj vreți să învățați, trebuie să vă luați în considerare obiectivele. Doriți să dobândiți această abilitate indiferent de ceea ce faceți (pentru că o considerați utilă) sau să avansați în carieră? Ce planuri aveți? Cât timp puteți investi? Pe baza obiectivului vostru final, puteți alege unul dintre limbajele care sunt potrivite pentru începători.

3. Înscrieți-vă la curs

Programarea este mult mai dificil de învățat pe cont propriu. Cea mai bună soluție pentru începători sunt cursurile și trainingurile. Cursurile sunt o alegere bună pentru a învăța elementele de bază sau pentru formarea continuă. Cu toate acestea, dacă doriți să obțineți o imagine mai cuprinzătoare și să asimilați mai mult decât elementele de bază, programele educaționale de la Programming Department de la LINK Academy sunt o alegere excelentă. Mediul universitar (cursuri, profesori, materiale didactice) poate fi o motivație și un stimulent pentru studiu.

4. Vizionați tutoriale video

Tutorialele video nu pot înlocui un curs sau o formare de calitate, dar sunt un supliment excelent în studiu.

5. Citiți cărți de specialitate

Studiul literaturii de specialitate este întotdeauna util atunci când vreți să aprofundați materia studiată. Iată câteva dintre cărțile pe care le puteți găsi utile pentru următoarele programe:

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te