Programarea PHP pentru începători
Dacă doriți să aveți o carieră de succes ca expert în IT, primul pas este alegerea limbajului de programare pe care să-l învățați. Datorită popularității și ușurinței cu care se învață, mulți începători aleg programarea PHP.
Prescurtarea PHP a însemnat inițial Personal Home Page. Prin dezvoltarea ulterioară s-a ajuns la un limbaj de programare serios care se utilizează în toată lumea. Astăzi, prescurtarea PHP înseamnă PHP: Hypertext Preprocessor (litera P se referă la termenul PHP).
Câteva dintre cele mai cunoscute site-uri din lume sunt create cu ajutorul acestui limbaj. Amintim doar câteva: Facebook, Yahoo, Wikipedia, WordPress, Tumblr, MailChimp, Baidu...
Ce este PHP?
PHP este un limbaj de script cu destinație generală a cărui funcție principală, dar nu și singura, este procesarea datelor pe un server web și implementarea lor în cod HTML. Permite procesarea rapidă și încărcarea paginilor și se execută pe aproape toate sistemele de operare. PHP funcționează fiind recunoscut de către serverul web și generând un cod HTML sau altă ieșire pe care clienții (în principal browserele web) le pot recunoaște.
Avantajele utilizării programării PHP
Acest limbaj de programare este foarte popular deoarece permite și programatorilor cu mai puțină experiență să obțină performanțe în muncă. Datorită numeroaselor avantaje și ușurinței cu care se utilizează, milioane de site-uri și aplicații web sunt create cu ajutorul acestui limbaj.
Ușor de utilizat – limbajul este ușor de învățat și de implementat, iar actualizarea site-ului și adăugarea noilor opțiuni este relativ simplă. O circumstanță atenuantă suplimentară este suportul pentru cele mai populare CMS-uri (Content management system), așa cum sunt WordPress, Joomla sau Drupal.
Este gratuit – este vorba despre o soluție open source și nu este necesară cumpărarea unui software.
Compatibilitate între platforme – PHP suportă toate sistemele de operare mai cunoscute, iar site-urile construite cu ajutorul acestui program se pot integra ușor pe marea majoritate a serverelor.
Popularitatea – având în vedere că este momentan vorba despre cel mai popular limbaj de programare din lume, există un număr mare de persoane cu care vă puteți consulta. În acest mod, puteți căuta pe Google soluții pentru aproape orice problemă pe care o întâmpinați. Există o mare probabilitate ca cineva să fi avut aceeași problemă.
Cum funcționează PHP?
Deoarece PHP este un limbaj cu scop general, cu el se pot crea și scripturi care au un scop general. Acest limbaj este orientat în primul rând spre mediul internetului, ceea ce îl face ideal pentru crearea paginilor web dinamice.
Un astfel de tip de site a apărut odată cu dezvoltarea internetului, când a devenit o necesitate comunicarea activă cu vizitatorii. Deși există și alte limbaje de programare care ajută la crearea site-urilor dinamice, PHP a atins cel mai mare succes.
Având în vedere că este orientat spre web, acest limbaj conține multe opțiuni pentru crearea site-urilor. PHP permite interacționarea cu formele HTML, dar și procesarea informațiilor pe care utilizatorul le solicită. De asemenea, este posibilă comunicarea cu bazele de date în vederea stocării informațiilor despre utilizator. Pe lângă acest lucru, este posibil să se genereze și să se afișeze site-uri sigure prin introducerea numelui de utilizator și a parolei.
Trebuie avut în vedere că activitatea PHP se execută direct pe server, ceea ce înseamnă că este imposibilă interacțiunea cu computerul. De aceea, anumite opțiuni legate de spațiu sunt imposibil de realizat. Asta înseamnă că prin PHP nu puteți să influențați rezoluția ecranului, comportamentul mouse-ului…
De aceea, pe lângă PHP se utilizează deseori și JavaScript. Acest script nu poate accesa serverele, dar de aceea poate face lucruri pe care PHP nu le poate face. Există mai multe domenii în care acest limbaj de programare s-a dovedit ca fiind excelent pentru:
- Bazele de date – pentru site-uri care se bazează pe bazele de date, PHP este un instrument de lucru ideal. Scripturile create cu acest limbaj pot găzdui date în bază și pot permite utilizatorului accesul la ele.
- Comenzile de sistem – acest limbaj poate colabora cu sistemele de operare pentru a îndeplini sarcinile. Astfel puteți emite o comandă către sistem și puteți primi și un feedback. Această opțiune se utilizează des de către administratorii de sistem pentru diferite teste.
- Lucrul cu fișierele de sistem – multe site-uri trebuie să comunice direct cu fișierele de sistem. PHP este o soluție excelentă pentru a face acest lucru, deoarece poate comunica cu fișierele și directoarele care se găsesc „în local” și care se poate accesa online. În acest mod este posibil, printre altele, să se creeze, să se copieze și să se șteargă fișiere.
Deoarece limbajul de programare PHP este utilizat în principal pentru lucrul pe site-uri, avantajele sale sunt mai pronunțate în mediul online.
Beneficii speciale pentru a lucra pe site-uri
Când se utilizează online, PHP-ul se introduce în codul HTML. În acest mod este posibil să se editeze pagini care conțin PHP în același mod în care se procedează cu paginile HTML. Când se instalează acest limbaj, fișierele cu acest cod au extensii .php și .phtml. Utilizatorului nu i se arată niciodată codul PHP complet care este încorporat în HTML, ceea ce duce la o mai mare securitate.
Mulți ilustrează acest caz prin popularul cod Hello World:
Hello World”; ?>
Pe de altă parte, browserul va prezenta acest cod ca Hello World. Ceea ce a a fost lăsat deoparte sunt instrucțiunile PHP () pe care utilizatorul nu le vede niciodată.
Ce este necesar pentru a începe programarea?
Deoarece este vorba despre un limbaj ale cărui operații se derulează direct pe server, trebuie ca acesta să suporte PHP. În caz contrar, scriptul sau codul nu vor funcționa. Aceasta poate fi uneori o circumstanță agravantă, mai ales când vine vorba de testarea paginilor. Pentru a nu comunica permanent cu serverul (și a depinde de calitatea conexiunii la internet), se recomandă să efectuați activitatea offline, pe computerul dumneavoastră.
Aceasta se realizează cu ajutorul programelor care simulează activitatea serverului dacă este vorba despre sistemele Windows sau Mac OS X. Instalarea în cadrul sistemului de operare Windows se poate realiza în două moduri: manual (parte după parte deo) sau prin instalarea pachetului care conține întregul sistem.
Cel mai popular este WampServer, care permite instalarea PHP a serverului web și a bazei de date. Dacă lucrați cu Linux sau Unix, atunci veți avea PHP deja instalat în cadrul sistemului. Pentru a permite lucrul cu PHP-ul, trebuie să se îndeplinească câteva condiții.
Instalarea serverului web pe computer
În principiu, PHP-ului nici nu îi este necesar un server web pentru a fi funcțional, ci doar un interpretor. Dar, dacă veți utiliza PHP pentru a lucra pe web, va trebui să găsiți un server corespunzător. Instalarea serverului nu este atât de complicată, cu condiția că v-ați hotărât pentru un server web specific.
Da, sunt mai multe și trebuie ales doar unul. Vestea bună este că puteți reduce cu ușurință selecția la câteva gratuite, dintre care cele mai populare sunt Apache și NGINX. Vestea și mai bună este că acest software se poate găsi în pachet cu sistemul de operare, baza de date și PHP-ul propriu-zis.
Poate cel mai popular pachet se numește LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). El permite instalarea rapidă și ușoară a tuturor celor menționate. Apache este cu siguranță, pe lângă NGINX, cea mai populară opțiune, având în vedere că majoritatea site-urilor de pe internet utilizează aceste două opțiuni.
Instalarea PHP pe computer
Am menționat deja că PHP este orientat pe lucrul pe server. Totuși, pentru o operare și testare mai sigură, trebuie să instalați PHP pe computer. Dacă ați instalat deja serverul, puteți instala manual PHP pe computerul PC (Linux și Mac au cel mai adesea PHP deja instalat). Acest lucru se poate face manual în cadrul sistemului Windows, în câțiva pași:
- Descărcați fișierul – după posibilitate de pe paginile PHP oficiale; ;
- Despachetați fișierul descărcat – stabiliți directorul pe computer (de exemplu C:PHP) și începeți despachetarea;
- Setați fișierul php.ini – redenumiți fișierul php.ini-development ca php.ini. După aceea deschideți fișierul în editorul de text (de ex. Notepad) și modificați următoarele poziții: memory_limit de 128M în 1G. Îndepărtați “;” din linie ; extension_dir = "ext". După aceea ștergeți # înainte de extension=linii: extension=php_gd2.dll, extension=php_curl.dll, extension=php_mbstring.dll, extension=php_openssl.dll, extension=php_pdo_mysql.dll, extension=php_pdo_sqlite.dll, extension=php_sockets.dll
- Introduceți calea până la PHP – pentru ca Windows să poată găsi PHP, trebuie să modificați calea variabilei de mediu. În Advanced System Settings faceți clic pe Environment Variables, faceți clic pe Path și mergeți la Edit. Mergeți la New și adăugați rândul C:PHP.
Pentru o explicație mai detaliată a instrucțiunilor, accesați pagina oficială PHP. Totuși, dacă nu sunteți familiarizat cu numeroasele setări, puteți instala oricând un pachet care conține întregul sistem. Unul dintre cele mai populare este WampServer.
Alegerea instrumentelor pentru codarea PHP
Codul sursă PHP poate fi scris în editoarele de text de bază (de ex. Notepad). Totuși, cel mai bine este să folosiți instrumente care recunosc și marchează comenzile PHP. În acest scop se utilizează deseori programe care creează pagini HTML, iar cel mai cunoscut este desigur Adobe Dreamweaver.
Dreamweaver este cu siguranță o opțiune excelentă, deși pentru început vă puteți decide și pentru Notepad++. Așa cum am menționat, codul se poate scrie oriunde, cu diferența că anumite programe oferă opțiuni care vă ușurează munca.
Testarea sistemului
După ce ați instalat tot ce este necesar pentru a lucra, trebuie să testați sistemul pentru a stabili dacă totul funcționează cum trebuie. Verificarea se realizează în cadrul unui emulator al terminalului (ZOC Terminal, cmder, Console…), iar dacă ați instalat pachetul WampServer, puteți face acest lucru cu ajutorul lui. Acest lucru se realizează în următorul mod:
- Porniți browserul web.
- Introduceți în câmpul Address al browserului: http://localhost/
- Rezultatul ar trebui să fie deschiderea următoarei pagini:
- O astfel de pagină în browser înseamnă că serverul web funcționează.
Acum că ați configurat totul, puteți să faceți primii pași în programare, să cercetați problema și să încercați să scrieți primul dumneavoastră script. Când veți dori să vă dezvoltați la un nivel superior, dedicați-vă învățării mai detaliate a programării PHP.
Cum deveniți programator PHP
Programarea PHP pentru începători poate fi o excelentă rampă de lansare pentru continuarea carierei în IT. Este vorba despre un program care este extrem de popular și care garantează un job bine plătit. Având în vedere că programatorii care cunosc acest limbaj sunt foarte căutați, mulți optează pentru freelance sau joburi part-time de acasă. Alții aleg să lucreze în companii de IT, care sunt mereu în deficit de experți.
Pentru a începe și dumneavoastră să activați în acest domeniu, trebuie să dobândiți anumite cunoștințe în IT. Astăzi sunt mulți cei care oferă posibilitatea de a dobândi cunoștințe într-un timp foarte scurt, dar dacă doriți cu adevărat să cunoașteți programarea PHP, este necesară o școlarizare de cel puțin 12 luni.
Un astfel de tip de cunoștințe oferă PHP Web Development Program (numele programului cu siguranță explică mai mult decât un simplu curs PHP). În acest mod veți învăța mai mult despre HTML și CSS, bazele PHP, JavaScript, dar și despre designul și administrarea serverului web.
Dacă doriți ca prin teorie, practică și provocări să ajungeți la cunoștințe și certificări internaționale, atunci trebuie să învățați cu profesioniști în IT. Veți înțelege când veți face singuri un software că totul a meritat. Atunci vei ști că sunteți pregătiți pentru toate provocările și o carieră de succes de programator PHP.
Termeni PHP de bază
Înainte de a începe să studiați mai detaliat limbajul de programare PHP, vă recomandăm să vă familiarizați cu termenii de bază pe care îi veți întâlni în timpul lucrului:
- Browser web – program care comunică cu serverul web, iar textul etichetat cu ajutorul HTML-ului se prezintă în forma care corespunde pentru simpla afișare a conținutului;
- Scripturi – fișiere care conțin instrucțiuni în limbajul PHP și care îi dictează computerului ce să facă;
- Defalcarea – software care convertește codul sursă într-o formă mai inteligibilă și mai eficientă;
- Variabilele – identificator al adresei în memorie în care este depozitată o anumită valoare, care se poate modifica în timpul activității;
- String – o secvență sau o combinație de caractere care conține valori textuale;
- Array – conține un șir de date într-o variabilă. Acest șir conține date de aceleași sau de diferite tipuri. Ceea ce poartă variabila care reprezintă acest tip este de fapt adresa de memorie la care începe colectarea datelor.
- Object – conține obiectul. Acestea sunt structuri de date care conțin datele și funcționalitatea. Obiectele sunt un simbol al programării orientate pe obiecte și al limbajelor de programare orientate pe obiecte, în care intră și PHP.
- Boolean – prezintă două stări posibile: adevărat și fals. Valorile logice sunt utilizate în principal pentru compararea condițiilor.
- Funcțiile – structura programului care este capabilă ca, pe baza anumitor parametri primiți sau fără aceștia și pe baza activității realizate, să returneze un rezultat;
- Buclele (loops) – se utilizează să execute continuu același bloc al codului, cu aceleași condiții stabilite. Cele mai importante sunt buclele for și while.
- MySQL – cel mai popular sistem gratuit pentru manipularea bazelor de date SQL relaționale;
- HyperText Markup Language (HTML) – limbaj pentru etichetarea hipertextelor care se utilizează pentru crearea paginilor web;
- Cascading Style Sheets (CSS) – limbaj de formatare cu ajutorul căruia se definește aspectului unui site;
- JavaScript – limbaj de programare orientat pe obiecte care se utilizează pentru crearea efectelor interactive în cadrul unui browser;
- Server web – locul unde se află datele site-ului (sau mai multe site-uri), oferind servicii utilizatorilor de internet;
- Content management system (CMS) – aplicație software sau un set de fișiere de program care se utilizează pentru crearea și administrarea site-ului cu ajutorul unei interfețe simple.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te