Proiectele web: Ce sunt și cum le realizați

Termenul de proiect web presupune dezvoltarea și crearea unei anumite locații pe rețea, dar și implementarea unor activități pentru realizarea unui anumit obiectiv al proiectului. Proiectele web sunt de cele mai multe ori pagini sau aplicații, iar scopul lor este să transmită conținut utilizatorilor finali prin intermediul interfeței proiectate. 

Proiectele web

Realizarea unui proiect web presupune un set de procese creative și tehnice. Anume: crearea proiectului, programare, dezvoltare software, administrarea serverului web, designul interfeței cu utilizatorul și a graficii aferente, gestionarea bazelor de date, controlul și asigurarea calității, optimizarea SEO, editarea conținutului, actualizarea și multe alte procese. 

Dacă vreți să începeți dezvoltarea unui proiect web, în acest text veți găsi sfaturi bune din practica de succes. 

6 etape pentru coordonarea cu succes a unui proiect web 

După o experiență de mai mulți ani, programatorul Kristofs Blaus a perfecționat ghidul practic pentru dezvoltarea proiectelor web în șase etape. După spusele lui Blaus, compania sa folosește cu mare succes acest model în 99% din proiectele ei. 

Odată asimilate, spune el, aceste etape încep să acționeze intuitiv încât nici nu veți mai fi conștienți că le cunoașteți. Ca stimulent pentru toți cei care vor să-și dezvolte primul proiect web, el și-a prezentat procesul, despre care citiți în continuare. 

Prima etapă – consultațiile 

Ca să aveți idei cheie, soluții și tehnologii potențiale pe care le veți implementa în realizarea lor, în această etapă începeți cu o mulțime de idei (brainstorming) pentru proiectul vostru web. 

Notați tot ce vă vine în minte. În această etapă nu există idei proaste. Pe măsură ce proiectul începe să se cristalizeze, veți simți că sunteți pregătiți să faceți pasul următor și să începeți să analizați funcționalități specifice, precum și să anticipați termene pentru realizare. 

Etapa a doua – planificarea

Faceți o listă cu toate proprietățile și funcțiile pe care trebuie să le dețină proiectele web. Apoi estimați cât timp și bani sunt necesari pentru realizarea fiecărui element. Apoi analizați lista și aranjați elementele după importanță. 

Ar trebui să oferiți prioritate funcțiilor care trebuie incluse în versiunea de bază – cea pe care o veți lansa. Restul pot să aștepte să fie actualizate în viitor. 

Acum veți vedea de câți bani și timp e nevoie pentru a crea arhitectura, interfața, designul, testarea, dar și pentru rezolvarea greșelilor. 

Puteți să treceți la etapa următoare abia după ce ați stabilit planul de dezvoltare a proiectului în timp, când ați anticipat termenele și ați stabilit bugetul. 

Etapa a treia – wireframe-ul 

Luați o hârtie și schițați structura de bază a proiectului vostru web. Marcați relațiile dintre paginile site-ului sau secțiunile aplicației web. Desenați meniurile și elementele principale. 

Detaliați când considerați că este important pentru înțelegerea proiectului, dar țineți cont că deocamdată nu trebuie să planificați cu amănuntul fiecare element al proiectării și funcționalității. Practic, acestea sunt bazele designului UX, adică crearea experienței de utilizator. 

Etapa a patra – interfața 

Folosind schițele precedente ca ghid, desenați tot ce ar trebui să apară în produsul final. Gândiți-vă cum ar trebui să fie linkurile, meniurile și aspectul lor – dacă este vorba de meniuri pop-up sau drop-down sau se vor schimba prin intermediul sliderului etc. 

Toate acestea le puteți face în continuare pe o hârtie goală. Dacă preferați programele software, folosiți-le pentru precizie. De exemplu, yED este un software gratuit care vă va ușura munca semnificativ. 

Nu vă grăbiți în această etapă a realizării proiectului web. După ce totul a fost gândit și considerați că v-ați făcut munca bine, lăsați designul la o parte pentru o noapte. Când îl veți privi iar cu ochi proaspeți, veți avea o imagine mai realistă. 

Apoi încercați să găsiți locurile unde puteți să reduceți numărul clicurilor și să scurtați calea sau să creați o navigație intuitivă. La final, tipăriți-vă schițele și pregătiți-vă pentru etapa următoare. 

Etapa a cincea – designul 

Dacă nu ați făcut asta într-o etapă anterioară, începeți să vă întâlniți cu designerul vostru. Prezentați-i schițele și desenați interfața. Explicați-i care sunt locurile problematice, de ce sunt unde sunt și nu uitați să-i descrieți cum v-ați dezvoltat ideile. Apoi lăsați-l să lucreze. 

Dacă planificați să vă creați propriul proiect, cu atât mai bine. Veți avea control deplin asupra întregului proces și mult mai mult spațiu pentru recuperare și mai puține costuri. Cursul de designer de un an de zile vă oferă un avantaj mare, veți putea să dezvoltați proiecte web încă din timpul școlarizării.

Începeți cu cele mai grele taskuri

Etapa a șasea – programarea

Pentru început, ar trebui să asigurați trei elemente pentru echipa voastră de dezvoltare: lista funcționalităților, schema interfeței și designul. Munca membrilor echipei este să le realizeze. 

Desigur, dacă aveți abilități de programare, puteți să realizați proiectul și singuri. La fel ca și la designul web, avantajul înscrierii la școala de programare web este că vă puteți începe proiectul ca un task pentru școală. Sub conducerea unui mentor, veți rezolva multe erori și veți pune baze sănătoase proiectului. 

Programarea web se poate învăța la departamente precum PHP Web Development, unde accentul se pune pe limbajele de programare PHP, MySQL și tehnologiile JavaScript. PHP este motorul care inițiază milioane de pagini web, ideal pentru crearea conținutului web dinamic. 

Cum vă păstrați entuziasmul și cum îmbunătățiți productivitatea echipei?

Bineînțeles, aceste etape sunt doar scheletul. Adevăratele probleme apar abia când începe implementarea. Pierderea productivității și a motivației, precum și opacitatea proiectului în urma acumulării de date sunt doar câteva din provocările cu care vă veți confrunta în timpul realizării proiectului. 

Dacă vreți să evitați pierderea de timp, să îmbunătățiți productivitatea și să respectați planul, iată trei sfaturi de bază care pot fi aplicate tuturor tipurilor de proiecte, chiar și celor web. 

Începeți cu cele mai grele taskuri 

Una din greșelile frecvente atunci când realizăm un proiect web, dar și alte proiecte, este că începem cu taskurile ușoare. Deși scoaterea de pe listă a taskurilor rezolvate poate să ofere sentimentul că munca avansează, asta poate fi o iluzie. 

Dacă amânați taskurile grele pe mai târziu, puteți să încetiniți și să amenințați progresul general al proiectului web, deoarece adesea celelalte taskuri depind de cele mai grele. Și asta nu e tot. Elanul de muncă și entuziasmul de la începutul fiecărui proiect vă vor dispărea înainte să ajungeți la provocările cele mai mari.  

Aplicați principiul „odată ce ați început, mergeți până la capăt”

De fiecare dată când primiți un task nou sau vă vine o idee nouă, începeți imediat să o implementați. Dacă din orice motiv acest lucru nu este posibil, străduiți-vă să rezervați deja un termen când veți începe proiectul. Amânarea este cel mai mare dușman al motivației.  

Organizați-vă datele 

Străduiți-vă ca de fiecare dată când începeți un proiect, să o faceți în mod organizat. Ca să vă ușurați munca vouă și echipei voastre, asigurați sistematizarea. De exemplu, păstrați într-un singur loc resursele de proiectare folosite cel mai des sau creați un sistem de etichetare cu care se vor descurca toți. 

Deși la începutul proiectului, atunci când operați cu un număr mai mic de date, acest lucru nu e evident, timpul petrecut aranjând datele în fișiere cu nume va fi benefic pe termen lung. În cele din urmă, organizarea datelor, dar și a oamenilor din echipă, sunt esențiale pentru realizarea cu succes a obiectivului. De aceea, este important să vă dezvoltați abilități de lider care vă vor ajuta să depășiți cu succes toate provocările. 

Ce sunt și cum le realizați

Instrumente care vă vor ajuta să coordonați primul proiect web 

Până acum ați învățat cum să coordonați un proiect web și să vă mențineți productivitatea. Probabil veți avea nevoie de ceva timp ca să începeți să țineți cont de aceste sfaturi. După ce dobândiți obiceiuri și începeți să lucrați la proiect în așa fel să devină parte din viața de zi cu zi, veți înțelege că munca voastră progresează. 

Pe lângă obiceiuri, există și instrumente care vă pot ajuta la realizarea proiectului vostru web. Iată câteva instrumente populare: 

Pidoco

Pidoco este un instrument online popular pentru crearea prototipurilor care rezolvă diferite probleme de proiectare. Este vorba despre alegerea echipelor de proiectare în peste 50 de țări. 

Această aplicație multifuncțională bazată pe internet se folosește ca un instrument eficient pentru colaborare. Pidoco permite echipei de designeri să lucreze împreună la un anumit prototip și în diferite versiuni. Ca utilizator al acestui instrument, aveți la dispoziție un spectru larg de elemente și simboluri interactive pentru construirea prototipului. 

Pe lângă asta, veți putea să creați șabloane adaptate pentru a accelera fluxul de muncă. Pidoco oferă membrilor echipei posibilitatea să lucreze simultan și să comunice reciproc în timp real. 

De asemenea, acest instrument susține în totalitate testarea pentru telefoane inteligente și tablete. Așadar, în orice fază a procesului de design puteți să testați prototipurile interactive pe dispozitivele cu care le veți accesa. Pidoco are și un avantaj pentru rezolvarea problemelor care vă va ajuta să înlăturați la timp bug-urile. 

Proto.io

Este un alt instrument popular pentru colaborarea online a echipelor care lucrează la așa-numitele aplicații sursă (native) pentru dispozitivele mobile. Proto.io conține bibliotecile încorporate pentru dispozitivele Material Design (limbaj de design creat de Google), Android, iOS și Windows. 

Acest instrument util susține mișcările și tranzițiile, în special în zona de interacțiune și animație. Puteți să folosiți elemente sursă imbricate ale interfeței cu utilizatorul sau să vă introduceți propriul design. 

Cu instrumentul Proto.io, fără să folosim codul, putem să creăm prototipuri foarte realiste. De asemenea, partajarea lor este ușurată printr-un URL scurt, astfel încât să puteți avea un număr nelimitat de comentatori. Ei vă vor oferi feedback-uri prin comentarii și notificări și vor contribui astfel la dezvoltarea unui proiect web perfect. 

Proto.io este folosit de cele mai bune companii start-up, agenții și corporații la nivel global.  

Azendoo

Se pare că echipa de dezvoltare a acestei aplicații știe cât de important este timpul, deoarece a creat un instrument care vă ajută, pe voi și pe echipa voastră, să livrați proiectul de design la timp. Cum este posibil acest lucru? Azendoo este integrat cu mii de alte aplicații, ceea ce vă ajută să treceți peste asimilarea fiecărei aplicații noi și să le includeți imediat în lucru. 

În felul acesta, puteți să vă concentrați pe ce vă interesează cel mai mult, de exemplu designul. 

Acestea sunt doar câteva propuneri de aplicații care vă vor economisi timpul și vor îmbunătăți calitatea produsului final. Cel mai bun mod de a realiza cu succes proiecte web este să vă pregătiți pentru asta. Programele educaționale de la LINK Academy sunt orientate pe realizarea proiectelor reale, dobândirea abilităților de afaceri și oferă flexibilitatea studiului de acasă.

Dacă vă interesează managementul proiectelor și rezolvarea problemelor de afaceri zilnice, dar vreți să vă perfecționați și în managementul proiectelor pe internet precum crearea paginilor web sau a unui magazin online și în plus, să învățați cum să organizați echipele de experți din diferite domenii, alegerea potrivită este pregătirea completă pentru project manager sub observația unui mentor. Voi trebuie să decideți în ce vreți să vă specializați: design web, dezvoltare software, managementul afacerilor IT etc.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te