Ce este un test de cultură generală și cum să vă pregătiți pentru susținerea acestuia?
Informarea generală sau cultura generală este o noțiune care poate fi adesea auzit. Înseamnă cunoaștere care este un scop în sine, deoarece într-un fel face din individul care o deține un membru mai valoros al societății. La acest tip de cunoștințe nu se ajunge prin învățare structurată, ci prin curiozitate și obiceiuri și nu pare să aibă o valoare concret utilizabilă.
Desigur, cultura generală aduce anumite beneficii. Aceasta este în legătură directă cu memoria semantică pe termen lung, care este componenta-cheie pentru urmărirea cu succes a diferitelor activități. Unele dintre ele sunt scrisul, jurnalismul, programarea, lectura, traducerile, relațiile publice, vânzarea și marketingul, precum și diferite ocupații didactice.
Cultura generală influențează pozitiv și succesul academic, abilitățile creative și abilitatea de inovație. Cercetările arată că persoanele cu o cultură generală învață mai repede decât persoanele de nivel mediu, iar modul lor de gândire este caracterizat de diversitate și de capacitatea de a oferi soluții mai originale pentru diferite probleme. Așadar, beneficiile culturii generale nu sunt explicite, dar există.
Desigur, acest termen este mult mai cunoscut publicului larg după celebrul test pe care l-au susținut multe generații în momentul înscrierii la programele de studiu în științe sociale. Este vorba despre test de cultură generală.
Cum arată testul de cultură generală și ce conțin întrebările?
De cele mai multe ori, testul de cultura generală este organizat într-un mod cu alegere multiplă. Pentru fiecare întrebare sunt oferite mai multe răspunsuri, unde doar unul este corect. Întrebările cu privire la acest tip de test provin dintr-o varietate de domenii, și anume istorie, chimie, psihologie, artă, sociologie, filosofie, mitologie, științele naturii, sport, politică și limba maternă.
De regulă, testul are în jur de 30 de întrebări, iar fiecare răspuns corect are un punct. De cele mai multe ori, punctaje negative nu există, așadar norocul candidaților poate să aducă încă un punct chiar și când nu știu răspunsul.
Există pregătire pentru testul de cultură generală?
Testul de cultură generală, care face parte din examenul de admitere pentru diverse școli, dar și din selecția pentru anumite joburi, este valabil pentru unul dintre acele examene care nu pot fi pregătite prin învățare.
Dacă v-ați pregătit pentru viață și cât de mult, o va determina rezultatul la acest test. Dacă pentru examenele de matematică, geografie, chimie și alte materii similare vă puteți pregăti în câteva luni, cultura generală se dobândește pe viață. Cu alte cuvinte, dacă citiți cărți și ziare cotidiene, urmăriți știrile din lume, participați la evenimente și dezbateri, vă uitați la emisiuni TV și urmăriți evenimentele culturale, atunci sunteți asigurați. În caz contrar, nu aveți șansa să dați testul de cultură generală.
Chiar așa să fie? Dacă ar fi să credem cuvintele unui profesor care a făcut testele de cultură generală pentru nevoile Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, totuși, este posibil să vă pregătiți să susțineți acest tip de test într-o oarecare măsură.
Cum să vă pregătiți pentru testul de cultură generală?
Indiferent că susțineți testul de cultură generală pentru obținerea practicii de specialitate, un job nou sau pentru înscrierea la școală, dacă vreți să vă creșteți șansele pentru un scor bun, țineți cont de următoarele sfaturi.
Demistificați testul de cultură generală
Primul pas este depășirea fricii. Nimeni nu poate ști totul și nici nu se așteaptă acest lucru. La fel cum este imposibilă pregătirea pentru testul de inteligență, la fel este și pentru testul de cultură generală. Dar ceea ce se poate face este demistificarea acestui test prin analizarea exemplelor de la testele din anii precedenți.
Când știți tipul de întrebare care apare la acest tip de test, sunt șanse mai mici să aveți surprize neplăcute. Legat de acest lucru, efectul de frică este redus, iar încrederea în sine în rândul candidaților este mai mare.
Lucrați la domeniile în care sunteți mai slabi
Pe de altă parte, rezolvarea testelor vechi le poate prezenta candidaților punctele lor slabe. Cunoștințele din domeniile care vă sunt mai puțin cunoscute pot fi recuperate până la un punct citind literatura relevantă.
Așadar, după ce identificați lipsurile din cunoștințele dvs., puneți mâna pe manualele școlare și să înceapă recapitularea materiei!
Citiți constant și mult
Dacă sunteți unul dintre cei care devorează beletristica, dar urmăresc cu regularitate și litera științifică și populară, aveți noroc. În ceea ce privește testul de cultură generală, deja aveți un avantaj față de ceilalți concurenți. În acest caz, continuați-vă obiceiurile. Dacă nu vă place să citiți, dar trebuie să susțineți testul de cultură generală, trebuie să începeți să lucrați la recuperarea timpului pierdut. Pentru început, familiarizați-vă cu rezumatele marilor opere literare. Întrebările din aceste domenii sunt frecvente, așadar străduiți-vă ca, dacă nu aveți timp pentru literatură completă, să citiți măcar rezumatul perlelor literaturii globale.
Oricum, cel mai bine ar fi să începeți să vă formați obiceiul de a citi. Simplu, citiți tot ce vă pică în mână. Pe lângă cotidiene și reviste, răsfoiți atlase, dicționare și enciclopedii. Când dați de un cuvânt sau o noțiune necunoscută, căutați în dicționar, iar pentru studierea personalităților necunoscute, folosiți enciclopediile.
Urmăriți știrile
În testele de cultură generală, de regulă se vor găsi întrebări legate de întâmplările cotidiene din lume și regiune. Politică, economie, cultură și artă – toate acestea sunt domenii pe care trebuie să le urmăriți cu regularitate.
Cine este actualul campion de Formula 1, cine a obținut Premiul Nobel pentru literatură, cine a obținut premiul NIN anul trecut sau cine este președintele Statelor Unite ale Americii, sunt doar câteva din întrebările posibile la test, iar aici este menționată importanța urmăririi știrilor internaționale.
Învățați și atunci când vă distrați
Jocurile de societate și participarea la chestionare sunt un mod bun de a asimila cunoștințe noi și de a vă crește baza de informații.
Dacă sunteți pasionați de astfel de activități, probabil aveți bune predispoziții pentru susținerea testului de cultură generală. Emisiunea „Vrei să fii milionar” sau „Câștigă România” sunt platforme unde puteți primi răspunsuri la multe întrebări care s-ar putea găsi în testul de cultură generală.
Vizitați standurile și explorați internetul
În prezent, pe baza materialelor gratuite disponibile puteți deveni expert în orice domeniu. Forumuri, webinare, standuri – sursa pentru dobândirea cunoștințelor noi este progresul.
Doar de voi depinde să păstrați legătura cu diferite domenii și să vă completați fondul de cunoștințe.
Folosiți sistemul de eliminare pentru a reduce selecția la test
Când veți susține testul de cultură generală, o tactică bună este ca, pe lângă cunoștințe, să activați și logica. Răspunsul corect se poate obține și prin sistemul de eliminare. Deseori, cel puțin una dintre opțiunile oferite ca răspunsuri la întrebări este absolut greșită, deoarece îi aparține altui domeniu. Dacă aprofundați rezolvarea, veți identifica ușor răspunsul greșit și, astfel, vă veți crește șansele de a ajunge la răspunsul corect.
După cum s-a menționat, cultura generală se dobândește în ani, dar puteți începe de astăzi să vă dezvoltați obiceiul de a dobândi cunoștințe.
Deși nu există modalități de a vă pregăti în totalitate pentru acest test, prin curiozitate, prin perfecționarea rapidă a abilităților și prin extinderea cunoștințelor, vă puteți crește semnificativ șansele de a obține un rezultat bun la test.
Unde puteți face teste de cultură generală?
Dacă momentan sunteți în căutarea unui job nou, ar trebui să știți că testul de cultură generală este doar una dintre modalitățile de verificare a abilităților și a cunoștințelor voastre la care vă poate supune angajatorul. În prezent, se obișnuiește ca angajatorii, pe lângă interviu și testul de sarcini legate de job, să supună candidatul și la niște teste suplimentare.
Pe lângă testul de cultură generală, sunt și teste de personalitate, testul IQ, teste de logică, teste de verificare a unei limbi străine, teste psihologice etc. Dacă vreți să vă testați cunoștințele, să vă verificați abilitățile și să începeți pregătirea pentru următorul concurs pentru job, testele gratuite care vă vor pregăti pentru testele menționate și altele pot fi găsite pe această pagină.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te