Designul grafic: Un job pentru artiștii cu înclinație pentru afaceri
Designerii grafici sunt artiști care creează concepte vizuale desenând cu mâna liberă sau cu ajutorul unui software. Munca lor constă în a prezenta idei care inspiră, informează și captează atenția celor cărora le sunt destinate prin intermediul mediei vizuale. Designerii grafici dezvoltă aspectul complet al diferitelor produse precum broșuri, reclame, reviste, rapoarte și multe alte forme de comunicare.
Acești profesioniști combină arta și tehnologia pentru a prezenta idei prin imagini și prin dispunerea site-urilor web, a materialelor digitale și tipărite. Designerii grafici sunt numiți deseori artiști grafici sau designeri de comunicare. Acum vă întrebați, probabil, dacă designul grafic este jobul potrivit pentru voi.
Dacă vreți să aveți o carieră în lumea designului grafic, ar trebui să știți că nu este pentru persoane solitare. Dimpotrivă, designul grafic este un job care include contactul cu clienții și cu colegii, dar care solicită și abilități de prezentare dezvoltate. Ca să înțelegeți mai bine cum arată acest job în practică, aflați în continuarea textului care sunt obligațiile zilnice ale designerilor grafici.
Este jobul de design grafic pentru voi?
Sarcinile designerilor grafici pot varia în funcție de tipul de client și de companie. Următoarele aspecte sunt comune tuturor tipurilor de designeri:
- întâlniri cu clienții sau directorii artistici pentru a stabili obiectivele proiectului,
- utilizarea ilustrației digitale, a software-ului pentru editarea imaginilor și a layout-ului software-ului pentru dezvoltarea designului,
- crearea elementelor vizuale precum logotipul, imaginile originale și ilustrațiile pentru a transmite anumite mesaje,
- prezentarea conceptelor de design în fața clientului sau a directorilor de artă,
- implementarea schimbărilor recomandate de clienți și art directori și finalizarea designului,
- revizuirea designului pentru înlăturarea erorilor înainte de tipărire sau postare.
Lista de sarcini menționată poate să vă pare abstractă în continuare. De aceea, segmentul următor va explica mai concret cu ce se ocupă designerii grafici și cum colaborează cu colegii.
Ce fac concret designerii grafici
Pentru a obține efecte artistice și decorative, acești profesioniști folosesc diferite elemente de design. Ei aleg tipul, fontul, dimensiunea, culoarea și lungimea titlurilor, a antetului și a textului. Munca lor constă în a decide cum vor combina textul și imaginile – cât spațiu va ocupa un element pe pagina web sau la tipar.
De fiecare dată când folosesc text în design, designerii grafici colaborează cu scriitori și decid în echipă cum vor organiza textul. Ei planifică împreună cum vor organiza textul în paragrafe, unde vor face liste, unde tabelele, ce trebuie să evidențieze designul.
Folosind imaginile, textul și culorile, designerii grafici transformă datele în grafică și diagrame pentru a face ideile complexe mai accesibile.
Designul grafic este important pentru publicitate și vânzarea produselor, deoarece este un segment esențial în broșuri și logotipuri. De aceea, designerii grafici colaborează strâns cu profesioniștii din sectorul de publicitate, relații publice și marketing.
Designerii se specializează deseori într-o anumită categorie de clienți. De exemplu, unii se ocupă exclusiv de grafica folosită pe ambalaje, iar alții de designul coperților de cărți.
Cum decurge cariera unui designer grafic? Designerii care rămân mai mult timp în firme pot să avanseze pe poziții de designeri principali sau directori artistici. Pe de altă parte, cei mai îndrăzneți își înființează propriile agenții de design.
Alte joburi pentru designerii grafici
Cariera designerilor grafici poate merge pe mai multe căi. Pe lângă joburile obișnuite în agențiile de editare, presă scrisă și electronică, de publicitate, tipografii și studiouri de design, puteți găsi designeri grafici și în educație.
Astfel, unii devin profesori și predau designul în școli de specialitate, superioare și de artă sau în universități. Alții se specializează în designul grafic experimental. Astfel de designeri colaborează cu arhitecți, designeri industriali, arhitecți peisagiști și designeri de interior ca să creeze medii interactive. Printre rezultatele muncii lor sunt expoziții publice și în muzee sau decorarea spațiilor de vânzare.
Ideea este că designul grafic oferă posibilitatea de a lucra în medii diferite și o recalificare ușoară. De exemplu, nu este neobișnuit ca designerul grafic să devină designer web, deoarece pentru acest job are nevoie de abilități de codare și de principii de dezvoltare a interfeței cu utilizatorul. Pentru o persoană dedicată, îndeplinirea acestei condiții nu necesită mult timp.
Educația și trainingul pentru designerii grafici
Principalul lucru pe care un designer grafic trebuie să-l prezinte ca să obțină un job este un portofoliu bogat care îi demonstrează creativitatea și originalitatea. Portofoliul este sursa principală de informații pe baza cărora managerii iau decizii privind angajarea designerilor grafici.
De aceea, programele educaționale care le oferă tinerilor designeri ocazia să-și creeze un portofoliu de diferite lucrări în timpul școlarizării, care le demonstrează sensibilitatea și abilitatea lor artistică, sunt o alegere bună.
Un alt lucru important este câștigarea experienței. Programele educaționale bazate pe realizarea proiectelor în mediul de afaceri real sub conducerea unui mentor, cu posibilitatea de a face practică de specialitate, sunt cel mai bun mod de a ieși din școală ca cineva care a pășit deja în domeniul profesional.
Pe lângă asta, lucrul la proiecte reale creează rezultate tangibile. Așadar, timpul pe care l-ați petrece dezvoltând proiecte pentru clienți imaginari ca să vă completați portofoliul, îl puteți dedica căutării unui job sau dobândirii unor abilități suplimentare. Portofoliul vi-l veți crea încă din timpul școlarizării. Mai departe, în loc de soluții de design imaginare pentru companii inexistente și logotipuri fictive, după practica de specialitate, veți avea referințe adevărate, disponibile online și în formă tipărită.
În lumea designului grafic, abilitățile și urmărirea trendurilor sunt mai importante decât educația formală. Designerii grafici trebuie să fie la curent cu dezvoltarea software-ului și cu tehnologiile noi pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.
De aceea, a vă pregăti ca să obțineți certificate pentru instrumente binecunoscute este o decizie inteligentă pentru dezvoltarea carierei. De exemplu, la LINK Academy, după finalizarea programului educațional Print and Graphic Design, puteți obține certificatul Adobe Certified Expert pentru unele dintre cele mai populare software-uri precum: Adobe InDesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Acrobat, precum și certificatul Adobe Certified Associate pentru mai multe domenii. Avem Visual Communication, care garantează cunoașterea lucrului în Adobe Photoshop, respectiv Print & Digital Media Publication, care este dovada expertizei în Adobe InDesign, precum și Graphic Design & Illustration pentru popularul program Adobe Illustrator.
Credibilitatea, cunoștințele și referințele sunt doar o parte a medaliei. Depinde foarte mult și de caracterul vostru dacă designul grafic este jobul pentru voi. Mai multe despre profilul designerului grafic aflați în secțiunea următoare.
Tipul de personalitate al unui designer grafic
După cum raportează portalul Truity, conform clasificării tipurilor de personalitate realizată de Holland în raport cu sferele de interes, de obicei designerii grafici aparțin categoriei persoanelor interesate de domeniul „creativității” și „persuasiunii”.
Creativitatea se referă la concentrarea pe originalitate și imaginație, care se exprimă prin lucrul în mass-media de artă. Sfera persuasiunii are legătură cu relația cu ceilalți și se referă la influență, motivație și vânzări.
În urma acestei observații, designerii grafici ar trebui să posede următoarele calități:
- Abilități analitice – Designerii grafici ar trebui să fie capabili să-și analizeze munca din punctul de vedere al utilizatorilor lor și să se gândească care va fi percepția lor asupra soluției de design. Abilitățile analitice îi vor ajuta să transmită clienților mesajul în cel mai bun mod.
- Abilități artistice – Designerii grafici trebuie să fie capabili să creeze un design care să fie și bine realizat din punct de vedere artistic, dar și plăcut și clienților și utilizatorilor. Prin urmare, înainte de design, ei trebuie să fie capabili să creeze schițe aproximative ale propriilor idei, în creion sau software.
- Abilități de comunicare – Designerii grafici comunică în munca lor cu diferite grupuri. Pentru a transmite mesajul dorit în modul cel mai inteligibil, ei trebuie să știe să vorbească pe limba clienților, a utilizatorilor și a altor designeri.
- Abilități de calculator – Majoritatea designerilor grafici folosesc mult software-uri specializate în design precum programele menționate din pachetul Adobe. În prezent, un designer grafic nu poate fi tehnofob.
- Creativitate – Designerii grafici trebuie să inoveze modul în care comunică idei. De ei depinde să găsească un mod prin care clienții lor să transmită fără ambiguități mesajul și într-un nou mod.
- Gestionarea timpului – Având în vedere faptul că de multe ori lucrează simultan la mai multe proiecte cu volum diferit și cu cerințe diferite, designerii grafici trebuie să fie manageri eficienți ai timpului lor și să aibă simțul stabilirii priorităților.
Designerii grafici își găsesc repede un job?
După cum raportează portalul Truity, cererea de designeri grafici ar trebui să crească cu cel puțin două procente până în 2028. Acest job va rămâne important în marketing, iar odată cu creșterea publicității, datorită disponibilității marketingului digital, va crește și nevoia de designeri grafici. De asemenea, va crește și concurența, iar profesioniștii din domeniu vor trebui să urmărească permanent trendurile și să învețe să folosească instrumentele noi, ceea ce va face această muncă și mai dinamică.
O carieră în designul grafic este atractivă și datorită flexibilității regimului de muncă freelance pe care în prezent o preferă mulți profesioniști. Sunt multe motive pentru care mulți designeri preferă jobul part-time: lucrul la distanță și același câștig ca la birou. Despre asta vom discuta mai mult în secțiunea următoare.
De ce ar trebui să luați în considerare o carieră în designul grafic
Pe lângă faptul că este un job creativ și interesant, designul grafic vă poate aduce și un venit bun. Analizând datele de pe portaluri, în România salariul lunar al acestor profesioniști poate ajunge și la peste 1000 de euro. Pe de altă parte, dacă lucrați ca freelancer, nu sunt granițe. Astfel, unii designeri freelanceri câștigă aproape 100 de euro pe oră.
În plus, a crescut și numărul de joburi pe termen scurt, chiar și pe piața internă. Una din modalitățile mai rapide de a vă încerca mâna sunt concursurile de design. Întotdeauna există șanse ca designeri tineri să concureze și să câștige mai puțin până învață meseria și își îmbogățesc portofoliul cu soluțiile asimilate, precum rebranding, design de logotip și etichete pe site-uri (de ex. pe portalul Geelancer). Aceasta este o modalitate extraordinară ca, încă din timpul școlarizării, să vă testați creativitatea și să luați pulsul pieței.
Concluzia este că se poate trăi din artă. Dacă vă gândiți la o carieră de designer grafic, programul educațional menționat Print and Graphic Design, este cel mai rapid mod de a dobândi cunoștințe, experiență, certificate și de a vă crea portofoliul care vă va conduce către primul job.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te