Vânzarea online

Multe povești uimitoare despre persoane care s-au îmbogățit din vânzări online circulă pe portaluri web. Deși în prezent sunt disponibile multe informații despre afacerea online, vânzarea prin internet este în continuare tema fără o acoperire adecvată.  

vânzarea online

Din fericire, practica a arătat că există etape care aduc rezultate. De aceea, dacă vreți să vă orientați energia pe vânzarea online, urmați următoarele etape:

Vânzarea pe internet în 7 etape 

Dacă deja aveți o afacere existentă și vreți să o transferați în lumea online, săriți peste prima etapă. Dacă vă pregătiți pentru antreprenoriat, luați-o de la începutul listei și aflați cum să câștigați pe internet.

1. Concentrați-vă pe piață – găsiți produsul sau serviciul pentru care există cerere obiectivă 

O greșeală frecventă pe care o fac începătorii în e-commerce este concentrarea asupra unui produs sau serviciu, fără analizarea nevoilor de piață reale pentru acestea. Este mult mai ușor să vă ocupați de produsul care vă este aproape de inimă, decât cu ceva care nu vă interesează deloc. 

Dar, deși este important să iubiți produsul pe care îl vindeți, nu este suficient pentru succes. Dacă vreți să vă ocupați cu vânzarea online, trebuie să știți un lucru: dacă nu există cerere pentru produsul sau serviciul vostru, magazinul vostru online poate intra în faliment. 

De aceea, mergeți în cealaltă direcție – pentru început, identificați piața. Cum să faceți asta? Găsiți grupul care are o problemă, dar care nu poate găsi o soluție. Aici interveniți voi și magazinul vostru online. 

Dacă nu aveți o idee care vă va aduce succes, faceți o mică cercetare. Iată câteva etape pentru a ajunge la idei utilizabile:

  • Accesați cu regularitate forumurile online pentru a afla care sunt problemele utilizatorilor din regiune sau din întreaga lume.
  • Concentrați-vă pe cuvinte-cheie care circulă pe internet – acesta este un indicator clar cu privire la nevoile oamenilor.  
  • Dacă aveți deja în gând produsul sau serviciu, căutați dacă există concurență pentru acesta. 
  • Când ați făcut cercetarea, accesați toate paginile web ale concurenței și notați modurile în care ei încearcă să îmbunătățească cererea; abonați-vă la un newsletter pentru a primi o prezentarea importantă a afacerii lor. 
  • Aflați totul despre produsul sau serviciul pe care planificați să-l oferiți; aflați care sunt condițiile de utilizare, prețul, cum merge procesul de cumpărare și care sunt cei mai frecvenți utilizatori.  

După prima etapă, urmează analiza. Trageți concluzii din informațiile primite. Apoi, folosiți-le pentru a plasa cât mai eficient produsul sau serviciul pe piața online.

2. Creați o reclamă convingătoare care să promoveze produsul sau serviciul pe care îl oferiți

Vânzarea online este direct legată de activitățile de marketing. De aceea, este important să abordăm această fază de dezvoltare în cel mai bun mod posibil. Totuși, acest lucru poate fi înfricoșător pentru începătorii din lumea magazinelor online. Cum să porniți în marketing? Iată câteva strategii verificate pentru crearea conținuturilor promoționale. 

  • Stârniți interesul cu un titlu decent, dar convingător în anunțul vostru. Mulți experți în marketing afirmă că acest lucru implică până la 90% din valoarea ofertei voastre. 
  • Descrieți problema concretă și modul în care produsul vostru o elimină cu succes. 
  • Arătați că se merită să vă acorde încredere: construiți-vă credibilitatea ca cineva care a recunoscut-o, într-un scenariu ideal, pe care a avut-o, apoi a rezolvat problema care îi chinuie pe mulți. 
  • Dovediți că știți ce faceți: împărtășiți mărturiile utilizatorilor despre serviciile sau produselor voastre, deoarece acestea reprezintă cea mai valoroasă dovadă a credibilității voastre.
  • Spuneți povești frumoase despre produsul sau serviciul oferite, astfel încât potențialul utilizator să vadă beneficiul concret pentru sine. 
  • Ridicați-vă deasupra concurenței: arătați de ce produsul sau serviciul vostru este o soluție mai bună decât altele. 
  • Creați o ofertă clară: trebuie să vă prezentați utilizatorilor într-un timp foarte scurt; primele câteva secunde sunt esențiale.  
  • Oferiți o garanție reală: nimănui nu-i place să riște. 
  • Precizați durata ofertei: cu cât este mai scurtă, cu atât mai bine. 

Ca să plasați reclamele Google în mod eficient, dar și alte forme de promovare, trebuie să înțelegeți bazele marketingului PPC. Veți fi uimiți cât puteți realiza cu o campanie online de calitate, chiar și cu un buget limitat. 

3. Magazinul vostru online 

Înființarea unui magazin online este una dintre cele mai solicitante etape ale acestui proces. Doar după ce identificați piața, găsiți produsul sau serviciul potrivit, sunteți gata să începeți să vindeți online. 

Cum trebuie să fie pagina a cărei scop principal este vânzarea online? În scenariul ideal, aceasta este simplă, drăguță, cu informații și procesul de vânzare clare. Scopul este să atrageți, apoi să mențineți atenția utilizatorului în mai puțin de 5 secunde. 

Cum să reușiți asta? Aflați în continuare. 

  • Limitați numărul de fonturi – Alegeți până la două fonturi obișnuite și nu experimentați cu fundalul. Puneți-le pe o suprafață albă, astfel încât să fie mult spațiu gol pentru ca ochii să se poată odihni. 
  • Creați un mediu de calitate – Ușurați-i utilizatorului navigarea pe fiecare pagină web cu direcții clare și cu un design UI intuitiv.
  • Multimedia – Folosiți imagini, materiale video sau efecte sonore doar dacă întăresc impresia.
  • Newsletter – Oferiți-i utilizatorilor un abonament la newsletter și notificări importante legate de produsul sau serviciul oferit pentru a primi și adresele lor. Ofertele trimise electronic vor fi mult mai eficiente, deoarece atunci veți comunica cu cei care deja au dat dovadă de interes pentru produsul, respectiv serviciul vostru. 
  • Proces simplu de achiziție – Asigurați un proces ușor și simplu de achiziție, cu un număr minim de clicuri. 

Vânzarea pe internet în 7 etape

4. Faceți-vă publicitate prin intermediul motoarelor de căutare 

Folosiți motoarele de căutare pentru a duce grupul țintă pe site. Rețineți că scopul vostru final nu este să aveți cât mai multe accesări (deși este important și acest lucru). Scopul vostru trebuie să fie următorul: grupul vostru țintă să vină pe site și să cumpere. 

Cum să ajungeți la ei? Cea mai bună soluție este să finanțați reclamele care apar în timpul căutării. Acest mod vă va aduce probabil cel mai mare număr de accesări în cel mai scurt timp posibil. Aici vă poate ajuta Search engine marketing. Este extrem de eficient, deoarece puteți experimenta oricând cu cuvinte-cheie și expresii diferite și, astfel, vă puteți cristaliza mesajul astfel încât să fie în centru. 

Acest mod vă oferă rezultate precise care se obțin foarte greu din publicitatea tradițională, care de regulă este scumpă. 

5. Construiți credibilitatea site-ului 

Este timpul ca alții să înceapă să lucreze pentru voi. În această fază, vi se cere să fiți expert pentru problema pe care o rezolvați. Cum să faceți asta? Pentru început, unele informații despre voi pot fi disponibile site-uri diferite. În acest fel, veți atrage mai multe persoane să vă viziteze magazinul online. 

Indiferent cu cine colaborați, bloguri, site-uri profesionale, forumuri sau altceva, aveți grijă ca pe pagina unde sunteți menționați să existe linkul către pagina voastră. De ce este important? Când alte bloguri sau site-uri publică linkul către magazinul vostru online, asta înseamnă că va influența pozitiv clasarea în rezultatele căutării.  

Importanța optimizării SEO

Asta înseamnă că atunci când un utilizator caută cuvinte-cheie referitoare la produsul sau serviciul vostru, acestea vor ajunge cu timpul pe lista recomandărilor Google. Se așteaptă ca oamenii care caută să nu meargă la a doua și a treia pagină, ci aleg soluția de pe prima pagină. De rezolvarea acestor provocări se ocupă experții SEO, a căror muncă este să optimizeze site-ul conform obiectivelor stabilite.  

Cum să vă creșteți reputația? Iată câteva idei. 

  • Creați un conținut relevant – Scrieți articole sau creați alte forme de conținut (video, podcast, infografic) pe care le vor vedea potențiali utilizatori. Conținutul trebuie să fie conform cu tema site-ului vostru și trebuie să se focuseze pe acoperirea cuvintelor-cheie folosite de utilizatori în Google Search. 
  • Folosiți rețele sociale – Distribuiți conținutul de pe site pe rețele sociale. Pentru început, concentrați-vă pe Facebook și Instagram.
  • Permiteți-le utilizatorilor să partajeze conținutul activând opțiunea „recomandă” sau „trimite-i unui prieten” pe site-ul vostru sau pe alte surse de informații.
  • Fiți un comentator activ pe forumurile și pe mediile de socializare online pe care se adună comunitatea potențialilor voștri clienți. 

Toate cele menționate se pot aplica doar în cazul în care ați creat site-ul care îndeplinește standardele tehnice și de securitat solicitate de Google. Abia după asta puteți accesa optimizarea. 

Creșteți rentabilitatea investiției cu vânzări suplimentare

6. Folosiți potențialul marketingului prin e-mail pentru a vă transforma vizitatorii în clienți 

Vă amintiți de a treia fază, cea în care ați adunat adresele de e-mail ale vizitatorilor voștri? Acum este timpul să le folosiți. Când creați așa-numită listă de mailing, respectiv lista de contacte a căror adrese le aveți, de fapt, ați ajuns la cel mai important mijloc al afacerii online – aveți permisiunea propriilor clienți de a-i contacta prin e-mail. 

Acest lucru vă oferă șansa:

  • de a le oferi clienților ceea ce vor;
  • de a avea și dezvolta ușor o relație pozitivă cu aceștia;
  • de a afla informații utile pe baza cărora veți schimba strategia de publicitate, dar și de a vă îmbunătăți produsul sau serviciul. 

Pe lângă asta, marketingul prin e-mail este mai ieftin, dar foarte eficient. De fapt, acest mod de promovare este direcționat către utilizatorii cu care vreți să intrați în contact, deoarece deja au dat dovadă de interes. Rețineți că fiecare utilizator pe care îl atrageți este atât de mare încât vă permite să îl contactați ca potențialul vostru client.

7. Creșteți rentabilitatea investiției cu vânzări suplimentare

Una dintre cele mai importante strategii atunci când vine vorba de vânzările online este alimentarea și dezvoltarea unei relații pe termen lung cu clienții. Unele cercetări sugerează că mulți cumpărători vor repeta achiziția dacă îi anunțați cu regularitate despre noutăți și îmbunătățiri. 

Cum să profitați de acest lucru? Iată câteva strategii verificate.

  • Respectați combinația câștigătoare – Când oferiți produse sau servicii, faceți un efort ca fiecare ofertă nouă să se potrivească cu achiziția precedentă a clientului vostru. 
  • Trimiteți-le cadouri clienților fideli – de obicei, acestea sunt coduri de reducere sau alte tipuri de vouchere care se pot folosi la următoarele vizite. 
  • Oferiți-le cadouri suplimentare pentru produsele deja cumpărate. 
  • Recompensați fiecare cumpărător fidel care revine. 

Deși vânzarea prin internet este în permanentă evoluție, iar noile tendințe vin și pleacă, principiile de bază privind conducerea unei afaceri online rămân aceleași. De aceea, nu vă faceți griji dacă nu aveți idei. Deși o idee bună este importantă, aceasta nu este esențială. 

Cum să vă ocupați cu succes de vânzarea pe internet?

Dacă aveți abilitățile necesare și respectați regulile prezentate în acest text, vă puteți ocupa de e-commerce. Trebuie să știți că orice idee poate fi transformată într-o afacere de succes. Cu siguranță, ar fi bine să cunoașteți și diferite modalități de vânzare, precum affiliate marketing.

Având în vedere că publicitatea pe internet este unită cu principiile vânzării directe, antreprenoriatul pe internet solicită două expertize: cunoașterea tehnologiei informației și a bazelor antreprenoriatului. Cu alte cuvinte, cursurile scurte nu vă vor pregăti pentru provocările comerțului online. 

Dacă vreți ca magazinul vostru online să fie un domeniu de succes, oferiți-vă cel puțin un an pentru a stăpâni acest subiect captivant sub îndrumarea unor mentori cu experiență, lucrând la proiecte reale.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te