Este pentru voi jobul de designer web?

Jobul designerului web poate varia de la o companie la alta, dar dacă vreți să deveniți designer web, un lucru este sigur: va trebui să dețineți abilități creative și tehnice, dar și competențe sociale. 

Este pentru voi jobul de designer web

Ziua voastră de lucru va consta în îndeplinirea diferitor sarcini. Aici intră planificarea designului, vânzarea ideilor către clienți  (pitching, crearea schițelor și a machetelor și, desigur, crearea paginilor web flexibile, plăcute, pe care le va folosi utilizatorul zilnic. 

Deși partea lor de muncă poate fi programarea, designul web nu ar trebui confundat cu web development. Designerii web sunt creatorii a căror sarcină este de a forma viziunea unui site. Ei se ocupă mai puțin de codare, dar mai mult de aspectul interfeței, de paleta de culori, de fonturi și de teme vizuale.  

Există și alte diferențe între designerul și programatorul web. Acestea vor deveni mai clare răspunzând la întrebarea: Ce presupune jobul de designer web?  

Cum arată jobul de designer web?

Portalul Mediabistro, după cum transmite site-ul Skillcrush, spune despre jobul de designer web: „Acești arhitecți vizuali sunt responsabili de aspectul site-ului – de culori, fonturi, iconițe, butoane, toată treaba”. 

Peste tot pe internet puteți vedea elementele designului vizual. Oriunde v-ați uita și indiferent de ce vedeți, fie că sunt newslettere sau site-uri interactive, este clar că designerul web a jucat un rol decisiv în procesul al cărui rezultat îl aveți în față. 

Jobul designerului web include următoarele responsabilități:

  • designul paginilor individuale sau a întregului site;
  • designul paginii de navigare;
  • crearea de machete (simulări) pentru site-uri adaptable (responsive) și mobile-first care arată la fel de atractive pe ecrane de toate dimensiunile; 
  • codarea paginilor sau a site-urilor folosind HTML; precum și formarea lor prin CSS;
  • coordonarea proiectului, cu monitorizarea echipelor și comunicarea cu clienții. 

După cum se poate vedea din această descriere, designerul web joacă mai multe roluri, așadar, și abilitățile necesare pentru rezolvarea profesională a acestei sarcini sunt diverse. Despre acestea se poate afla mai multe în secțiunea următoare. 

Ce abilități necesită jobul de designer web și cum se dobândesc?

Abilitățile necesare pentru jobul de designer web pot fi clasificate în două categorii: hard și soft.

Abilitățile hard pe care trebuie să le aibă designerul web se referă la cerințele tehnice ale jobului. Aici intră cunoașterea:

  • creării aspectului produsului (layout);
  • principiului de navigare pe internet;
  • culorilor și a tipografiilor;
  • principiului abordării adaptabile și mobile-first a designului;
  • dezvoltării cadrelor, a prototipurilor și a software-urilor;
  • lucrului în mediul HTML și CSS;
  • limbajului de programare Java. 

Deși, potrivit multora, cunoașterea HTML și CSS nu este obligatorie pentru designerii web, în anunțurile pentru acest job, companiile includ tot mai des experiența în mediile menționate. Scopul lor este să găsească persoane universale care au cunoștințe de design și abilități de dezvoltare web. 

Pe de altă parte, cunoașterea limbajului JavaScript este o referință și mai bună, deoarece această abilitate îi permite designerului să fie inclus direct în dezvoltare prin toate etapele sale. Angajatorilor le plac profesioniștii care pot fi incluși în mai multe procese pe durata unui proiect.

Toate cele trei abilități menționate se recomandă exclusiv pentru lucrul în echipe mai mari, când pentru realizarea proiectelor este necesară comunicarea cu dezvoltatorii front-end și cu restul programatorilor. 

Pe lângă abilitățile de design și cunoașterea tehnologiei, avem și următoarele abilități soft, aplicabile în diferite poziții din industria IT:

  • gestionarea timpului;
  • cunoașterea managementului de proiect;
  • cunoașterea relațiilor cu clienții;
  • abilități de comunicare;
  • cunoașterea celor mai bune practici ale marketingului digital.

Dacă vreți să aflați mai multe despre educația concretă și abilitățile cerute de jobul de designer web, Web Design Program este locul potrivit pentru voi. Cel mai bun drum de a obține abilitățile necesare pentru o carieră în design web este școlarizarea de un an de zile pentru jobul de designer web, bazat pe realizarea proiectelor reale și a practicii de specialitate, cu minimul necesar de teorie.  

După asimilarea cunoștințelor și abilităților, este timpul pentru pasul următor. Prima provocare pe care trebuie să o depășiți este să ajungeți la prima experiență profesională. 

Cum arată jobul de designer web

Cum se găsește un job de designer web?

Un portofoliu bogat este un mod verificat să ajungeți la primul job de designer web. Însă, se pune întrebarea: Cum se construiește un portofoliu la început de carieră, când nu aveți clienți? Portalul Skillcrush propune următoarele câteva etape.

Prima etapă – creați un site pentru un client imaginar

Cel mai bine este să găsiți un prieten care are nevoie de un site sau să reproiectați pagina brandului preferat. De asemenea, puteți crea un newsletter pentru o campanie imaginară. Ideea este să aveți o mulțime de proiecte diferite din domeniul designului web pe care le puteți prezenta ulterior.  

Școlarizarea pentru un designer web este șansa de a vă construi rapid portofoliul. În doar 12 luni, în programul educațional Design Web de la LINK Academy veți realiza o mulțime de proiecte care se vor crea într-un mediu de afaceri real, cu toate cererile sale. Nu numai că, după finalizarea școlarizării, veți fi pregătiți pentru adevărata muncă, ci veți avea și un portofoliu bogat pentru a vă prezenta abilitățile și experiența în realizarea proiectelor pentru potențialii clienți. 

Etapa a doua – asigurați-vă că portofoliul vostru vă demonstrează abilitățile

Chiar și designul portofoliului îl puteți folosi ca să vă prezentați în cea mai bună lumină. Dacă îl proiectați singur, nu uitați că și prin el vă puteți prezenta abilitățile și talentul. 

Având în vedere că portofoliul este considerat primul contact tangibil pe care îl poate avea un manager cu voi la angajare, valoarea sa este imensă. De aceea, gândiți-vă bine cum veți organiza materialul și ce culori și fonturi veți folosi pentru a vă demonstra în mod subtil părțile forte. 

Etapa a treia – perfecționați-vă elevator pitch

Așa-numitul elevator pitch se referă la șansa de a vă expune ideea în 30 de secunde sau de a vă „vinde” pe sine sau produsul vostru –  ca și cum trebuie să vă prezentați pe durata unei plimbări cu liftul. 

De fiecare dată când intrați pe teren nou sau schimbați rolul actual, aveți nevoie de un „pitch”. Cu el ar trebui să explicați cine sunteți, ce vă deosebește de masă și vă face un candidat de dorit, și cum, în ciuda lipsei de experiență, puteți rezolva una din problemele pe care le are compania. 

Etapa a patra – adaptați scrisoarea de intenție și CV-ul la jobul pentru care aplicați

Deoarece sunteți nou în lumea designului web, niciodată nu aplicați pentru un job fără un CV adaptat și o scrisoare de intenție. 

Faceți-vă timp să aflați cât mai multe despre compania care a postat anunțul. Încercați să identificați tendințele în proiectele pe care le realizează sau potențialul de dezvoltare. De asemenea, luați în considerare menționarea experienței personale cu compania, dacă ați avut una.

În ceea ce privește redactarea CV-ului, încercați să fie la fel ca portofoliul vostru și proiectele prezentate. Dacă utilizați culori, fonturi și modele similare, puteți crea un pachet unic din materialele pe care le aplicați, care va fi branduit. Astfel, veți crește șansele de a fi observat de către managerul care face selecția candidaților. 

Etapa a cincea – căutați joburile care nu cer multă experiență, dar nu vă temeți să aplicați și dacă nu este așa 

Majoritatea portalurilor pentru joburi, precum LinkedIn, vă vor oferi posibilitatea de a filtra oferta de anunțuri după criteriul nivelului de experiență, găsind astfel poziții de începător. Totuși, nu permiteți ca anunțurile care cer experiență de doi, trei ani să vă descurajeze. 

Dacă puteți dovedi că sunteți jucător de echipă, vă place să învățați, dar aveți și abilitățile căutate în anunț, veți obține o șansă de la angajator. 

Design web pentru freelanceri

Design web pentru freelanceri 

Pe lângă frecventele poziții referitoare la companie, gândiți-vă și la posibilitatea de a deveni freelancer. Acest mod de lucru este atractiv datorită unor beneficii, precum flexibilitatea și lucrul la distanță, așadar, statutul de designer liber le oferă mai multe posibilități începătorilor.

Acest principiu de lucru reprezintă o șansă de a obține experiență relativ repede și de a câștiga bani. La început, sumele nu vor fi mari, dar după ce aveți câțiva clienți, veți avea portofoliul format și experiență în comunicarea cu angajatorii, prezentarea muncii, termene reale și stabilirea prețurilor.

Pentru un onorariu mai mic, mulți vor prefera să riște cu un începător, iar exact aceasta este șansa voastră de a arăta că știți. Site-urile precum Upwork sunt specializate în proiecte pe termen scurt, proiecte la care puteți aplica în calitate de începător, fără nicio teamă. 

Cum să vă ridicați abilitățile de design la un nivel superior?

Dacă lucrați deja ca un designer autodidact, există multe modalități de a vă crește prețul. Trecerea prin pregătirea sistematizată pentru a lucra ca designer web la nivel profesional și obținerea certificatului Adobe, se dovedesc a fi o soluție bună.

De exemplu, titlul recunoscut de expert certificat pentru programele Adobe (Adobe Certified Expert pentru Dreamweaver, Photoshop și Illustrator) dovedește că nu sunteți un designer instruit, ci un cunoscător serios de instrumente pentru dezvoltarea soluțiilor de design. 

Pe de altă parte, dacă aveți experiență în designul grafic și vă ocupați cu instrumentele pentru crearea vizualului, precum programul Adobe, vă puteți recalifica foarte ușor pentru jobul de designer web lărgindu-vă astfel paleta de posibilități pentru câștig și dezvoltare profesională. Dacă sunteți talentat și cunoașteți și principiile de bază ale designului, vă aflați pe o poziție de start excelentă.

Abilitățile de codare, designul interfeței cu utilizatorul și elementele de digital marketing le puteți învăța din mers. Cursul menționat de Web Design Program de la LINK Academy este ideal pentru o precalificare rapidă încoronată cu certificatul recunoscut pe plan internațional. 

Designul web reprezintă un mix de sarcini creative și tehnice realizate prin comunicarea cu clienții și colegii într-un mediu dinamic, care stimulează lucrul la propria persoană. Într-un cuvânt, o carieră care merită analizată. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te