Cursul Frontend

Odată cu dezvoltarea internetului, există o nevoie tot mai mare de experți care se ocupă de crearea și îmbunătățirea conținutului web. Printre ei sunt poate cei mai căutați dezvoltatori de frontend.

Cursul Frontend IT

Internetul este un loc de întâlnire global pentru oameni, dar și sursa principală de informații, divertisment și educație. El este format din milioane de site-uri de diferite tipuri și cu diferite scopuri. Pentru ca aceste site-uri să funcționeze cum trebuie, dar și pentru a atrage utilizatori, este necesară implicarea experților.

Abordarea modernă a dezvoltării site-urilor și a aplicațiilor implică o diviziune clară a responsabilităților, care este în legătură directă cu structura internă a site-urilor și aplicațiilor. Astfel a apărut divizarea în dezvoltare frontend și backend, și în consecință, și la programatorii frontend și backend. Această divizare a început odată cu apariția utilizării în masă a internetului în anii ’90 ai secolului trecut.

Site-urile erau atunci mult mai simple, în conformitate cu dezvoltarea de atunci a tehnologiei și cu viteza internetului. Totuși, odată cu dezvoltarea tehnicii, a devenit clar că posibilitățile oferite de World Wide Web sunt mult mai mari. Încă de la mijlocul anilor '90, s-au gândit versiuni mai avansate ale site-urilor web care ar oferi și un grad mai mare de interacțiune cu vizitatorii.

Din dorința de mai multă interacțiune, s-a ajuns la o expansiune a aplicațiilor web. Este vorba, în principiu, despre site-uri cu caracteristicile programelor de calculator. Trebuie totuși subliniat faptul că o înțelegere modernă a web-ului implică faptul că fiecare site are anumite caracteristici ale unei aplicații web. Programarea Frontend se ocupă tocmai cu dezvoltarea site-urilor web moderne și interactive.

Frontend în slujba utilizatorilor finali

Dezvoltatorii Frontend se ocupă de acea parte a site-urilor web pe care utilizatorii o pot vedea și realizează interacțiune cu ei. Este vorba, în primul rând, de designul web și dezvoltarea web frontend. Cu timpul s-a ajuns la diferențiere între aceia care se ocupă în special de design, lucrând în Photoshop, și cei care lucrează în JavaScript, HTML și CSS

În dezvoltarea sa, programarea frontend se concentrează, printre altele, pe:

  • performanțele web;
  • optimizarea search engine;
  • designul responsive al paginii;
  • compatibilitatea cu browserele;
  • aspectul site-ului.

Dezvoltatorii Frontend se străduiesc să ofere o experiență web cât mai bună utilizatorilor, respectând principiile designului site-urilor. Pe de altă parte, tot ceea ce nu se vede și este „în culise” reprezintă activitatea de care se ocupă dezvoltatorii backend. Aceștia se ocupă în principal de server, de aplicații și întreținerea bazei de date.

Ce limbaje trebuie să cunoască un dezvoltator frontend

Ce limbaje trebuie să cunoască un dezvoltator frontend?

Pentru a vă familiariza în mod corect cu activitatea unui dezvoltator frontend, trebuie să aveți anumite cunoștințe. În frontend există „sfânta treime” a limbajelor care este constituită din limbajele de programare HTML, CSS și JavaScript.

HTML – Teoretic, pentru ca site-ul să funcționeze, nu îi trebuie „machiaj”, adică CSS. El poate oferi toate informațiile și în HTML, adică în cod (cum i-ar apărea utilizatorului obișnuit). Mai mult, site-urile aveau la început tocmai un astfel de aspect „rustic”, concentrat pe text. 

HTML are grijă exclusiv de conținutul site-ului, dar nu și de partea sa vizuală. El stabilește ce și unde stă, unde se află alineatele, care este dimensiunea fontului, ce heading se folosește etc. În prezent, HTML este legat de CSS, echivalentul său vizual. Astăzi, HTML5 reprezintă un instrument modern, care este parte indispensabilă a programării frontend, adică „scheletul” fiecărui site web.

CSS – Cascading Style Sheets, adică CSS se utilizează pentru stilizarea elementelor HTML pe site (fonturi, culori, fundaluri etc.). Acest lucru înseamnă că prin utilizarea sa se creează o experiență de calitate a utilizatorului. 

Aceasta se realizează prin utilizarea „stilurilor” care ajută să se creeze partea vizuală a site-ului. Deși CSS nu este în întregime responsabil de designul site-ului, fără el multe site-uri nu ar arăta deloc atractiv și, mai mult decât atât, nu ar funcționa.

JavaScript – Este vorba despre un limbaj de programare care funcționează ca un fel de lipici care unește HTML și CSS. Deși aceste două limbaje sunt extrem de utile, este vorba despre limbaje descriptive, care au limitele lor. JavaScript, pe de altă parte, este un limbaj de programare care este util pentru toate detaliile care necesită programare. Pe lângă acest limbaj, se folosește, de asemenea, și PHP, deoarece se completează reciproc cu capacitățile pe care le oferă.

Experiența de utilizator este o prioritate

Când vorbim despre frontend, trebuie să menționăm și articole legate de designul web. Aici, înainte de toate, ne gândim la experiența de utilizator (User Experience – UX) și interfața cu utilizatorul (User interface – UI). Este vorba despre abilități foarte căutate, fără de care este imposibil să se imagineze site-urile web moderne. Există diferite opinii când vine vorba despre definirea posturilor de muncă. 

Unii consideră că este vorba despre joburi separate, în timp ce alții caută experți care sunt pricepuți în ambele domenii (designeri UX/UI). Indiferent de specificitatea pe care o companie o poate defini pentru sine, în fața noastră sunt prezentate segmente importante de design ale programării frontend.

User Experience Design (UX)

Când vorbim despre experiența de utilizator, ne gândim la modul în care vizitatorii utilizează site-ul sau aplicația web. Pentru aceasta este important modul în care utilizatorii ajung la informațiile dorite, adică dacă sunt ușor accesibile sau este neclar. De aceste probleme se ocupă designul UX, unde se testează site-ul și accesul la opțiuni pe mai multe dispozitive.

Dacă site-ul este complicat de utilizat, utilizatorii vor renunța la el. Pe de altă parte, dacă experiența de utilizator este pozitivă, vizitatorii vor rămâne mai mult timp pe site și vor reveni la el în mod regulat. Dezvoltatorii care se specializează în acest domeniu al programării frontend sunt denumiți de obicei designeri UX. Adesea veți vedea acest titlu în concursuri de gaming, unde accentul este pus pe experiența jucătorului. În acest caz, este considerat frontend tot ceea ce vede jucătorul.

Designul interfeței cu utilizator (UI)

Interfața cu utilizator se ocupă de instrumentele pe care utilizatorii le învață pentru a folosi corect un site sau o aplicație web. Activitatea unui designer UI este ca prin combinarea designului vizual și ale principiilor stabilite ale experienței utilizatorului să creeze aspectul unui site sau al unei aplicații.

În general, există principii generale prin care, indiferent de aplicație, site sau sistem de operare, se subînțelege că utilizatorilor trebuie să le fie servite cea mai logică și mai rapidă soluție. De exemplu, dacă mergem pe un site, nu ar trebui să întâmpinăm situația în care ajungem foarte greu la meniul principal (sau la altele).

La final, pe baza designului creat se accesează programarea de către dezvoltatorul frontend pentru a implementa setările UX/UI într-un site sau o aplicație funcțională.

programare web design

Este cursul Frontend cea mai bună sursă de perfecționare?

Industria IT oferă în prezent poate cele mai bune condiții pentru profesioniști, dar și pentru începători. Există o mare nevoie de noi experți ca urmare a volumului de muncă și dezvoltării rapide a tehnologiei. Dezvoltarea site-urilor și a aplicațiilor este o muncă extrem de interesantă, ceea ce a determinat mulți începători să caute un curs frontend și să se lanseze în lumea dezvoltării web.

Totuși, trebuie subliniat faptul că acest curs nu este totdeauna cea mai bună soluție (deși are avantajele sale), deoarece trebuie cel puțin un an de școlarizare pentru cunoștințele care aduc posibilitatea angajării. Sigur, așa cum obiectivul final este o carieră IT profitabilă, o poziție excelentă de start este programul Frontend JavaScript Development

În acest mod vă puteți baza pe cunoștințe care vă vor ajuta să începeți o carieră de succes. Gândiți-vă la posibilitatea de a lucra de acasă ca freelancer, pentru clienți interni sau externi, pe site-uri precum Upwork sau Peopleperhour. Veți lucra la proiecte interesante, cunoscând oameni din toate părțile lumii și câștigând excelent.

Desigur, cu astfel de cunoștințe dobândite vă puteți hotărî oricând și pentru una dintre companiile IT de succes. Pentru multe joburi în IT sunt deschise constant poziții, și este la latitudinea dumneavoastră să profitați de oportunitățile oferite. Totuși, înainte de a începe alegerea proiectelor de activitate, trebuie să alegeți instituția de învățământ care vă va garanta profesionalismul. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te