Cursul API, Performance and Cloud Testing (Performance and Availability)
Cursul API, Performance and Cloud Testing acoperă testarea API, testarea performanţei şi încărcarea, dar şi impactul unor concepte precum cloud, virtualizarea şi containerizarea asupra procesului de testare a software-ului. Prin patru module, cursanţii au ocazia să înveţe un număr mare de concepte noi care le vor facilita învăţarea prin lumea testării software.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Software Testing and QA Program. |
Descrierea și scopul cursului API, Performance and Cloud Testing
Cursul începe cu povestea despre serviciile web, componentele software fără de care software-ul modern nu poate fi rulat. Sunt prezentate diferite tipuri de servicii web, astfel încât cursanţii au ocazia să înveţe la ce se referă termenii REST şi SOAP. Prin familiarizarea cu postulatele de bază ale funcţionării serviciului web se creează bazele pentru implementarea testării API, adică a testării serviciilor web.
Implementarea eficientă a testării API presupune cunoaşterea instrumentelor de diferite profiluri. De aceea, la cursul API, Performance and Cloud Testing, cursanţii se familiarizează mai întâi cu instrumente precum cURL şi HTTPie. Este vorba de instrumente care pot simula clienţii în comunicarea în reţea şi astfel să permită verificarea diferitelor aspecte ale funcţionării serviciilor web. Pe lângă astfel de instrumente, care pot fi considerate universale, cursul acoperă şi utilizarea programelor SoapUI şi Postman. Acestea sunt programe specializate pentru lucrul cu servicii web. Acestea permit dezvoltarea, simularea, apelarea şi inspectarea serviciilor web, precum şi efectuarea diferitelor tipuri de testare – testare funcţională, testare de încărcare, testare de disponibilitate şi de securitate.
A doua parte a cursului API, Performance and Cloud Testing este dedicată conceptului de încărcare a serverului web şi componentelor aplicaţiei care funcţionează într-un astfel de mediu. Astăzi, aproape că nu există un sistem software a cărui funcţionare să nu implice componente situate pe un server web. Vorbim despre componente care, prin urmare, trebuie să poată servi zeci, sute şi chiar mii sau milioane de utilizatori într-o singură zi. Acesta este motivul pentru care conceptul de încărcare şi evaluarea acestuia au o importanţă deosebită în lumea testării software. Cursanţii au ocazia să înveţe cum pot, folosind instrumentele ApacheBench şi Apache JMeter, să efectueze testarea de încărcare şi performanţă a unui sistem software care funcţionează într-un server web.
La finalul cursului API, Performance and Cloud Testing, există o poveste despre concepte care nu aparţin direct lumii testării software, dar o influenţează puternic. Vorbim despre conceptele precum cloud, virtualizare şi containerizare. Fiecare dintre ele influenţează într-un anumit fel munca echipelor de testare şi QA. Pentru început, diferite medii cloud pot oferi capabilităţi hardware şi software care se pot obţine la cerere în câteva secunde şi care se pot folosi pentru a efectua testarea software-ului. Virtualizarea şi containerizarea oferă echipelor de testare software abilitatea de a crea cu uşurinţă medii virtuale de testare fără a cheltui timp cu configurarea redundantă şi fără a irosi resursele valoroase. Cursanţii au ocazia să înveţe să folosească Docker, cel mai cunoscut sistem de gestionare a containerelor din prezent şi, în acest fel, să-şi completeze gama de competenţe IT care le va facilita ocuparea unui loc de muncă şi profesarea în testarea software.
Scopul cursului API, Performance and Cloud Testing este de a instrui cursanţii în implementarea practică a testării API, a testării performanţei şi a testărilor susţinute de mediul cloud şi virtualizare. Cursanţii vor învăţa ce sunt serviciile web şi care este rolul lor în funcţionarea produselor software moderne. Vor avea ocazia să înveţe cum funcţionează protocolul SOAP şi modelul arhitectural REST. În procesul de testare a serviciilor web, cursanţii vor învăţa cum să folosească programele cURL, HTTPie, SoapUI şi Postman. Aceştia vor fi, de asemenea, instruiţi să utilizeze diverse instrumente de testare a performanţei şi a încărcării, cu ApacheBench şi Apache JMeter, care sunt instrumente de top. La finalul cursului API, Performance and Cloud Testing, cursanţii vor învăţa ce înseamnă termenii cloud, virtualizare şi containerizare şi cum pot fi utilizaţi în procesul de testare software.
Cursul API, Performance and Cloud Testing vă va răspunde la următoarele întrebări
Ce sunt serviciile web?
Funcționarea sistemelor software de astăzi nu poate fi imaginată fără servicii web. Acestea sunt componente de aplicație autonome care expun anumite resurse pentru utilizare de către clienții lor. Resursele pot fi date, dar și funcționalități pe care serviciile le realizează în locul clienților. Funcționarea serviciului web constă în acceptarea solicitarilor clienților, procesarea acestora și livrarea rezultatelor.
Serviciile web și-au câștigat rolul lor important în arhitectura sistemelor software datorită numeroaselor avantaje pe care le aduc dezvoltării software. Pentru început, ele permit comunicarea componentelor aplicației create de diferite tehnologii și partajarea funcționalității atunci când este vorba de mai mulți clienți. În plus, serviciile web facilitează realizarea cuplajului liber prin componente independente care comunică prin intermediul serviciului. În cele din urmă, serviciile web permit sistemelor moștenite (engl. legacy) să continue să funcționeze și să fie actualizate.
Din cauza tuturor celor de mai sus, nu este greu de concluzionat că proiectarea și crearea de servicii web este un aspect important al ingineriei software. La fel de importantă este și disciplina testării serviciilor web, care este unul dintre subiectele abordate în cursul API, Performance and Cloud Testing.
Ce este SOAP și ce este REST?
Lumea serviciilor web este dominată de două concepte – SOAP și REST. Înțelegerea lor este crucială pentru testarea cu succes a serviciilor web și de aceea li se acordă o atenție deosebită în cursul API, Performance and Cloud Testing.
Ambele tipuri de servicii web necesită un mediu client-server pentru execuția lor, în care clienții inițiază comunicarea cu servicii care le pun la dispoziție anumite resurse. Cu toate acestea, comunicarea între clienți și servicii se realizează într-un mod diferit cu serviciile SOAP și REST. Când vine vorba de serviciile SOAP, regulile de comunicare sunt definite de protocolul SOAP, unde SOAP dictează formatul pentru trimiterea și primirea mesajelor. Pe de altă parte, REST este un stil arhitectural pentru construirea așa-numitelor servicii web RESTful, adică servicii web a căror funcționare se bazează în întregime pe postulatele protocolului HTTP. Astfel de servicii folosesc HTTP și metodele sale ca interfață de comunicare comună, URL-uri pentru resursele de adresare și JSON ca format de reprezentare a datelor. Ambele tipuri de servicii sunt acoperite în detaliu în cursul API, Performance and Cloud Testing.
Ce este testarea API?
Serviciile web sunt adesea denumite prin termenul API, care înseamnă interfață de programare a aplicațiilor (engl. application programming interface). Un API este o interfață care permite unei componente software să comunice cu alta. Când vine vorba de servicii web, o astfel de comunicare se realizează prin intermediul rețelei, urmând regulile unui protocol de comunicare (în principal HTTP). Tocmai de aceea, termenul de testare API se referă la procesul de testare a serviciilor web, adică la interfața de comunicare pe care o expun.
Testarea serviciilor web, adică testarea API, presupune verificarea funcționării, fiabilității, performanței și securității serviciilor pe care le pun la dispoziție utilizatorilor. Luând în considerare importanța serviciilor web în lumea software-ului modernă de astăzi, nu este surprinzător faptul că testarea serviciilor web este una dintre cele mai importante domenii ale testării software-ului. Totuși, acesta este un tip de testare software care necesită cunoașterea diferitelor concepte legate de comunicarea în rețea între computere pentru implementarea corectă. Prin urmare, la cursul API, Performance and Cloud Testing, participanții au posibilitatea de a se familiariza cu diferite concepte precum HTTP, IP, SOAP, REST, WSDL, XML, JSON, toate pentru a putea naviga mai ușor în lumea testării software-ului.
La ce se folosesc SoapUI și Postman?
Meseria de testare a serviciilor web presupune utilizarea unor instrumente specializate care pot simula clienții ce comunică cu serviciile web. Astăzi există un număr mare de astfel de instrumente, iar în cursul API, Performance and Cloud Testing se acordă o atenție deosebită instrumentelor SoapUI și Postman.
SoapUI este un program de testare a serviciilor web care poate oferi utilizatorilor săi o gamă largă de posibilități. Unele dintre cele mai importante sunt dezvoltarea, simularea, apelarea și inspecția serviciilor web, precum și posibilitatea efectuării diferitelor tipuri de testare – testare funcțională, testarea de încărcare, de disponibilitate și de securitate. Chiar dacă conține denumirea Soap în numele său, SoapUI nu se limitează la testarea serviciilor SOAP, dar un astfel de instrument poate fi folosit și pentru a verifica funcționarea serviciilor REST.
Postman este un instrument cu capabilități similare cu SoapUI. Cu toate acestea, este un program ceva mai modern, cu un set mai bogat de funcționalități, astfel încât Postman poate facilita fiecare segment de lucru cu serviciile web. Cele mai importante funcționalități ale sale includ: consumarea, proiectarea, testarea, documentarea și monitorizarea serviciilor web, crearea de servere false și detectarea proprietăților serviciilor web.
Ce este JMeter?
Volumul de lucru software este un termen care se referă la cantitatea de muncă pe care software-ul o poate face într-o anumită perioadă de timp. Este un factor important care afectează direct performanța, fiabilitatea, gradul de utilizare și scalabilitatea sistemelor software și, prin urmare, este un termen care trebuie înțeles ca un aspect cheie al dezvoltării, testării și întreținerii unui software de calitate. Programe precum JMeter pot ajuta la realizarea unei astfel de lucrări.
JMeter este un program de calculator foarte puternic care permite testarea ușoară a performanței. Cu toate acestea, JMeter nu se limitează la acest tip de testare, așa că este posibil să îl utilizați pentru a implementa testarea unitară, de regresie, funcțională, API. Poate fi folosit și ca monitor al traficului de rețea folosind serverul proxy încorporat. Pe scurt, JMeter poate fi folosit pentru a efectua o mare varietate de teste care vizează sistemele care rulează pe un server.
În cursul API, Performance and Cloud Testing, utilizarea programului JMeter este acoperită în detaliu, astfel încât participanții au posibilitatea de a afla ce sunt planurile de testare, cum să simuleze utilizatori reali, ce sunt eșantionările, controlerele, ascultătorii și alte concepte caracteristice pentru programul JMeter.
Cum poate ajuta cloudul la implementarea testării software-ului?
Cloud este un termen care se referă la infrastructura hardware și software disponibilă pe internet. În loc să prelucreze, să stocheze și să manipuleze datele folosind servere locale sau computere personale, cloudul implică faptul că astfel de sarcini sunt efectuate de resurse hardware și software situate pe servere la distanță.
Cloudul este foarte important pentru oricine dorește să facă teste software din mai multe motive. Pentru început, în cadrul platformelor cloud sunt publicate tot mai multe programe, așa că în astfel de situații este imperativ să cunoaștem postulatele de bază ale cloud computing-ului. În plus, platformele moderne de cloud au un număr imens de servicii sub umbrela lor, inclusiv cele care pot fi utilizate pentru testarea software-ului mai rapidă și mai eficientă folosind resurse hardware și software care există în cloud. De aceea, în cursul API, Performance and Cloud Testing veți citi despre postulatele de bază ale modelului cloud, dar și despre platformele cloud populare precum Azure, AWS și Google Cloud Platform.
Ce este Docker?
În lumea IT, dezvoltarea software-ului se face pe computere diferite de cele în care un astfel de software va fi găzduit atunci când utilizatorii reali încep să-l folosească. Cu alte cuvinte, mediile de dezvoltare și producție pentru rularea software-ului sunt aproape întotdeauna diferite. În timpul dezvoltării, se întâmplă foarte des ca software-ul să funcționeze fără probleme în mediul de dezvoltare, în timp ce în mediul de producție apar erori din cauza diferențelor de configurare. Asemenea probleme și similare sunt rezolvate folosind așa-numitele containere, iar cel mai cunoscut sistem de manipulare a containerelor este Docker.
Docker permite ca aplicațiile să fie împachetate împreună cu mediul de rulare complet și toate dependențele în entități autonome numite containere. Containerele permit testerilor de software să testeze software-ul în condiții care se vor aplica în producție. Cu alte cuvinte, Docker ne face să nu ne gândim la mediul în care va fi executat software-ul nostru, adică dacă va fi un computer cu Windows, Linux sau un alt sistem de operare și dacă un astfel de sistem va avea tot ce este necesar pentru a putea să funcționeze fără probleme aplicația. Singurul lucru care trebuie luat în considerare la livrarea unei astfel de aplicații este dacă sistemul țintă are instalat Docker-ul.
Cursul API, Performance and Cloud Testing se ocupă de postulatele de bază ale utilizării Docker-ului, astfel încât participanții au posibilitatea de a afla ce sunt imaginile, pentru ce sunt registrele, cum sunt create containerele și cum este posibil să creeze o imagine independent.
Planul și programa cursului
Modulul 1: Lumea serviciilor web
- Introducere în serviciile web
- Clienți de servicii web
Modulul 2: Testarea API
- Testarea serviciului SOAP
- Testarea serviciului REST
- SoapUI
- Postman
Modulul 3: Testare de încărcare
- Încărcare și scalare
- JMeter
Modulul 4: Cloud și virtualizare în lumea testării
- Aplicarea cloudului în testarea software-ului
- Virtualizare și testare
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te