Bazele designului UI
La un moment dat, site-urile și programele erau modeste din punct de vedere vizual. A fost important să se încarce rapid și să furnizeze informații, în timp ce designul era în conformitate cu capacitățile tehnice ale vremii. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, aspectul a devenit un element mai important. Aceasta este o provocare pe care o întâlnesc profesioniștii UI.
Când vorbim despre aspectul, prezentarea și interactivitatea unui site sau a unei aplicații, atunci, mai întâi de toate, ne referim la mediul de utilizare. Scopul designului UI este de a crea un mediu care să atragă utilizatorul, dar care îi va ușura și munca. Acest domeniu este deseori confundat cu designul UX (user experience), deși există diferențe semnificative. În timp ce experiența de utilizator este axată pe funcționalitate, UI se ocupă de estetică, adică de ceea ce vede utilizatorul.
Ce face designerul UI?
Designerul UI este responsabil pentru proiectarea fiecărei pagini cu care utilizatorul interacționează, mai precis, pentru crearea soluțiilor grafice, ilustrații și iconițe. Scopul principal este acela de a găsi un echilibru între funcționalitate și estetică. De exemplu, un site web trebuie să fie plăcut pentru ochi, dar, în același timp, trebuie să fie clar unde este și la ce se folosește. Este ușor pentru utilizator să facă față, chiar dacă se întâlnește pentru prima dată cu interfața.
Designerii UI știu că utilizatorii sunt responsabili în primul rând de evaluarea activității lor. De aceea este important ca interfața să fie inspectată, acordând atenție următoarelor detalii:
- comenzile ar trebui să respecte regulile general acceptate;
- interfața cu utilizatorul ar trebui să fie clară în câteva secunde;
- fiecare unitate (de exemplu, site-ul web) ar trebui să aibă o funcție clară;
- designul trebuie să fie consecvent;
- opțiunile și controalele trebuie să fie localizate în locuri logice, proeminente.
Prin urmare, este important ca designerul să țină cont întotdeauna de cine este grupul țintă pentru care este proiectat proiectul. Cu cât este mai bine familiarizat cu dorințele, obiceiurile și obiectivele utilizatorului, cu atât aspectul final este mai bun.
Principalele responsabilități ale designerului UI
Este foarte important ca interfața să fie funcțională și, în același timp, plăcută din punct de vedere vizual. Când vine vorba de responsabilități, jobul unui designer de utilizator implică:
- branding;
- design vizual;
- interactivitate și animație;
- moodboard, wireframe, mockup;
- implementarea designului UX.
Faza de proiectare implică, de asemenea, crearea unei reprezentări mult mai detaliate a interfeței. Platforma inițială este o schiță, adică un wireframe, realizată în faza de planificare. Deoarece wireframe se caracterizează printr-o lipsă de detalii, designerul web creează o reprezentare mult mai detaliată a site-ului care urmează să fie creat. Este un fel de machetă digitală (mockup) care prezintă un aspect mai detaliat al mediului de utilizator.
Pentru a finaliza cu succes munca, profesioniștii UI respectă anumite reguli care îi ajută să vină cu cea mai bună soluție. Acestea sunt anumite reguli „nescrise” pe care fiecare designer mai bun le respectă în activitatea sa de zi cu zi.
Segmente importante ale interfeței cu utilizatorul
Atunci când lucrați, este necesar să urmați anumite lucruri pentru a atinge obiectivul dorit. Fiecare designer are propria sa abordare a lucrării, dar câteva dintre elementele de bază sunt comune.
Utilizarea elementelor general acceptate - Folosind elemente cunoscute (meniuri derulante, taguri, glisoare, pictograme ...), utilizatorul va ști pentru prima dată când întâlnește un site sau un program ce este și la ce se folosește. Acest lucru grăbește familiarizarea cu interfața și chiar dacă există anumite specificități, acestea sunt mai ușor de stăpânit atunci când se știe restul.
Utilizarea strategică a culorilor - Culorile sunt extrem de importante în design, mai ales când vine vorba de crearea interfeței. Nu numai că acea culoare se folosește pentru un mediu confortabil, ci poate fi folosită și pentru a face ca anumite elemente să iasă în evidență.
Contrastul, texturile și culorile servesc pentru a atrage atenția asupra elementelor importante, dar și pentru a ne ajuta să găsim opțiuni importante. Când proiectați, rețineți că interfața cu utilizatorul poate fi afișată în diferite rezoluții și dimensiuni de ecran.
Tastați cu ajutorul tipografiei - Indiferent dacă este un site, o aplicație sau un program complex, este important ca toate segmentele produsului să fie afișate corect. Acest lucru înseamnă că ar trebui să utilizați dimensiuni de fonturi diferite pentru anumite segmente, dar să alegeți și acele fonturi ușor de citit. Utilizatorul va putea identifica imediat piese proeminente bazate pe aspectul plăcii, ceea ce va facilita munca.
Toleranță la erori - Chiar dacă produsul final este perfect proiectat, acest lucru nu înseamnă că utilizatorii nu vor face greșeli. Vor face din greșeală clic pe ceva sau vor tasta informații greșite. În acest caz, interfața trebuie să fie tolerantă și să ofere o revenire la starea anterioară. Acest lucru este deosebit de important atunci când utilizatorul are nevoie de timp pentru a completa un formular.
Dacă nu există nicio modalitate de a corecta eroarea, utilizatorul va anula acțiunea dată. Chiar și atunci când există o greșeală majoră, este important să fie întotdeauna clar despre ce s-a întâmplat și cum să corectăm problema.
Posibilități suplimentare pentru utilizatorii avansați - Odată cu introducerea interfeței, va fi dezvoltată necesitatea unor capabilități suplimentare. Să luăm un exemplu de program - utilizatorul va explora mai întâi opțiunile pentru a găsi unde se află un anumit lucru. După un timp, va dori să economisească timp folosind comenzile rapide de pe tastatură. Instalatorii profesioniști folosesc doar comenzi rapide pentru a efectua acțiuni dorite în programe precum Adobe Premiere.
Legătura dintre UI și designul UX
Experiența de utilizator (UX) și interfața cu utilizatorul (UI) sunt interconectate. Și, în timp ce pentru unii, designul UX este extrem de important, abia când se asociază cu designul interfeței, se obține produsul final. Un exemplu bun este un site frumos proiectat, dar neclar în ceea ce privește utilizarea. În acest caz, este, evident, un design bun al utilizatorului de utilizator și o experiență slabă a utilizatorului. Există și cazuri inverse - când întâlnim un site roz și funcțional. Ceea ce este mai rău poate fi discutat, dar cu ce poate fi oricine de acord este că nu ar trebui să existe deloc astfel de exemple.
De aceea, este important ca experții să lucreze îndeaproape pentru a satisface funcționalitatea și estetica, care, în cele din urmă, atrage clienții și le face munca mai ușoară. Mulți angajatori caută experți UI/UX, mai ales când vine vorba de designul web.
Cum să devii designer UI/UX
Motivul este clar - aceste locuri de muncă se completează reciproc, așa că este întotdeauna recomandabil să ai pe cineva care cunoaște ambele părți ale monedei. Nu trebuie trecut cu vederea nici momentul financiar, în cazul în care la un preț mai mic, compania primește un expert care acoperă două domenii.
Deși experții UI/UX sunt foarte căutați, nu este atât de ușor să găsești designeri care sunt experți de top în ambele domenii. Se întâmplă adesea că aceștia sunt profesioniști pricepuți în ambele domenii, dar nu sunt maeștri ai niciuneia dintre ele.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să pășești în această lume a designului, mai ales dacă ai stăpânit unul dintre aceste două domenii. Vestea bună este că designul UI și UX necesită dobândirea competențelor similare: comunicare, organizare, creativitate, îngrijire pentru clienți, gândire vizuală etc. Este de la sine înțeles că va trebui să înveți cum să utilizați instrumentele de design UI / UX potrivite.
Indiferent dacă doriți să vă concentrați pe o ramură a designului de utilizator sau doriți să le acoperiți pe ambele, se așteaptă să aveți anumite cunoștințe. Nu trebuie menționat că ar fi un mare plus dacă aveți diplome și certificate internaționale. La final, trebuie menționat că este vorba de un domeniu foarte rentabil, în care designerii sunt bine plătiți, indiferent dacă este UI, UX sau o poziție de proiectare combinată.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te