Cum să deveniți blogger: Sfaturi pentru începători

Dacă vă place să scrieți, aveți atitudini solide și doriți să le împărtășiți cu un număr mare de persoane, internetul este locul potrivit pentru voi și noul vostru blog. Mai rămâne doar să învățați cum să deveniți blogger și sunteți pregătiți!

Cum să deveniți blogger lucru pe calculator

Oamenii au dorit dintotdeauna să-și împărtășească punctele de vedere cu alții, dar niciodată nu a fost atât de ușor să ajungă la public, cum este astăzi. Acum, cu ajutorul internetului, puteți să vă împărtășiți gândurile cu milioane de oameni și în acelaşi timp să şi câștigați bani. În timp ce mulți se îndreaptă către formatul video și YouTube, nu toți doresc să comunice în felul acesta.

Scrisul este încă o îndemânare extrem de apreciată, care oferă, în același timp, anonimitate. Dacă v-ați recunoscut aici, atunci crearea unui blog este cea mai bună opțiune pentru dvs. Există multe motive pentru a începe un blog. Unii vor să-și împărtășească opiniile, în timp ce alții preferă câștigurile din intelect. Oricare ar fi motivul, primele întrebări sunt întotdeauna aceleași - ce este mai exact un blog și cât de complicat este să creăm unul?

Ce este un blog?

Înainte de a începe aventura de a scrie și de a vă împărtăși cunoștințele cu lumea, trebuie să știți ce este ceea ce oferă blogul. Spre deosebire de un site mai complex, care acoperă mai multe teme, blogul este un format mult mai personalizat. Pe el, persoana (sau mai multe) scrie despre anumite teme exprimându-şi propria opinie. Temele sunt ,de obicei, foarte precise: alimente, jocuri, tehnică, animale de companie, filme...

Spre deosebire de portalurile de informare, unde este important să scrieți în mod obiectiv, blogurile sunt, în esență, coloane de știri online. Asta înseamnă că puteți scrie despre ce vreţi, în modul în care vă place cel mai mult, adresându-vă adesea la prima persoană, direct cititorului. Deci, aveți libertatea absolută de a crea conținutul aşa cum doriți. Aici ajungem la prima „provocare” - despre ce să scriem?

Cum se începe un blog

Deschiderea unui blog necesită, în primul rând, alegerea unei teme, deoarece toate celelalte etape depind de ea. Mulți fac greșeala și optează pentru domeniul „pe care toată lumea îl iubește”, chiar dacă nu știu prea multe despre el sau nu îi interesează prea mult. Scrierea unui blog necesită dedicație, de aceea este foarte important să înțelegeți cu adevărat tema despre care urmează să scrieți (sau sunteți atât de interesat încât sunteți pregătiți să învățați din mers).

Alegeți o temă pentru blog

Dacă faceţi ceva doar din cauza unui potențial câștig, veţi avea probleme încă de la început. Şi anume, blogul este o expresie a unei poziții pe o temă și dacă nu aveți o opinie puternică și profesionalism, cititorii vor observa asta.

O opțiune pentru inspirație și găsirea unei nișe a viitorului blogger este de a căuta termenul principal cu ajutorul instrumentului Google Trends. Înainte de a începe un blog, este bine să verificați care este numărul de căutări pentru un anumit termen (respectiv un domeniu) la nivelul anului și puteți chiar să comparați doi termeni competitivi.

Totuşi, nu vă faceți griji dacă interesul este mare sau nu, publicul va veni dacă conținutul dvs. este de calitate și original. Prin această abordare, comunitatea cu care împărțiți interesele vă va recunoaște ca autoritate în acel domeniu. Cu vizitatori credincioși, vor veni şi mai multe vizite, dar și multe oportunități de câștig.

Alegeți un nume

Deși acționează ca o problemă secundară, alegerea numelui este extrem de importantă din mai multe motive. În primul rând, cu numele faceți primul pas către crearea unei mărci recunoscute. De aceea, este important ca numele să prezinte clar cititorilor despre ce este vorba în blog.

Numele trebuie să conțină un cuvânt sau un termen care să explice despre ce este vorba (de ex. „Sfaturi pentru programatori freelance”). Când alegeți un nume, țineți cont de faptul că este bine ca acesta să poată fi ușor memorat și pronunțat.

Există şi o altă abordare, adică numele dvs. de blog nu explică despre ce este vorba. În acest caz, aveți mai multă libertate de a da nume. Poate fi chiar un cuvânt fictiv sau o abreviere, despre care, cu timpul, veți construi un brand. În felul acesta veţi urma exemple ale numeroaselor branduri mondiale de succes, ale căror nume nu explică „la prima vedere” despre ce este vorba.

Având în vedere că este vorba de internet, gândiți-vă şi la felul în care va arăta adresa URL, dar și care ar fi amestecul pe rețelele sociale. Deși se pare că aceste elemente nu sunt atât de importante, după ce alegeți un nume și rezervați numele de domeniu, este mai greu să schimbați totul.

Creați un site

Acum, când aveți un nume, trebuie să rezervați domeniul și să alegeți hosting-ul pentru site-ul dvs. Adesea, este posibil să rezolvați ambele lucruri într-un singur loc. Deși plata domeniului și a gazdei/hosting-ului reprezintă o investiție inițială, aceste costuri pot fi ignorate. Este posibil să scrieți pe platformele deja existente, cum ar fi Tumblr sau Medium, dar în acest caz nu aveți multe opțiuni pentru a genera bani din creativitatea dvs.
Oricum, vă recomandăm să faceți site-ul așa cum trebuie încă de la început, pentru a evita orice fel de inconveniențe în activitatea viitoare. De regulă, pentru editarea blogurilor se utilizează platforma Wordpress. Este gratuită, ușor de folosit și modificată cu numeroase extensii.

În cadrul Wordpress, este posibil să alegeți teme care să ofere o identitate vizuală a site-ului dvs. Dacă nu sunteți mulțumit de această ofertă, o alegere excelentă este Theme Forest, care oferă o selecție excelentă de teme. Există o mulțime de teme gratuite pe internet, dar aveți în vedere că, uneori, calitatea trebuie să se şi plătească. Este important dacă programatorul care a realizat tema să fie verificat, dacă puteți să vă bazați pe ajutorul său în cazul eventualelor erori/bugs, cât și dacă se fac actualizări regulate. Desigur, acest lucru nu este tot, dacă doriți să aflați mai multe, citiți textul care explică mai în detaliu cum să realizați site-ul.

bloggerițele editează site-ul pe calculator

Cum să editați un blog

Când aveți toate lucrurile tehnice stabilite, vine rândul editării blogului. Aveți în vedere ca site-ul dvs. să fie uşor de urmărit și de accesat. Asta înseamnă că meniul site-ului ar trebui să fie clar, concentrându-se pe informațiile de bază. Nu uitați să inserați pagina „Despre noi”, unde vă veți descrie pe dvs., misiunea dvs. cu blogul și veţi introduce formularul de contact.

Și în timp ce blogul ar trebui să arate bine, asta nu ar trebui să afecteze funcționalitatea. Pagina principală trebuie să fie transparentă, fără a exagera cu opțiuni. Aveți în vedere că vizitatorii site-ului vor petrece câteva secunde în care trebuie să-i faceţi să rămână. Veți face acest lucru, în primul rând, cu conținutul, cu fotografii atractive și cu titluri.

Învăţaţi cum să folosiţi WordPress

Înainte de a scrie, trebuie să stăpâniți principiile de bază a utilizării CMS (Content Management System), în acest caz, aceasta este platforma WordPress. Această platformă este extrem de populară, în primul rând pentru că este ușor de folosit, cel puțin atunci când este vorba de elementele de bază.

Desigur, pentru acțiuni mai serioase, aveți nevoie de un nivel mai ridicat de cunoștințe, pe care le puteţi obține printr-un curs WordPress. Însă baza o puteţi stăpâni rapid, adică plasarea textelor, fotografiilor și videoclipurilor. Veţi stăpâni rapid opțiunile de bază (Posts - add new sau Pages - add new), dar mult mai important este - modul în care scrieți.

Începeți să scrieți!

Ați ajuns în stadiul în care aveți un site funcțional. Acum, este necesar „doar” să introduceți conținutul respectând regulile de bază. Trebuie să aveți în vedere faptul că cititorii vor trece peste textele dvs. uitându-se la titluri, fotografii, începutul unor paragrafe, linkuri... După aceea, poate își vor face timp pentru a citi întregul text.

Evident, cu acest lucru este de acord şi Google, deoarece regulile SEO de scriere se potrivesc în mare măsură cu obiceiurile cititorilor online. În primul rând, aici ne referim la părțile de bază ale fiecărui text. Ca începător, o idee bună este să începeți cu regulile de bază ale optimizării conținutului. În felul acesta, inițial, veți crea un conținut care va fi bine clasat în căutări.

Pe scurt, atunci când scrieți despre ceva, încercați să extrageți cuvântul-cheie, adică termenul pe care l-ați evidenția ca fiind cel mai important. Nu numai că este bine ca acel cuvânt-cheie să se afle în locuri importante din text, ci vă va fi mai ușor să vă concentrați asupra temei, deoarece vă veți „învârti” în jurul cuvântului-cheie. Dacă ne uităm la construcţia textului, există câteva lucruri importante pe care trebuie să le îndepliniți în WordPress:

Titlul (Title) - atrage cititorul și, practic, îl îndeamnă să dea clic pe linkul textului
Introducere în text - stabilește premisa de bază a textului, adică ce se așteaptă în continuare de la noi.
Între-titluri - împărțiți textul în fragmente pentru o citire mai ușoară. Între-titluri servește şi pentru a intriga cititorul să continue să citească.
Fotografia - întotdeauna textul trebuie ilustrat cu o fotografie pe care ați făcut-o singur sau ați obținut-o legal. Nu încercați să „furați” imaginile, deoarece vă poate costa mult!
Linkuri - legați textul pe care îl scrieți cu alte articole din blog, dacă sunt similare. În felul acesta oferiți cititorului opțiunea de a se familiariza cu conținutul suplimentar și astfel rămâne pe blog.

Dacă aveți instalat un plugin SEO, ca de exemplu, Yoast, în acest caz, veți avea și o analiză completă a textului cu informații despre ce să adăugați, să eliminați sau să modificați.

Pe lângă textul însuși, puteți încărca în postări şi galeria de imagini, clipuri video, infografică și clipuri audio. Totul depinde de ce blog aţi conceput. În unele cazuri, videoclipul este inevitabil, în timp ce în alte cazuri, fotografia va fi mai importantă.

camera înregistrarea atașamentului pentru internet

Cum să gestionaţi un blog

Acum, când ați publicat primul dvs. post, lucrurile devin mai complexe. Dacă doriți să vă angajați serios în blogging, trebuie să planificați în avans publicațiile. Asta înseamnă că trebuie să aveți un plan serios de producție. Planificați pe termen lung, cercetați care sunt datele importante din an care vor fi cele mai solicitate. De exemplu, dacă creați un blog despre călătorii, atunci cu siguranță, acestea vor fi Anul Nou, sărbătorile naționale semnificative (mai ales dacă sunt conectate cu weekendul)...

Explorați bine nișa de care vă veţi ocupa și creați un calendar al conținutului. Pentru a gestiona blogul corect, o idee bună este să aveți textele pregătite dinainte. Trebuie să le programați pentru publicare pentru date importante. În funcție de timpul dvs. liber, planificați textele pe care le veți publica săptămânal. Este mai bine ca textele să meargă mai rar, dar să fie de calitate, decât să vă concentrați pe cantitate.

Textele publicate nu reprezintă garanția succesului, pentru că cineva trebuie să le şi vadă. Pentru ca atitudinile dvs. să ajungă la potențialii cititori, trebuie să vă ocupați de promovarea blogului dvs.

Promovați-vă blogul

Există două căi până la cititorii noi, o cale este cea naturală și cealaltă este prin reclamă. Și în timp ce publicitatea pe internet este o alegere bună de a citi, este recomandat să vă orientaţi mai întâi pe calitatea conținutului și pe optimizarea SEO-ului. Astfel, şi anunțurile plătite vor da rezultate mai bune, deoarece vizitatorii ajunși pe blog prin intermediul anunțurilor vor răspunde mai bine la prezentarea dvs.

Totuşi, înainte de a începe să cheltuiți bani pe reclame Pay-Per-Click (PPC), străduiți-vă să maximizați site-ul în moduri „gratuite”. Una dintre modalitățile de bază este crearea de conturi pe cele mai populare rețele sociale. Facebook este, cu siguranță, baza, iar dacă tema de care vă ocupați este atrăgătoare din punct de vedere vizual, Instagram este soluția ideală. Încercați să încărcați postări zilnic, care vor anima oamenii să viziteze site-ul dvs. Pentru rezultate semnificative, și aici va trebui să plătiți pentru publicitate, dar pentru început va fi suficient să atrageți în mod natural vizitatorii.

Străduiți-vă ca al dvs. cuvânt să se audă departe, prin legarea altor site-uri de blogul dvs. Inițial, va trebui să îi contactați și poate să le oferiți un fel de cooperare. Mai târziu, cu siguranță va fi mai ușor, mai ales dacă aveți de tratat teme extrem de interesante pentru grupul dvs. țintă.

Profitați de ocazie și mergeți în locurile în care se întâlnesc potențialii dvs. cititori (târguri, ateliere de creație, seminarii...). Aceasta este o oportunitate ideală de a atrage atenția asupra dvs. și a blogului dvs. și, în consecință, să vă măriți vizitele, dar și capacitatea de a dezvolta cu succes o afacere.

Nu uitați de newsletter ca modalitate de conectare cu cititorii (și potențialii clienți). Este, cu siguranță, important să câștigi un public nou, dar la fel de important este să îl păstrați și pe cel vechi. Veți face acest lucru prezentându-le un conținut fantastic, nou, sub formă de newslettere la care au aplicat. La un moment dat, veți realiza că e-mail marketing este extrem de rentabil, deci este de dorit să dobândiți cunoștințe avansate în acest domeniu.

Cum câştigă bloggerii?

Dacă doriți să câștigați bani ca blogger, trebuie să cercetați în detaliu piața care vă interesează. Asta înseamnă că vă interesează cine este concurența dvs., cât de multe dintre temele pe care le scrieți sunt solicitate pe Google și, în general, cât de mare este piața pe care intenționați să vă direcționați.

Dacă creați un blog doar pentru a câștiga, această cercetare va funcționa la început și, în conformitate cu câștigul, vă va direcționa blogul. În funcție de tema blogului, puteți câștiga bani în mai multe moduri: prin intermediul bannerelor, a conținutului sponsorizat (native advertising), affiliate marketing… Câți bani veți câștiga depinde, în primul rând, de dvs. și de cât timp sunteți dispus să investiți în blog.

Desigur, pentru a vă angaja profesional în blogging, și în felul acesta să câștigați foarte bine, trebuie să dobândiți experiență, pentru început, cu scrisul și gestionarea site-ului. Dacă sunteți serios în intenția de a câștiga bani de pe internet, luați în considerare unul dintre programele educaționale care oferă cunoștințe în acest domeniu.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te