E-commerce în România: Iată cum să începeți vânzarea online pe piața locală 

Termenul de e-commerce se referă la o serie de procese de afaceri în rețea, realizate prin internet și alte sisteme electronice. Acest termen include achiziția, vânzarea, marketingul digital, transferul de bani, logistica, schimbul și colectarea de date etc. 

E-commerce în România

De ce e-commerce în România este o șansă de afaceri foarte bună

Când este vorba de piața regională, e-commerce în România are parte de o creștere mare. Deși cercetările arată că consumatorii plătesc în continuare marfa după preluare, plata online cu cardul este în mod clar în mare creștere. 

În 2020, pentru mulți români, cumpărăturile online au devenit o practică obișnuită, iar în unele cazuri, și obicei. Cu alte cuvinte, nu există niciun motiv să nu vă gândiți la o carieră în acest domeniu doarece puteți câștiga foarte bine pe internet. Dacă aveți o idee despre ce produs ați vinde și planificați să participați pe piața e-commerce în România, urmăriți următoarele etape: 

Prima etapă: Creați experiență de utilizator de calitate 

Totul începe cu un site bine creat. Un site confuz sau prea complicat garantează că veți pierde potențialul client. Dacă vă uitați peste site-urile web și serviciile celor mai mari companii, precum Google sau LinkedIn, indiferent de serviciul concret, veți vedea să interfața este în permanentă îmbunătățire, ceea ce ușurează experiența de utilizator. 

Cu alte cuvinte, utilizatorul este întotdeauna în focusul echipelor de dezvoltare ale acestor companii. Inginerii lor se întreabă în permanență cum să facă navigarea mai ușoară și mai puțin ambiguă. Cum se obține o bună experiență de utilizator: Pentru început, prin simplitate. 

Cel mai important este ca pagina voastră web să fie simplă, ușor de utilizat și cu navigare intuitivă. Vizitatorii ar trebui să găsească cu maxim trei clicuri fiecare informație, despre care se ocupă experții pentru design UI.

În ceea ce privește vânzarea, este important să nu ratați să publicați prețurile produselor. Dintre cele mai relevante date care trebuie să fie vizibile, aici intră tipul de plată, modul și timpul de livrare, precum și evaluările, adică recenziile utilizatorilor. 

Când vine vorba de recenzii, nu ar trebui să vă temeți de transparență. Dacă produsul vostru este bun, iar relația față de clienți corectă, critica nu va dăuna. Dimpotrivă, experiența pozitivă a clienților mulțumiți va crește traficul.

Etapa a doua: creați un conținut de calitate 

Chiar și atunci când aveți un site web inteligent, încă nu aveți asigurat traficul. Pur și simplu, oamenii încă nu știu de voi. Cel mai bun mod de a-i motiva este să viziteze site-ul vostru, iar pentru a crește vizibilitatea trebuie să creați un conținut de calitate. 

Cel mai bine este să începeți cu blogul companiei. Scrieți conținutul care este în legătură cu produsele și cu nișa în care vă aflați. Împărtășiți-vă experiența de expert și sfaturi utile. Astfel, cu timpul, vă veți crește credibilitatea.  

Începeți apoi să promovați pe rețelele sociale conținuturile publicate. Asigurați-vă că faceți mai ușor accesul utilizatorilor lăsând comenzi rapide pentru rețelele sociale chiar pe blog. Și postați regulat.

Rețineți că jobul vostru ca e-comerciant nu este doar să vindeți produsul, ci și să construiți conștientizarea și să vă cultivați loialitatea brandului în rândul publicului. Despre vânzare vom discuta mai multe în pasul următor. 

Etapa a treia: creați sentimentul de urgență

Se știe că impulsivitatea consumatorilor este forța care stă în spatele multor achiziții. Clienții sunt stimulați de sentimentul că pot rata o bună oportunitate dacă nu cumpără produsul imediat.

Tocmai de aceea este bine să faceți oferte cu limită de timp. Dacă reușiți să provocați sentimentul de urgență la vizitatori, vă puteți aștepta să cumpere și cei pentru care nu este necesar ceea ce oferiți. 

Pentru crearea sentimentului de urgență, aveți câteva posibilități. De exemplu, printre altele, puteți publica că stocul este limitat sau că oferi o reducere specială tuturor celor care comandă produsul în următoarele 24 de ore. Livrarea gratuită pentru toți cei care cumpără articolul într-o anumită perioadă, poate stimula consumatorii. 

targetați clienții de calitate

Etapa a patra: targetați clienții de calitate 

Un client de calitate nu este cel cu mulți bani, ci cel care se leagă de brand după achiziție. Este vorba de persoanele care recunosc calitatea și care tind să dovedească loialitatea brandului cu noi achiziții datorită satisfacției. Aceștia sunt consumatorii de care aveți nevoie. 

Când faceți publicitate, deja comunicați cu diferite persoane. De mulți nu veți avea parte. De aceea, trebuie să creați o strategie de marketing care va aduce clienți de calitate. Cu excepția cazului în care este o afacere care vinde un tip de produs care este cumpărat o singură dată, obiectivul dvs. nu ar trebui să fie, în cele din urmă, să vindeți cât mai multe unități oricui. Mai degrabă, încercați să construiți o bază de clienți fideli care se vor întoarce la voi.

Etapa a cincea: fiți întotdeauna disponibil pentru clienții voștri 

Oricât de bine ați explicat procesul de vânzare și modalitățile de livrare, unele detalii vor rămâne întotdeauna neexplicate. De aceea, trebuie să fiți disponibili pentru potențialii voștri clienți și pentru întrebările lor. 

Există multe opțiuni pentru comunicare: discuțiile (chat-ul) pe pagina web, numărul de telefon, rețelele sociale, întrebări prin e-mail. Nu trebuie să le folosiți pe toate, dar străduiți-vă să găsiți canale care să fie disponibile clienților. Dacă nu aveți resurse să faceți asta constant, menționați care sunt orele când vă poate găsi clientul. Apoi, respectați-vă programul. 

În ceea ce privește comunicarea, fiți amabili, deschiși și străduiți-vă cu sinceritate să ajutați pe fiecare. Astfel, veți câștiga încrederea oamenilor și veți stimula legătura lor cu brandul. Oricum ar fi, înarmați-vă cu răbdare, deoarece veți avea de lucru cu diferiți clienți.

Acestea sunt câteva din principalele etape pe care trebuie să le parcurgeți ca să aveți succes în e-commerce. Aplicați-le în propriul magazin online și succesul nu va întârzia să apară. 

Cum vă specializați pentru e-commerce 

Indiferent că lucrați pe piața locală, regională sau globală, sfaturile prezentate vă vor ajuta la îmbunătățirea vânzării. Un alt avantaj este că le puteți aplica în e-shop-ul vostru indiferent de gradul de dezvoltare în care se află. 

Pe de altă parte, dacă nu aveți cunoștințe de bază necesare pentru gestionarea vânzării online, nu veți putea scoate maximul din acestea. Se pune întrebarea cum să devii expert în e-commerce? Răspunsul este prin educație concentrată pe calitate. 

Dacă vreți să asimilați tehnicile de creare, administrare și îmbunătățire a e-commerce-ului, programul educațional de un an de zile, E-commerce Manager & Entrepreneur, disponibil la LINK Academy, este o șansă bună să creați simultan o bază de cunoștințe solidă, iar ideile să le testați încă din timpul școlarizării. 

Dacă aveți o idee despre un produs bun sau un model original, acest program vă va ajuta ca încă din perioada școlarizării să cristalizați viziunea și să testați prototipul. Sub coordonarea mentorului în mediul de afaceri simulat, veți primi suport și instrumente pentru dezvoltarea primului vostru e-shop. Toate cunoștințele dobândite le puteți verifica direct pe propriul proiect pilot. 

În timpul celor 315 ore prevăzute în program, vă veți ocupa de dezvoltarea și managementul magazinului online în mediul companiilor de toate dimensiunile, inclusiv startup-uri și antreprenori individuali. Unul dintre avantaje este că puteți alege și varianta online, economisind astfel timpul pe care l-ați pierde mergând zilnic până la școală. 

Spre deosebire de cei care petrec ani de zile învățând teorie și susținând examene înainte de a se confrunta cu realitatea, voi veți finaliza școlarizarea pregătiți pentru provocările industriei dinamice ale e-commerce-ului. Nu uitați că e-commerce în România este încă la început, ceea ce înseamnă că în această piață este loc și pentru voi. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te