Cum vă faceți un site de vânzări online

„Companiile și antreprenorii care sunt pregătiți să înceapă sau au început deja să facă e-commerce, se pot poziționa azi mai ușor pe piața globală și pot atinge un nou nivel de succes” consideră Drew Hendricks, scriitor și editorialist care scrie despre antreprenoriat pentru portaluri recunoscute la nivel global precum „Inc.com” și „Entrepreneur”.

Asigurați chat și suport online pentru clienți în magazinul vostru

Unul din avantajele industriei e-commerce stă în faptul că nu există granițe când este vine vorba de consolidare și creștere permanentă. De fapt, vânzările totale din deceniul trecut au crescut dramatic. Statistica menționată de „Selz”, platformă de vânzări online, arată că 80% dintre utilizatorii de internet din întreaga lume au cumpărat măcar o dată ceva de pe internet, iar 50% dintre aceștia au cumpărat mai mult decât o dată. De asemenea, până la 71% dintre consumatori consideră că pe internet pot găsi oferte mult mai bune în comparație cu magazinele locale. 

Există numeroase motive pentru a începe comerțul pe internet. Se pune însă întrebarea cum să facem un site de vânzări online. Dacă vă gândiți să începeți singuri un site de e-commerce, există mai multe elemente de care ar trebui să țineți cont. Dacă ați cercetat acest domeniu, probabil ați găsit o mulțime de articole care se ocupă cu prezentarea produselor și crearea magazinului pe internet. 

Deși sunt foarte importante, pe lângă soluția vizuală, navigarea ușoară și prezentarea clară a produselor, există câțiva factori importanți de care depinde direct succesul vânzărilor. Se poate ca unele dintre acestea să vă scape, așadar trebuie evidențiate separat. De aceea, vă prezentăm câteva sfaturi oferite de către Ann Davlin de la compania MotoCMS, specializată în realizarea de pagini web și comerț online. De aici veți afla ce trebuie să conțină pagina voastră web. 

Clarificați sistemul de plată

Dacă gândiți la nivelul pieței globale, viitoarea voastră pagină de e-commerce va avea cumpărători din întreaga lume. Fiecare dintre aceștia este obișnuit cu sistemul de plată pe care îl folosește sau îl preferă. Unora le place să plătească cu cardul de credit, alții preferă să plătească ramburs la sosirea coletului. 

Pe lângă asta, trebuie să ținem cont și de limitările tehnice legate de modalitatea de plată în funcție de ce este disponibil în fiecare țară. Acestea sunt motive serioase pentru a clarifica în avans opțiunile de plată. 

La ce se gândește lumea când spunem să clarificați opțiunile de plată? De exemplu, unele pagini web de e-commerce nu acceptă carduri de credit internaționale. Altele cer ca contul de pe care se plătește și adresa livrării să fie în aceeași țară unde se află și magazinul. Toate acestea sunt elementele pe care trebuie să le definiți înainte de înființarea magazinului. 

De obicei, există mai multe opțiuni de plată. Majoritatea magazinelor online folosesc carduri de credit și de debit, carduri cadou, ramburs sau PayPal ca principale sisteme de plată. Iconițele care vorbesc despre modalitățile de plată se găsesc de obicei la subsol sau în unghiul dreapta sus al magazinului web. Este important ca utilizatorul să înțeleagă imediat că va putea să cumpere de pe site-ul vostru. 

Cu alte cuvinte, datele despre plată ar trebui să fie întotdeauna vizibile și să se afle în pozițiile așteptate în geografia site-ului. Nu uitați să le afișați și pe pagina de start ca să nu existe dileme în privința opțiunilor de plată. 

Asigurați certificate, prezentați garanția de încredere și înlăturați dubiul potențialilor clienți 

Confirmarea siguranței site-ului vostru de vânzări online este un element important. Așa-numitele „Trustmarks” sunt logouri care arată că o terță parte credibilă garantează siguranța achiziției în magazinul vostru online. Unele din cele mai cunoscute certificate sunt McAfee, Verisign, BBB, TRUSTe și GeoTrust.

Aceste certificate de acreditare oferă un sentiment de siguranță în momentul achiziției în rândul cumpărătorilor, dar și atunci când ne partajăm datele personale. Vizitatorii paginii voastre web vor decide mai ușor să facă achiziția dacă cred că identitatea și informațiile privind plata sunt sigure. 

Trebuie să menționăm că secțiunea „trustmarks” nu este un segment atât de important pentru marile branduri. Datorită imaginii și vizibilității bune, acestea nu trebuie să treacă prin verificări de securitate și teste de confidențialitate ca să-și confirme fiabilitatea. Dovada siguranței este un element important al unui site web pentru magazinele online mai mici și mai ales, pentru cele noi. Aceste logouri nu doar că pot influența vizitatorul să cumpere o dată produsul, ci și să revină, dar și să recomande pagina prietenilor. 

Pe lângă aceste acreditări, mai există și alte modalități de a câștiga încrederea. Un design UI clar, meniuri practice, descrieri detaliate ale produselor și recenzii de la utilizatori sunt, de asemenea, importante pentru crearea unei imagini bune a unui magazin online. De acestea depinde foarte mult cât de comod se vor simți vizitatorii în momentul accesării site-ului. 

De aceea, crearea încrederii utilizatorului ar trebuie să se afle în topul listei de condiții pe care ar trebui să le îndeplinească magazinul vostru online.   

Clarificați sistemul de plată

Un site de vânzări online nu poate să existe fără rețelele sociale

Conform datelor oferite de compania Technology Solutions, aproape 20% din achizițiile online se fac în urma vizitării rețelelor sociale. Compania Shopify a ajuns, în 2014, la concluzia că comenzile sosite prin rețelele sociale au crescut cu 202% în comparație cu perioada anterioară. Acest trend este în creștere continuă, în primul rând datorită postărilor bine planificate pentru care sunt responsabili managerii de comunitate.

Această dezvoltare se poate datora faptului că oamenii apreciază foarte mult părerile colegilor, ale prietenilor, cunoștințelor. Adesea îi interesează mai mult recomandările prietenilor sau ale unui influencer decât propria părere. Consumatorii tind să se bazeze pe părerile altora. 

În prezent, rețelele sociale reprezinta una dintre cele mai rapide surse de diverse informații, prin urmare și a celor despre produse. Acestea sunt canale unde cumpărătorii pot să găsească tot: de la ultimele noutăți, până la oferte speciale disponibile doar pe anumite rețele sociale.

Pe lângă vânzări, vânzătorii online consideră rețelele sociale o oportunitate excelentă pentru autopromovare: comunitatea online ajută la identificarea celor mai activi cumpărători, precum și la asigurarea de clienți noi, cei care încă nu s-au întâlnit cu comerțul online. 

De aceea, trebuie să vedeți rețelele sociale ca pe un supliment la propriul magazin online. Priviți fiecare profil ca pe o pagină care se conectează cu pagină complementară pe web shop. Conținutul dintre aceste canale ar trebui să comunice și să funcționeze ca unul. 

Asigurați chat și suport online pentru clienți în magazinul vostru 

Tranzacțiile comerciale online depășesc granițele geografice. Însă, când apare o problemă, cumpărătorii vor dori de obicei să discute direct cu cineva. Marketingul prin email este un mod foarte eficient de a intra în contact cu consumatorii, dar nimic nu poate schimba comunicarea rapidă și directă. 

Tocmai de aceea este necesar ca pe pagina voastră web să aveți integrată posibilitatea de a discuta (opțiunea „chat”) cu echipa de suport care asistă utilizatorii. Comunicarea în timp real (precum și o linie de telefon deschisă) disponibilă utilizatorilor în orice moment este foarte apreciată. Acest adaos la magazinul vostru creează o valoare suplimentară imensă și crește credibilitatea afacerii voastre online

Asigurați utilizatorilor opțiunea să găsească pe site cel mai apropiat magazin fizic

Dacă sunteți un magazin online cu mai multe magazine fizice locale și naționale, trebuie să oferiți pe pagina web opțiunea de a găsi cea mai apropiată filială pe hartă. Motivul este simplu. Înainte de a comanda, unii cumpărători preferă să verifice cum arată produsele în lumea reală. Această opțiune se folosește în primul rând pentru a le inspira încredere și a le înlătura bănuiala că site-ul pe care l-au accesat este fraudulos. 

Opțiunea de a găsi magazinul fizic ar trebui plasată pe pagină în unghiul dreapta sus sau jos. Dacă magazinul are o rețea de comerț mai vastă (de exemplu, un lanț alimentar), situația este mai complexă. În acest caz, creați un cadru special pentru verificarea locațiilor magazinelor fizice după orașe, municipii sau țări.

Cum vă faceți un site de vânzări online

Cum vă faceți un site de vânzări online

Acestea au fost doar câteva dintre elementele pe care trebuie să le conțină un site de e-commerce. Pentru ca magazinul vostru web să fie o afacere de succes, există multe alte aspecte care joacă un rol semnificativ. 

De exemplu, pentru consecvență și verificarea ușoară a conținutului, numărul fonturilor trebuie limitat la maxim două. Pe de altă parte, interfața cu utilizatorul trebuie să fie intuitivă. Trebuie asigurată ușurința procesului de achiziție prin reducerea numărului de clicuri la minim. Navigarea pe pagină trebuie să fie clară și fără ambiguități. Toate acestea creează o experiență de utilizator cât mai bună, de care se ocupă UX designer. Totuși, aceasta este doar o parte dintr-o imagine complexă.

Mai există și optimizarea SEO, crearea unei strategii de conținut, integrarea paginii cu sistemele de afaceri, soluții logice pentru livrarea produselor și marketing digital complet. Pe de altă parte, dezvoltarea afacerii și construirea parteneriatelor strategice, de asemenea, sunt una din obligațiile fiecărui antreprenor online. 

Înainte de a începe o afacere online, trebuie să analizați toate aceste aspecte, dar și altele. Pe de altă parte, provocările nu ar trebui să vă descurajeze. Nu există niciun magazin care să fi avut o primă versiune perfectă. Dar ca să începeți să dezvoltați potențialul deplin al magazinului, trebuie să anticipați marea majoritate a elementelor și să le integrați în timp. În caz contrar, veți fi obligați ca la fiecare șase luni să o luați din nou de la zero. Cheia este să cunoașteți subiectul și să planificați la timp. 

Dacă visați la un imperiu în lumea comerțului online, dar nu aveți mijloace financiare să începeți, nu vă pierdeți speranța. Nu uitați de Amazon, poate cel mai cunoscut site de vânzări online. Acesta a apărut în garajul lui Jeff Bezos care și-a ținut primele întâlniri într-o bibliotecă pentru că nu avea un spațiu de afaceri adecvat. Cu o idee bună și efort, succesul în e-commerce nu va întârzia. Obligația voastră este ca, pentru început, să dobândiți cunoștințele necesare pentru realizarea propriei viziuni antreprenoriale. 

Educația de bază din domeniul e-commerce vă va pregăti pentru toate provocările – de la designul site-ului, la publicitate, până la extinderea afacerii și achiziția piețelor noi. Un pas atât de mare, nu se poate face urmând doar niște cursuri scurte. Trebuie să acordați un an unei școlarizări dedicate care vă va introduce în lumea IT business. 

Cursurile din cadrul programului E-commerce Manager & Entrepreneur de la LINK Academy vă vor învăța să creați, să gestionați și să dezvoltați ideea unui magazin online. Aici vă puteți dezvolta primul e-commerce în timpul școlarizării ca proiect-pilot pentru realizarea căruia vă vor ajuta mentori din lumea afacerilor și IT. 

Acest program de două semestre, cu durata de peste 300 de ore, se poate frecventa tradițional sau prin intermediul platformei pentru studiu la distanță. Dacă alegeți varianta online, timpul pe care îl economisiți zilnic astfel poate fi investit în testarea cunoștințelor dobândite în magazinul vostru online. Cu puțină dorință și efort, până la finalizarea școlarizării puteți crea și dezvolta primul vostru site de vânzări online.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te