PPC marketing ghid
PPC, adică Pay-per-click, este o formă de marketing pe internet prin care cel ce își face publicitate plasează anunțul pe care îl plătește conform numărului de clicuri obținute. Asta înseamnă că se plătește doar activitatea realizată între agențiile de publicitate și utilizator.
Acest tip de marketing se vede cel mai des în rezultatele căutării Google, deși este prezent și pe rețelele sociale, mai ales pe Facebook și Instagram. Acest mod de publicitate reprezintă o modalitate rapidă și eficientă de a se ajunge la vizite pe site, contacte noi, dar și pentru a se realiza vânzări mai bune ale produselor. Dacă se creează un anunț de calitate pentru un anumit cuvânt-cheie, site-ul dvs. se va situa în partea de sus a căutării.
Ce este PPC?
PPC vă permite să fiți întotdeauna în topul rezultatelor căutării, chiar şi mai bine clasați pe site-urile care au fost găsite aici într-un mod natural (organic). Și, în timp ce pentru clasamentul organic este nevoie de timp și respectarea regulilor SEO, ppc-marketing vă permite să vă poziționați rapid în topul căutării. Desigur, va trebui să plătiți pentru un astfel de rezultat rapid și, în funcție de experiența dvs., va depinde cât de rentabil va fi pentru dvs.
Plătind clicurile pe care le obțineți, veți avea, practic, vizitatori interesați de site-ul dvs., care caută ceva anume. Acest model de promovare poate fi foarte rentabil, dacă vizitatorii sunt interesați de serviciul sau produsul dvs. Totuşi, mai multe clicuri înseamnă şi o publicitate mai scumpă.
Cele mai populare platforme PPC
Pentru o afacere de succes, PPC marketing este absolut necesar. Totuşi, este necesar să se utilizeze corect bugetul și să se investească în publicitate. Care sunt cele mai rentabile platforme? Răspunsul depinde de obiectivul pe care doriți să-l atingeți, având în vedere că Google și Facebook sunt cu mult înaintea competiției.
Google Ads - nicio platformă de publicitate pe internet nu se poate compara cu Google. Acest search engine aruncă în fiecare zi miliarde de rezultate ale căutărilor. În timp ce dominanța absolută a acestui motor de căutare este un semnal pentru investiții, trebuie avut în vedere faptul că popularitatea aduce totodată şi o concurență mai mare pentru cuvintele-cheie, ceea ce ridică prețul publicității.
Facebook Ads - cea mai mare rețea socială de pe planetă este extrem de populară atunci când vine vorba de publicitate. Este vorba de o platformă eficientă care oferă o filtrare excelentă a publicului, pe baza unor date pe care mulți nu le au. Facebook Ads permite publicitatea pe bază de sex, interese, ani, locații, comportament... Trebuie subliniat şi faptul că Facebook Ads acoperă site-ul de socializare Facebook, dar și Instagram. Se așteaptă ca în curând să fie integrat şi WhatsApp.
Microsoft Ads - prin combinarea serviciilor de publicitate cu motoarele de căutare Bing și Yahoo, Microsoft a devenit mai competitiv, mai ales în Statele Unite, unde Bing este mai bine cotat decât în restul lumii. În funcție de grupul țintă pentru anunțul dvs., această platformă de publicitate poate fi o soluție excelentă.
AdRoll - este vorba de o platformă pentru retargetarea persoanelor care au vizitat deja site-ul dvs. Şi în timp ce această opțiune este posibilă prin intermediul Google Ads, avantajul AdRoll este că oferă o afișare pe Google, pe rețele sociale, dar și pe un număr de site-uri care au disponibil un spațiu de închiriat. AdRoll se concentrează exclusiv pe anunțurile banner.
Cum se face un anunț de calitate?
Pentru ca această activitate promoțională să fie rentabilă, trebuie să convertiți vizitatori noi. Asta înseamnă că, atunci când ajung la site, trebuie să-i îndemnați să cumpere produsul sau serviciul. Dacă nu reușiți, PPC poate fi foarte scump. De aceea, este important să plasăm campania în mod adecvat, să vizăm publicul potrivit și să ne concentrăm pe cuvintele pe care potențialii clienți le caută pe Google (și alte motoare de căutare).
Găsiți cuvinte-cheie adecvate
Acum, când știți ce doriți să obțineți cu o campanie PPC, este timpul să găsiți cuvintele-cheie de care urmează să vă legați. Asta înseamnă că anunțul dvs. va apărea ca rezultat al căutării pentru cuvintele pe care le alegeți. De exemplu, dacă doriți să fiți clasat pentru „publicitate ppc”, atunci veți verifica cum este clasificat acest termen în căutări.
O selecție bună a cuvintelor-cheie este baza fiecărei campanii, de aceea este necesar să se cerceteze bine toate opțiunile. Aveți în vedere că cele mai bune cuvinte-cheie nu sunt acelea care se clasifică cel mai bine, ci cele care vă aduc cele mai multe conversii.
Dacă cuvântul-cheie ales de dvs. nu vă aduce un profit, nu mai investiți în el, oricât de bun a fost plasat. În felul acesta, veți pierde doar banii investiți, iar atunci când nu aveți o rentabilitate bună a investiției (ROI), PPC poate fi foarte scump.
Definiți obiectivul campaniei
Pentru a atinge obiectivul, mai întâi trebuie să îl definiți. Ce doriți să obțineți cu PPC? La ce rezultat vă așteptați? Aceste obiective ar trebui să fie foarte specifice, exprimate în numere. Doar în felul acesta veți ști dacă campania dvs. a realizat un succes.
Obiectivele pot fi diferite. Uneori va fi o creștere a vizitelor site-ului, vânzări mai bune, obținerea unor abonați noi etc. În funcție de obiectivul propus, vor depinde și pașii următori. Este foarte important ca aceste obiective să fie clare, pentru a putea vorbi despre rentabilitatea investiților și realizarea unei campanii de succes. În funcție de ceea ce doriți să realizați, Pay-per-click oferă câteva tipuri de publicitate:
Search Ads - cea mai comună formă de publicitate PPC. Aceasta presupune publicitate pe browserele web, garantând o poziționare ridicată pentru cuvintele-cheie selectate. Cel mai popular browser pentru publicitate este Google. În acest caz, pentru plasarea anunțurilor este utilizată platforma de anunțuri Google. Imediat după el sunt motoarele de căutare Yahoo și Bing, iar pentru a plasa anunțuri pe ele este folosită platforma Microsoft Ads.
Display Ads - este vorba de bannerele cu imagini și text care apar pe site-uri. Acestea vor fi afișate vizitatorilor pe care i-ați specificat la crearea campaniei. În general, pe aceste anunțuri se dau mai puține clicuri în comparație cu Search Ads, dar, pe de altă parte, contribuie la creșterea vizibilității mărcii.
Social - publicitate pe rețelele sociale, cum ar fi Facebook, Instagram, LinkedIn și altele. În acest caz, plătiți ca anunțurile dvs. să apară în News Feed la utilizatorii pe care îi vizați. Marele avantaj al rețelelor sociale este acela că anunțurile pot fi direcționate foarte precis către utilizatorii care ar fi interesați de acestea. Desigur, cel mai popular este Facebook, care oferă posibilitatea să plasați, în același timp, aceeași campanie şi pe Instagram.
Crearea anunţului
În conformitate cu obiectivele stabilite și forma campaniei, este necesar să se scrie textul, să se creeze un anunț vizual sau video. Desigur, se presupune că acordați atenție folosirii cuvintelor-cheie pe care le-ați cercetat pentru ca anunțul să fie relevant.
Pe lângă aceasta, adesea veți avea nevoie şi de landing page. Aceasta este pagina la care direcționați utilizatorii care dau clic pe anunț. De aceea, landing page este un element extrem de important al campaniei PPC. Poate fi un site deja existent sau o pagină creată special pentru anunț.
Este important ca pagina să conțină cuvintele-cheie selectate și să reprezinte oferta făcută în anunțul dvs. Google, de asemenea, apreciază opțiunile suplimentare pe pagina pe care vor activa în plus utilizatorii.
Licitaţia pentru poziţia anunțului
Întrucât rareori veți fi singurul interesat de un anumit cuvânt, va trebui să licitați (bidding) pentru dreptul de a face publicitate. Este vorba de cuvintele-cheie pe care utilizatorii le caută şi care se referă la anunțul dvs. și la cuvintele pe care le conține. Cu cât un cuvânt este mai solicitat, cu atât este mai mare prețul publicității.
Google are cel mai complex sistem de licitare și de calculare a prețurilor anunțurilor. Prețul final al anunțurilor Google depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
- Bid - prețul de pornire al anunțului pe care l-ați oferit;
- Quality score - rezultatul pe care-l obțineți după ce Google verifică calitatea anunțului dvs. și relevanța cuvântului-cheie;
- Ad Extensions - extensii la anunțuri și alte formate;
- Prag de clasificare a anunțurilor;
- Căutare utilizator.
Pe lângă Google, cea mai populară platformă din lume este platforma Facebook Ads. La nivel de bază funcționează la fel, concentrându-se pe licitație și calitatea anunțului în sine. În această rețea socială, diverse forme de publicitate din anunțurile video sunt disponibile pentru diferite tipuri de promoții.
Optimizarea campaniilor
Este rară situația în care să nu mai fie nevoie să lucrați după lansarea campaniei. Dimpotrivă, adesea este necesar să se verifice reacția utilizatorului și, în consecință, să se facă modificări. Toate acestea se fac pentru a obține o rentabilitate cât mai mare a investiției (ROI), în conformitate cu obiectivele stabilite. Există câteva categorii care sunt modificate pentru a face anunțul dvs. mai reușit:
- Publicul- dacă constatați că nu ați definit cel mai precis grupul țintă, îl puteți modifica „din mers”. Google și Facebook oferă o direcționare foarte precisă pentru ca anunțul să fie afișat tocmai acelor utilizatori care sunt interesați de acesta.
- Modificarea licitației - în funcție de succesul campaniei, puteți mări sau micșora suma licitată. Există şi posibilitatea de segmentare, astfel încât să puteți mări nivelul de certitudine pentru un anumit grup țintă, în timp ce pentru altul îl puteţi reduce.
- Schimbarea timpului de afișare - uneori, un anunț simplu nu funcționează bine, deoarece nu este lansat la momentul potrivit. Anumite anunțuri au mai mult succes dimineața, în timp ce altele au rezultatele mai bune când sunt afișate pe timp de noapte.
- Urmărirea conversiilor - dacă constatați, prin metodele tracking/de urmărire, că persoanele care vin la site-ul dvs. nu efectuează activitatea dorită, va trebui să schimbați ceva, deoarece un număr mic de conversii duce la o rentabilitate negativă a investiției (ROI).
- Monitorizarea cuvintelor-cheie - adesea, este recomandat să fie verificate dacă cuvintele-cheie selectate sunt eficiente. În caz contrar, se fac modificări, adăugând cuvinte noi sau forțând cele mai reușite reorientări ale bugetului pe ele.
- Cuvinte-cheie negative - este vorba de cuvinte pe care nu doriți să le includeți în anunțul dvs. De exemplu, dacă cineva tastează „publicitate PPC Timișoara” și dvs. oferiți servicii de publicitate PPC numai în București, veți dori să dezactivați „Timișoara”, astfel încât să nu apară în acele rezultate. Deși unele dintre aceste cuvinte pot fi deja plaste atunci când se creează campania, adesea, în timpul optimizării apar cuvinte-cheie nedorite, care trebuie să fie eliminate.
În cele din urmă, este mai bine să opriți campania dacă obiectivul dorit nu este îndeplinit, în caz contrar, banii sunt pierduți.
Care sunt avantajele marketingului PPC?
Când vorbim despre publicitatea prin clic, prima întrebare pe care mulți și-o pun este - de ce aș face-o de la început, când aș putea să mă clasez bine organic? Problema este că există o concurență mare pentru cuvintele-cheie populare. Acest lucru complică lupta cu competiția, astfel că PPC în combinație cu SEO este soluția potrivită pentru un clasament de calitate.
Plătind o poziție înaltă în căutări, ajungeți la utilizatorii care, probabil, nu ar veni niciodată la voi. În felul acesta vă puteți îmbunătăți afacerea, puteți spori reputația mărcii dvs., dar și să vă poziționați bine pentru un cuvânt-cheie extrem de popular.
Deși marketingul PPC poate fi costisitor, dacă publicul este bine orientat, rentabilitatea investiției este extrem de ridicată. Principalul motiv este că, practic, plătiți doar pentru acei utilizatori care au dat clic pe anunț. Deci, doar pentru cei care sunt interesați de ceea ce oferiți, ceea ce crește șansa ca un vizitator al site-ului să vă cumpere produsul.
Un avantaj suplimentar este că, spre deosebire de formele clasice de publicitate, în acest caz, aveți modalități foarte clare de a măsura eficiența campaniei. În felul acesta, vă v-a fi întotdeauna clar dacă publicitatea merită, adică dacă există o rentabilitate a investițiilor și o îmbunătățire a afacerii.
Pentru mulți, cel mai important avantaj este impactul imediat asupra vizitei site-ului. În timp ce clasamentul organic necesită eforturi mari prin numeroase strategii SEO, împreună cu alte metode de marketing SEM, PPC oferă o soluție imediată.
Dezavantajele marketingului PPC
Trebuie avut în vedere faptul că acest tip de marketing pe internet are şi dezavantajele sale, care se referă, în primul rând, la prețul publicității. Pentru ca o campanie să fie rentabilă, este necesar să știți cum să o configurați corect. Puteți obține aceste competențe cu un curs IT Management, care vă v-a ajuta să învățați cum să faceți o campanie Pay-per-click de succes.
Plasarea anunțurilor nu este sfârșitul procesului. Şi anume, este necesar să fie monitorizată constant, deoarece este foarte ușor să cheltuiți bugetul planificat fără a avea rezultate. De asemenea, este important să știți că dacă cineva dă clic pe un anunț, asta nu înseamnă că automat va și cumpăra ceva.
În felul acesta, campania poate fi „reușită”, dar dvs., în final, să fiți pe minus. O astfel de situație apare, de obicei, dacă nu ați convins vizitatorii noi să cumpere un produs sau să facă o altă activitate pentru care ați investit în publicitate.
Termeni PPC pe care trebuie să-i știți
CPC - suma pe care o plătiți pentru fiecare clic pe anunțul dvs.
Ad Rank - modul în care Google calculează clasarea anunțurilor.
Impression - impresiile indică de câte ori a fost văzut anunțul. Această măsură este cea mai importantă în campaniile care se concentrează pe brand awareness.
CPM (Cost Per Mile) - costul pe mia de afișări, cel mai frecvent utilizat pentru anunțurile video.
Conversion Rate - procentul persoanelor care au încheiat activitatea solicitată (Call to Action) după ce au vizitat site-ul dând clic pe anunț.
Landing Page - pagina pe care utilizatorii ajung după ce dau clic pe anunț.
Ad Extensions - adaosuri la textul pe care l-aţi scris. Acestea pot fi informații pe care se poate da clic, cum ar fi adresa, numărul de telefon, linkurile interne... În felul acesta, utilizatorul are posibilitatea de a afla mai multe despre dvs. și despre oferta dvs. Google apreciază în mod special utilizarea bună a acestor extensii ale anunțurilor.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te