Search Engine Marketing (SEM): Publicitate pe browsere pe internet

Pentru a promova cu succes site-ul dumneavoastră, trebuie să gestionați cu succes tehnicile care conțin Search Engine Marketing (SEM). Este vorba despre o combinație de metode de promovare plătită și organică a paginilor web.

SEM Search Engine Marketing online Promoție

Astăzi este greu să ne imaginăm internetul fără browser. Deoarece numărul de site-uri a crescut exponențial, este clar că trebuie să existe un mod de a ajunge la conținutul dorit. Din cauza concurenței imense, a fost necesar ca toate aceste site-uri să fie cumva clasate pentru a fi calitativ mai vizibile.

În același timp a apărut și ideea că un astfel de motor de căutare ar putea câștiga excelent oferind scurtături spre topul căutărilor. Cu alte cuvinte, cine a vrut, a putut să plătească ca linkul către site-ul său să se găsească în partea de sus a căutării. Acesta este și astăzi modelul de afaceri al browserului de internet, cu mențiunea că totul este ridicat pe un nivel mult mai mare și mai sofisticat.

În prezent, când fiecare companie trebuie să aibă un site clasat excelent, este nevoie de mult efort pentru a se ajunge în topul căutării. Search Engine Marketing se ocupă tocmai de această tematică. SEM combină metodele plătite cu cele organice pentru a atinge obiectivul.

La început, Search Engine Marketing a reprezentat, pur și simplu, o combinație de metode PPC și SEO. Totuși, cu dezvoltarea publicității pe internet, atenția s-a transferat pe PPC și alte metode de publicitate plătită. În practică, Search Engine Marketing se numește tot mai des Search Marketing, practic, preluând semnificația lui, în timp ce Search Engine Marketing se leagă tot mai mult doar de metodele plătite de promovare.

Desigur, pentru rezultate de înaltă calitate este nevoie de optimizarea site-ului pentru Google. În conformitate cu aceasta, pentru a trata cu succes SEM, trebuie să aveți cunoștințe din ambele domenii.

Cum să ajungi în partea de sus a căutării Google?

Când vorbim despre importanța optimizării site-ului în vederea unei clasări înalte în cadrul browserului, ne gândim, înainte de toate, la Google. Deși există și alte browsere (Yahoo, Bing, Yandex…), nu se pot compara cu acest gigant. Din acest motiv, clasarea în cadrul acestui search engine este o prioritate absolută.

Primul și principalul pas este, desigur, optimizarea SEO, dar și analiza SEO, adică întreaga muncă depusă pe site pentru ca acesta să se poziționeze cât mai bine în rezultatele organice ale căutării. Există mai multe moduri referitoare la cum se optimizează site-ul, iar asta depinde cel mai mult de dumneavoastră și de obiectivele planificate. Și anume, metodele se împart, înainte de toate, în cele în care SEO se realizează în conformitate cu regulile stabilite, cele în care se înșeală sistemul și există și o „zonă gri”.

White hat SEO

Atunci când, cu ocazia lucrului la site, respectăm toate regulile și principiile care sunt prevăzute de Google, vorbim despre o abordare white hat SEO. Este vorba despre cel mai bun și rentabil, pe termen lung, mod de optimizare a site-ului. Prin utilizarea corectă a cuvintelor-cheie, crearea de linkuri logice între pagini și prin conținut de calitate, rezultatele vor fi întotdeauna vizibile.

Mulți experți vor spune că white hat SEO nu este numai cea mai bună abordare, ci și singura corectă. Celelalte metode aduc multe riscuri și, pe termen lung, fac mai mult rău decât beneficii. Totuși, dintr-un anumit motiv, mulți încă încearcă să obțină rezultate riscând sancțiuni serioase.

Black hat SEO

În Vestul Sălbatic, pălăria neagră o poartă întotdeauna personajele negative, ceea ce este o paralelă excelentă cu metodele black hat SEO. Această parte întunecată a optimizării implică abuzarea sistemului și încălcarea regulilor stabilite. În acest fel, Google este indus în eroare de faptul că site-ul este mai bun decât în realitate. Black hat SEO se utilizează, în principal, pentru a se ajunge rapid la rezultat. Trebuie avut în vedere că este vorba despre metode care nu dau rezultate pe termen lung, deoarece se contrazic cu principiile stabilite.

Este clar că o astfel de optimizare este lipsită de etică și că astfel de site-uri sunt necalitative la prima vedere. În general, Google își dă seama rapid că cineva încearcă să îl înșele. Apoi urmează sancțiuni, cum ar fi clasarea inferioară, dar și eliminarea completă din căutare. În acest caz, site-ul devine, practic, invizibil și condamnat la eșec.

Gray hat SEO

Spre deosebire de imaginile alb-negru oferite de metodele anterioare, gray hat SEO reprezintă tactici la granița legii. Aceasta înseamnă că anumite activități nu sunt explicit interzise, însă utilizarea lor poate duce la sancțiuni. Din această cauză, această „zonă gri” este un teritoriu riscant în care, totuși, acționează anumiți experți SEO.

Aici este vorba, în primul rând, despre faptul dacă sunteți pregătiți să riscați și să încercați unele metode care nu sunt (încă) interzise. Gray hat este, cu siguranță, o optimizare mai puțin problematică decât tehnica black hat și poate aduce succes, dar și mari probleme.

crearea campaniei SEM search marketing

Cum se optimizează site-ul cu SEO?

Există trei tipuri de optimizare search engine: SEO tehnic, SEO on-page și SEO off-page. Aceste procese implică toate activitățile necesare ca site-ul să fie cât mai calitativ, pentru a se clasa cât mai bine pe Google.

SEO tehnic

Acest tip de de optimizare se concentrează pe calitatea execuției site-ului, pentru a oferi o experiență cât mai bună utilizatorului, dar și pentru a fi mai ușor de căutat pe Google. Site-urile care au anumite caracteristici tehnice se vor clasa mai bine, ceea ce face SEO-ul tehnic un segment foarte important.

Una dintre acele caracteristici este și SSL (Secure Socket Layler), care reprezintă criptarea dintre server și browserul de internet. Site-urile cu această criptare au un URL care începe cu https://. Google oferă avantaj site-urilor cu SSL, ceea ce este o puternică recomandare pentru fiecare.

În plus, este foarte important ca designul site-ului să fie receptiv. Aceasta înseamnă, în primul rând, că trebuie să fie mobile-friendly, să se poată utiliza cu ușurință pe ecrane mai mici, fără ca prin asta să se piardă capacitatea de reacție și calitatea prezentării.

Viteza site-ului este deosebit de importantă pentru căutări, ceea ce înseamnă că fotografiile trebuie să fie cât mai mici, dar și ca toate celelalte elemente ale site-ului să se încarce rapid. Pentru aceasta este necesar și un bun hosting pentru site. Pe lângă asta, este important să se corecteze și paginile cu conținut dublu, deoarece creează confuzie atât utilizatorilor, cât și browserelor.

Aceasta este, desigur, doar o parte a lucrurilor care trebuie acoperite pentru ca SEO-ul tehnic să se deruleze cu succes. Pentru mai multe informații despre acestea și multe alte tehnici, locul ideal pentru perfecționare este cursul Search engine optimization.

SEO on-page

Așa cum am menționat, este vorba despre categoria care se ocupă de optimizarea site-ului. Există multe metode și reguli care trebuie respectate pentru a putea spune că ați finalizat cu succes activitatea de optimizare a site-ului. La optimizarea paginilor, este important să aveți un conținut de calitate și să utilizați cuvinte-cheie în mod corect, analizarea cuvintelor-cheie fiind foarte importantă.

Există un număr mare de tehnici avansate pentru care implementarea necesită cunoștințe avansate de optimizare a site-urilor. Totuși, pentru început este o decizie bună să urmați regulile de bază ale SEO on-page.

Page Titles – unul dintre cele mai importante elemente on-page. Reprezintă denumirea paginii, iar aici este necesar să se găsească și cuvântul-cheie. De exemplu: „Cel mai bun Search Engine Markeging pentru începători”, unde cuvântul-cheie este „Search Engine Marketing”;
Meta Description – descrierea paginii care se vede în căutări.
Structura URL-ului – cel mai simplu spus, adresa paginii care conține cuvintele-cheie se va clasa mai bine în căutări.
Titlurile intermediare în text - titlurile intermediare sunt un loc suplimentar unde trebuie să introduceți cuvântul-cheie, dar și cuvinte asemănătoare care explică suplimentar despre ce este vorba în pagină. Aceste titluri intermediare se marchează cu h1, h2, h3…
Optimizarea conținutului - conținutul este unul dintre elementele de bază și cel mai important lucru, fără de care nu are sens să se vorbească despre optimizarea site-ului. De aceea, este important să se scrie un text de calitate și să fie prezentat într-un mod corespunzător, pentru a fi mai ușor de citit, dar și de căutat. Este de dorit ca textul să fie împărțit în pasaje mai mici, să se introducă titluri intermediare și să se acorde atenție densității cuvintelor-cheie.
Optimizarea imaginilor – prin postarea fotografiilor nu se îmbogățește pagina doar vizual. Prin introducerea descrierii (alt text), a titlului și denumirea corectă a fotografiei, ajutăm suplimentar pagina să se claseze mai bine.
Linkuirea – legarea paginilor între ele pe site se numește linkuire internă și servește pentru direcționarea cititorului spre un conținut similar. Aceasta este, de asemenea, foarte importantă, deoarece arătați browserului că site-ul este legat bine și logic. Pe lângă aceasta, este importantă și linkuirea externă, unde se introduc linkuri spre conținuturi apropiate, de calitate, pe internet.
Optimizarea pentru dispozitive mobile – având în vedere că un procent tot mai mare de utilizatori folosesc, înainte de toate, telefonul pentru navigarea pe internet, este foarte important ca site-ul să fie optimizat pentru ecrane mici, fără a ține cont de prețul optimizării site-ului. Aceasta înseamnă că site-ul trebuie să fie vizibil, ușor de utilizat și, de asemenea, să se poată citi rapid de pe telefoane și tablete.

Off-page SEO

După ce ați făcut în mod corect optimizarea tehnică a site-ului și ați postat un conținut de calitate, intră în scenă SEO off-page. Este vorba despre activități care se realizează în afara site-ului și se referă la promovarea acestuia. Este foarte important ca site-ul să fie relevant, iar asta se realizează prin faptul că are un număr mare de linkuri pe alte site-uri de calitate și relevante, care duc spre el, analiza SEO contribuind la asta.

Trebuie menționat și link building, activitatea care este baza Off-page SEO și care se ocupă cu crearea linkurilor. Cel mai bun tip sunt linkurile naturale care apar când cineva trimite un link către site-ul dumneavoastră, iar dumneavoastră nici să nu știți asta. Cu alte cuvinte, cuiva i-a plăcut ceea ce a văzut la dumneavoastră și a hotărât să împartă asta și cu alții.

Există și moduri prin care se ajunge la linkuire prin plată sau postare independentă pe forumuri, în comentariile textelor altora și altele asemănătoare. Totuși, Google nu privește favorabil astfel de tactici.

Internet marketing SEM laptop

Search Engine Marketing și publicitatea plătită

Search Engine Marketing (SEM) implică, în primul rând, crearea unor campanii plătite în cadrul căutării. Este vorba despre anunțuri care se plătesc conform numărului de clicuri ale utilizatorilor, numărul vizualizărilor (de obicei, este vorba despre anunțuri video), achiziții etc. Modul de plată depinde de tipul anunțului, dar și de obiectivul pe care vreți să îl atingeți.

În acest mod, site-ul poate să se coteze foarte repede în vârful căutărilor pentru cuvintele relevante. În combinație cu activitatea SEO, o astfel de publicitate poate fi rentabilă în mai multe moduri.

Indiferent de modul de plată, scopul campaniei este să atragă vizitatorii pe site-ul dumneavoastră. Cei care dau clic pe anunț sunt, în general, interesați de ceea ce oferiți, ceea ce înseamnă că pe site vor sosi vizitatori pentru a le prezenta oferta dumneavoastră. În acest caz, în funcție de calitatea paginii pe care i-ați trimis (landing page), de produsele pe care le oferiți și de întreaga prezentare depinde câți dintre ei vor fi convinși să facă ceea ce vreți.

Aceasta poate să fie cumpărarea produsului, înscrierea pe lista de mailing, descărcarea programului demo… Totuși, dacă vizitatorii pleacă dezamăgiți, PPC marketing și orice altă formă de publicitate plătită poate fi foarte scumpă.

Platforme pentru publicitatea pe internet

Pentru a posta cu succes campanii de marketing pe internet, trebuie să gestionați cu succes platformele de publicitate. Există mai multe platforme, însă trebuie remarcat că Google și Facebook sunt absolut dominante pe piață, deși pentru anumite afaceri, locații și alte platforme oferă soluții excelente.

Google Ads - dacă doriți să faceți publicitate cu succes pe internet, Google este o prioritate datorită poziției dominante a browserului său. Deoarece Google search oferă miliarde de rezultate de căutare în fiecare zi, este clar că acesta este primul loc din care începe publicitatea. Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că o mare popularitate aduce cu ea mai multă concurență, atunci când este vorba despre publicitate pentru cele mai populare cuvinte-cheie.

Facebook Ads – în timp ce Google este cel mai mare browser, Facebook este cea mai mare rețea socială din lume. Cum compania cu același nume deține și Instagram, numărul utilizatorilor care pot vedea anunțul numără milioane. La aceasta trebuie adăugat și că nimeni nu are atâtea date personale despre utilizatorii săi, ceea ce ajută la filtrarea anunțurilor pentru a se ajunge la utilizatorii care vă convin. În acest mod, este posibil să se aleagă ca anunțul să se prezinte pe baza locației, a sexului, a vârstei, a intereselor...

Microsoft Ads - este vorba despre o platformă de publicitate pe internet care acoperă, în principal, browserele Bing și Yahoo. Pentru a fi mai competitivi, ei s-au unit și astfel au făcut posibilă crearea campaniei pentru ambele motoare de căutare.

Deși, pe baza numerelor, nu se pot compara cu Google, aceste browsere au avantajele lor. Pe de o parte, Bing este popular în America, iar aici este și o diferență de prețuri, precum și o concurență mai mică pentru anumite cuvinte-cheie. Dacă afacerea dumneavoastră este orientată către utilizatorii care utilizează aceste browsere în număr mare, atunci publicitatea acestora poate fi o decizie înțeleaptă.

AdRoll – este vorba despre o platformă pentru retargetarea oamenilor prin bannere, pentru a prezenta suplimentar conținutul de care sunt interesați. Deși această opțiune există în cadrul Google Ads, AdRoll are un număr mare de site-uri pe care puteți face publicitate, dar există și o prezentare, atât în cadrul Google, cât și pe rețelele de socializare.

SEM – o opțiune excelentă pentru internet marketing

SEM, ca un set de tehnici pentru clasarea și promovarea site-ului, a produselor și a serviciilor, reprezintă o armă puternică în mâinile oricăruia care dezvoltă afaceri pe internet. Combinația dintre creșterea organică a site-urilor și campaniile publicitare bine direcționate oferă cea mai bună opțiune pentru clasarea pe termen lung.

În acest mod, veți fi chiar în vârful căutării, ceea ce influențează stabilitatea afacerii, cu o rentabilitate mare a mijloacelor investite. De aceea, recomandarea este să acordați o atenție egală ambelor elemente ale Search Engine Marketing și succesul nu va lipsi.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te